1/100.000 ölçekli İstanbul çevre Düzeni Planı Raporu verilerine göre kişi başına düşen sağlık tesisi ortalaması 4 metrekare olması gerekirken, İstanbul'da bu oran yaklaşık 0.11 metrekare civarında seyrediyor.
Bu olumsuz tablodan Bahçeşehir'de fazlasıyla etkileniyor.
Bir yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu önümüzdeki on yıl boyunca Bahçeşehir'e devlet hastanesi yapılmayacağını, çünkü İkitelli Şehir Hastanesi gibi büyük bir sağlık projesinin ilçeye kazandırılacağını söylerken, diğer yandan Bahçeşehir'de üst ölçekli planlar yapılırken ayrılmış olan geniş parselli sağlık alanları sadece devletten gelecek işareti bekliyor.
Yerleşim alanları toplumun yaşam kalitesinin temel göstergelerinden biridir. Bireylerin barınma ihtiyacının karşılamasının ötesinde, varlığını sürdürmesi, kendini yenilemesi, aile yaşamı ve çocukların yetiştirilmesi, çalışma, dinlenme, eğlenme, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli ortamın sağlanmasında da önemli rol oynamaktadır.
UNİCEF’in temel kriter olarak aldığı 25 yaşam kalitesi göstergesinin ilk altısı; 1. Sağlık personeli yardımıyla yapılan doğumların oranı, 2. Rutin aşılama oranı, 3. Düşük doğum ağırlıklı bebek oranı, 4. Bebek ölüm Oranı (0-28 gün, 1-11 ay ve 0-11 ay), Beş yaş altı ölüm oranı, 5. Gebeliği önleyici modern yöntem kullanım oranı, 6. Sağlık sisteminde hekim başına ve yatak başına düşen kişi sayısıdır.
1/100.000 ölçekli İstanbul çevre Düzeni Planı Raporu’na göre; kişi başına düşen sağlık tesisi ortalaması; ilgili yönetmeliğe göre 4 m² olması gerekirken, İstanbul’da kişi başına düşen sağlık tesisi alanı ortalaması 0,11 m²’dir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Avrupa Yakası’nda 40 adet, Anadolu Yakası’nda 28 adet olmak üzere toplam 68 adet bölge düzeyinde sağlık tesisi bulunmaktadır.
İstanbul’daki sağlık kurumlarının sadece İstanbul’da yaşayanlara değil, tüm Türkiye’ye hizmet sundukları dikkate alınmalıdır.
İstanbul’da nüfus artışına göre hastane yatağı sayısının artışı incelendiğinde sağlık konusunda yeterince yatırım yapılmadığı ortaya çıkmaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na (2012) göre; Tüm sektörlerde on bin kişiye düşen hastane yatağı 2002 yılında Türkiye’de 24,9 iken 2012 yılında 26,5 a yükselmiş, İstanbul’da bu değer 2002’de 28,6 iken 2012 yılında 23,3’e gerilemiştir. 2012 yılı verilerine göre, Dünya ortalaması 30 iken Türkiye değeri 26,5 idi.
Sağlık Bakanlığı Kurumlarında on bin kişiye düşen hastane yatağı sayısı 2002 yılında Türkiye’de 16,3 iken 2012 yılında 16,2 değeriyle yaklaşık aynı kalırken, İstanbul’da bu değer 2002’de 15,4 iken 2012 yılında 11,1’e gerilemiştir.
Müezzinoğlu Bahçeşehir’e DEVLET hastaneSİ yapılmayacak.
Geçtiğimiz Ocak ayında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Bahçeşehir Sohbetleri” programının konuğu olmuştu. Bahçeşehir’e devlet hastanesi isteyen bir dinleyiciyi; “Başakşehir Şehir Hastanemizin temelini atıyoruz 2 bin 700 yataklı. Bu ilçede, bu bölgeye dünya standartlarının ötesinde bir hastaneyi önümüzdeki 3 yılda kazandırmış olacağız. Bir tanede Bahçeşehir’de olsun bir tanede Ardıçlı Evlerde olsun dersek bu fiziki mekan değil buna yetişmiş insanımız yok” şeklinde cevaplamıştı. Aynı toplantıda Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bahçeşehir’in hastane sorununa çözüm bulduklarını belirterek, “Bahçeşehir’de belediyemize ait olan bir yeri özel hastaneye çevirdik. Yakında burada Medipol üniversitemizin bir uygulama hastanesi faaliyete geçecek.” demişti.
bahçeşehir’de hastaneye ihtiyaç var mı?
Hemen her gün hastane hastane dolaştırılan acil hastaların haberlerini okuyoruz. Herkes gibi Bahçeşehir sakinleri de hem rutin sağlık muayeneleri hem de acil durumlarda nereye başvuracaklarını akıllarından geçiriyorlar. Bu konuda Bahçeşehirlilerden sıklıkla şikâyet ve talepler gelmekte. Peki, Bahçeşehirliler, sağlık konusunda hangi olanaklara ulaşabiliyorlar, ulaşabilecekler.
Bahçeşehir 1. ve 2. Kısımda bulunan Aile ve Toplum Sağlığı Merkezleri ilk kademe sağlık hizmeti vermeye devam ediyorlar. Burada sorunlar var, bu ünitelerde hem personel eksikliği var hem de her branştan her gün hizmet almak mümkün değil.
Bahçeşehir’de Başakşehir Devlet Hastanesine bağlı Bahçeşehir Semt Polikliniği uzunca bir süredir Bahçeşehirlilere hizmet veriyor. Bu ünitenin hem kapasitesi düşük, altyapısı eksik hem de mesai saatlerine bağlı.
Geçtiğimiz günlerde açılışı