|
|
|
|
|
|
|
|
Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması,‘’7 İklim 7 Bölge 7 Mahalle’’ ödül töreni,Toki ödül töreni, Emlak Konut GYO, bahçeşehir yerel haber, bahçeşehir güncel haber,bahçeşehir gündem haber, bahçeşehir haberleri,bahçeşehir bölge haber, bahçeşehir kent haber,bahçeşehir etkinlik haber,bahçeşehirli haber,haber zerparola,bahçeşehir gazete, gazete zerparola, |
|
|
TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen, Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması ‘’7 İklim 7 Bölge 7 Mahalle’’ ödül töreni, 19 ekim 2017 Perşembe günü TOKİ İstanbul hizmet binasında gerçekleşti.
|
Mimarlık ve şehircilik uygulamalarına farklı fikirler ve yeni arayışlar açmak amacıyla oluşturulan yarışma konsepti, mimarlık dünyası, sektör temsilcileri, bazı ilçe belediye başkanları ve müsteşarları bir araya getirdi.
2014 yılında ‘’Gelenekten Geleceğe’’ teması ile başlayan süreç, az katlı yapılanmayı merkez alan, bölgeler arası mimari çizgilerin etkileşimini savunan mahalle ruhu ile devam etti.
Unutulmaya başlanan komşuluk, aidiyet, ortak değerler, kültürel geçmiş gibi kavramların yeniden toparlanmasını amaçlayan yarışma çatısı, birbirinden önemli eserlerle podyumda boy gösterdi.
M.ERGÜN TURAN: ‘’YENİ ÜRETİM DİSİPLİNLERİ BELİRLEMEK ZORUNDAYIZ’’
Ödül töreninde mikrofon karşısına geçen TOKİ Başkanı M.Ergün Turan merak edilen noktalara açıklık getirdi;
‘’İlkini 2014 yılında başlattığımız ve ‘’Gelenekten Geleceğe’’ sloganı adıyla olgunlaştırdığımız yarışma, bu yıl ‘’7 İklim 7 Bölge 7 Mahalle’’ ana teması ile devam ediyor. Yarışma organizasyonuna olan ilginin gün geçtikçe artması, bizleri de fazlasıyla memnun ediyor. Bu yıl 123 projenin katılım sağlaması önemli. Ödül almaya hak kazanan 35 projenin emek sahiplerini kutluyorum. Yöresel mimari, yatay mimari ve mahalle konsepti unsurlarıyla bütünlük sağlayan çalışmaların, sektöre etkin bakış açıları katacağını düşünüyorum. TOKİ, ülke genelinde 800 bin konut ve 11 bin sosyal tesis üretmiş büyük bir kurum. İştirakçimiz olan Emlak Konut GYO ile beraber gerçekleştirdiğimiz bu önemli yarışma, mimarlar, şehir plancıları, sosyologlar, restoratörler ve mimarlık öğrencileri için büyük anlamlar ifade ediyor. Ülkemizde 1867 senesinde başlayan, dünyadaki geçmişi daha da eski olan, kentsel fikirler mimarlık yarışmaları, ufku, eleştiri yeteneğini, yenilik ve değişim kriterlerini geliştiren, nitelikli projeler. 2014 deneyimlerimizi önemsedik. Ödül alan projeler arasından seçilen eserler 11 ilde 11.250 konut üretimine ilham yarattı. Özgün tasarımlar, pratik uygulamalarla beraber yol alarak, ait oldukları kente değer kattı. Bu yarışmalar aracılığıyla karar ve politika üreticiler ile sektör paydaşları buluşuyor.
Ortaya güzel sinerjiler çıkıyor.’’
TOKİ EN YÜKSEK BİNANIN İMZACISI OLMAYACAK
Üç buçuk senedir kurum başkanıyım. Kendi adıma yaptığım en önemli iş, ya da elde ettiğimiz başarı, ülkemizin yerel ve geleneksel mimari ögelerinden feyz alarak, mimarlık dünyamızda yenilikçi fikir ve arayışların önünü açabilme gayretimizdir. Yörelerimizden, geleneklerimizden, örf ve adetlerimizden izler taşıyan bu eserleri görebilmek, daha iyi bir Türkiye’de yaşam sürme idealinin güçlü bir ifadesidir.
Kentlerin geleceğini yakından ilgilendiren ölçekte, yedi bölgede, gerçek alanlarda çalışmalar yapıldı. 35 projede 305 uzman arkadaşımız ve kaliteli ekipler sorumluluk aldı. TOKİ, hiçbir şehir, ilçe ve kasabada en yüksek bina olmayacak. İmar hakkı beş kat ise, biz TOKİ’yiz sekiz kat çıkarız gibi bir yaklaşım içinde bulunulmayacak. İnsan, mekânsal bir varlıktır. Mahalle ahlakı, mahalle kültürü, kahvesi, bekçisi, bakkalı, hepimizin özlemini duyduğu değerler. Mahallenin kendine has toplumsal örgütlenme tablosu var. Yürek paylaşımlarının yeşerme durumu söz konusu. Toplumsal kültürümüzün en önemli çekirdeği mahalleler.
