Dijital dünyayı kontrol etmek, internet mecralarını daha yakından denetlemek ve sosyal medya ağlarını tamamen devletin himayesine geçirmek için Akp-Mhp tarafından hazırlanan İnternet Ortamında Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldükten sonra yasalaştı.
|
Türkiye medya hareketliliğinin yüzde 95’ini elinde tutan sistemin, haberleşme ve ifade özgürlüğünün kısmen de olsa aktif kaldığı son noktalara yaptığı müdahale ile sosyal medya ağındaki işleyişin devletin mutlak gözetimine geçmesi kesinlik kazandı.
HER YER ABLUKA
Yasa, sadece medya organlarının ve gazetecilerin fonksiyonel hesaplarını, haber portallarını, tweet, facebook mesajlarını, youtube videolarını erişime engellemekle kalmayacak.
Yapılan değişiklik ile, ilgili yayınlara ait içeriklerin kaldırılması, haberlerin yok edilmesi, hesapların kapatılması ya da meşruiyet ağı kapsamına alınması sağlanacak.
Muhalif haber kaynakları ağır markaja GİRECEK, bağımsız haber akışı kısıtlamaya tabi tutulacak.
DÜŞÜNCE POLİSİ
Yapılan düzenleme, mobese ve internet üzerinden yapılan devlet kontrolünün ‘Düşünce Polisi’ halini aldığının net göstergesi gibi.
Devletin güvenlik politikaları öne sürülerek gerçekleştirilen operasyonla, toplum sürekli gözetleme altında kalacak.
Geriye yönelik gazete haberleri, yayın küpürleri sıfırlanabilecek, kaldırılabilecek, değiştirilebilecek.
Kamuoyu belleği, arşivler, dökümanlar silinecek, tarih yeniden şekillenecek.
CEZALAR BUNALTACAK
Sosyal medya ağları yeni yasanın şartlarına uymazsa, çok ağır cezalarla muhatap olacak.
Reklam yasağı, trafik daraltma, para cezası akla gelen ilk yaptırımlar.
Sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de mutlaka temsilcilik bulundurma zorunluluğunda. Temsilci bulundurma ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağların internet hızları yüzde 90’a kadar daraltılacak. Erişim engellemeleri çoğalacak.
Temsilci bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına, BTK tarafından, önce uyarı yapılacak, ardından 10 milyon lira idari para cezası verilecek.
YOLSUZLUK HABERLERİNE KARARTMA
Eski yasa dahilinde, neredeyse iktidarın hiçbir yolsuzluk haberine, milletvekili ve üst yöneticileri hakkında bilgiye ulaşılamıyordu. İktidar, kamuoyunun bilmesi gereken tüm içeriklere erişim engellemesi koyuyordu. Yeni yasa ile birlikte geçmişe dair her şeyin keyfi bir şekilde engellenmesi kolaylaştı.
Toplumsal hafızanın silinmesinin önü açıldı.
Geçmişe dönük aklama niyeti için düğmeye basıldı.
SANSÜR ARTACAK
Türkiye'de, İfade Özgürlüğü Derneği verilerine göre, 2019 sonu itibarı ile 408 bin 494 web sitesi, 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriği erişime engellendi.
Türkiye'deki mevcut yapıda erişim engelleme yetkisi sadece yargı organlarında değil.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), Sağlık Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Milli Piyango, Spor Toto, Türkiye Jokey Kulübü, RTÜK ve Diyanet İşleri Başkanlığı erişim engelleme yetkisine sahip.
Türkiye, sosyal medya ağlarında erişim engeli ile ilgili raporlarda dünya lideri konumunda.
Toplumsal özgürlüklerin canlı kalan son hücrelerine yönelmiş bu atak, kitleleri sessizliğe gömme amacı taşıyor.
Bağımsız haber kaynaklarının faaliyetleri susturulmak isteniyor.
|