Türkiye, arı kolonisinin zenginliği ve toplam bal üretimi potansiyelinde dünya ikinciliğine yerleşti. üretilen balların doğal özellikleri ve flora kapasitesi, dünya standartlarının üzerindeki kalite çizgisi ile ayrıcalığını gösterdi.
Narenciye, pamuk, ayçiçek, kekik, keçi boynuzu, sandal, çam, kestane, ıhlamur üretim yoğunluğunda ilk sırayı alan bal çeşitleri olarak göze çarparken, yıllık 80 bin ton olarak gerçekleşen bal üretiminin ancak 50 bin tonluk kısmının satışa dönüş olması, uluslararası koşullarda pazarlama alanındaki yetersizliğimizi bir kere daha gözler önüne serdi.
Bal ve arıcılık konusunda dünya liderliğini elinde tutan çin ile kıyasıya rekabete girişen Türkiye, 2014 yılının ilk diliminde beklentileri aşarak önemli bir ekonomik büyüklüğe erişti. Analizlerde, ambalajlanmış bal ürünlerinin daha fazla tercih edildiği gözlemlenirken, Türkiye genelinde 80 bin kayıtlı arıcının bulunduğu ve toplam kovan sayısının 6.5 milyon adet seviyesine ulaştığı ifade edildi.
çiçek balı Türk halkının en çok sevdiği ve tükettiği bal cinsi.
ülkemizde kişi başına düşen yıllık bal tüketimi yıllık 1 kilo 100 gram seviyesinde. Avrupa ülkelerinde bu oran 800-900 gram düzeyinde.
Kış aylarında balı tercih edenlerin sayısı % 82.47.
Dünyadaki 64 milyon arının % 8 lik kısmına denk gelen 5 milyon 120 bin arıyı topraklarında barındıran Türkiye'nin, yakın gelecekte daha modern üretim teknikleriyle verimini artırması ve ihracata dönük satışlarda yukarıya doğru daha güçlü ivme yakalaması bekleniyor.