İnsanlar, orada gönül bağları kuruyor. Nitelikli yaşam koşulları ve doğru çevresel faktörler yaratılırsa, planlamadan tasarıma, projeden uygulamalara kadar her aşamada pozitif sonuçlar yakalanabilir.
TOKİ, her mesai gününde 250 konut üretmek, projelendirmek zorunda.
Başarılı projelerin raflarda çürümesini, ötelenmesini arzu etmiyoruz. Sürekli iyileştirme, geliştirme odaklı fikirleri tartışıyoruz. Yarışmada ödül kazanan projelerin inşası, mimarlarımıza ve mimar adayı arkadaşlarımıza sunulacak iş imkanlarının heyecanı ve şehir vizyonuna dokunuşlar sağlanması ana amacımız. Bu tip adımlara öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz. Herkese teşekkür ediyorum.’’
PROFESYONEL JÜRİ TİTİZLİKLE İNCELEDİ
7 İklim 7 Bölge 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışması’nın jüri heyeti, 123 eser arasından seçim yaparken, çok hassas kriterleri değerlendirdi. Jüri başkanlığını İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Murat Gül’ün yaptığı heyette, Mimar ve Şehir Plancı Profesör Doktor Zekiye Yenen, Mimar Doçent Doktor Yasin Çağatay Seçkin, Mimar Hicran Çakmak, İnşaat Mühendisi Mustafa Levent Sungur, Yüksek Mimar Bünyamin Derman ve Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit yer aldı. Danışman jüri üyeliklerini ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mimar Fatma Varank, Şehir Plancısı Uğur İnan, Araştırmacı Yazar Beşir Ayvazoğlu, Yüksek Mühendis Ömer Lütfi Arı, Sosyolog Profesör Doktor İsmail Coşkun ve Bakkallar Odası Başkanı Kamil Bulut yaptı.
Bölge tercihleri ölçeğinde, Marmara bölgesinde Tekirdağ Çorlu, Ege bölgesinde Denizli Pamukkale, Akdeniz bölgesinde Hatay Dörtyol, Doğu Anadolu bölgesinde Muş Kepenek, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Mardin Artuklu, İç Anadolu bölgesinde Eskişehir Odunpazarı, Karadeniz bölgesinde ise Kastamonu Örencik alanları üzerinde proje çalışmaları tamamlandı.
ÖDÜLLENDİRİLENLER
TOKİ ve Emlak Konut GYO, her bölge için ayrı ödüller dağıttı.
Kategorisinde birinci olmaya hak kazananlar 125 bin, ikinciler 100 bin, üçüncüler 75 bin, mansiyon sahipleri ise 35’er bin lira ödül aldı.
İşte ödüllendirilenler;
Akdeniz Bölgesi:
Ödüller: 1-Burak Yardımcı ve ekibi 2-H.Serdar Kaya ve ekibi 3-Mehmet Metin Polat ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-Özgür Bingöl 2-Murat Şahin 3-Yavuz Selim Sepin.
Doğu Anadolu Bölgesi:
Ödüller: 1-Mete Keskin ve ekibi 2-Çetin Ayık ve ekibi 3-Ali İbiş ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-İsmail Ruhlukürkçü ve ekibi 2-Rıdvan Fil ve ekibi 3-Mehmet Zeyat Hattapoğlu ve ekibi.
Ege Bölgesi:
Ödüller: 1-Baran Yardımcı ve ekibi 2-Abdülkerim Gündüz ve ekibi 3-Mehmet Bekar ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-Uğur Özer Özgüven ve ekibi 2-Nevzat Kasal ve ekibi 3-Celaleddin Hacıbey Çelik ve ekibi.
Güney Doğu Anadolu Bölgesi:
Ödüller: 1-Birincilik ödülüne değer eser bulunamadı 2-Okan Koloğlu ve ekibi 3-Hasan Özbay ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-Ahmet Barış ve ekibi 2-Didem Üner ve ekibi 3-Üçüncülüğe değer eser bulunamadı.
İç Anadolu Bölgesi:
Ödüller: Bölge kategorisinde ana ödül derecesine layık eser bulunamadı.
Mansiyonlar: 1-Merve Saliha Yıldız ve ekibi 2-Murat Aydınoğlu ve ekibi 3-Görkem Güvenç ve ekibi.
Karadeniz Bölgesi:
Ödüller: 1-Derya Edim ve ekibi 2-Tuba Kara 3-Doğan Türkkan ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-Hüseyin Yavuz ve ekibi 2-Cihan Sevindik ve ekibi 3-Ebubekir Şimşek ve ekibi.
Marmara Bölgesi:
Ödüller 1-Birincilik ödülüne değer eser bulunamadı 2-İkincilik ödülüne değer eser bulunamadı 3-Korkut Yıldırım ve ekibi.
Mansiyonlar: 1-İlker İğdeli ve ekibi 2-Özgür Bingöl ve ekibi 3-Emrah Bal ve ekibi.
|