İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, imalatı bir senedir bekleyen “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı”nın yapım çalışmalarını yeniden başlattı.
|
Geciken, ertelenen, ötelenen metro hatlarının tamamlanmasıyla birlikte kent halkının rahat bir nefes alacağını vurgulayan İmamoğlu; “Bu ülkede ve bu şehirde, yapılan hiçbir yatırımın tek kişilik bir sahibi asla olmaz, olmayacak. Biz bugün bir hizmete katkı sunuyorsak, gerçek sahibi İstanbul halkıdır. Anlayışımız, bu ülkenin bütçesini, varlığını en karakterli şekilde yönetmek, en iyi projeleri, en ucuz maliyetle, en kaliteli şekilde tamamlayıp üretilen işin millete ait olduğunu ortaya koymaktır. O bakımdan, biz, bugün bir işi başlatıyorsak, bu marifet İstanbul halkınındır. İş, hizmete hazır hale geldiğinde, İstanbul halkı kendisiyle gurur duyacaktır.’’dedi.
YİNE YENİDEN
İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcıları Orhan Demir ve Murat Kalkanlı ile Raylı Sistemler Daire Başkanı Pelin Alpkökin eşliğinde sahaya gelen İmamoğlu, İstanbul ulaşımı adına büyük önem arz eden metro hatlarının planlamasına dikkat çekti. Başkan, düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Metro yapımına yaklaşık 30 yıldır katkı sunan, taş üstüne taş koymaya çalışan, yeni kilometreler katmaya çabalayan belediye başkanları ve teknik insanlar oldu. Süreç devam ediyor. Elbette eleştirilerimiz var. Daha planlı, nitelikli ve hızlı olmalıydık. Yapılan her işe ve emeğe teşekkür ediyoruz. İstanbul’da şu anda yaklaşık olarak 154 kilometre aktif metro hattı bulunuyor. Bunun 79 kilometresi Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Marmaray şeklinde İstanbul’umuza hizmet veriyor. 16 milyonluk bir kentte 154 kilometre aslında düşük bir rakam. Çok daha yukarılarda olmalıydı. Raylı sistemin İstanbul’daki toplu taşımadaki oranı yüzde 18 dolayında. İşin daha başındayız.”
İSTANBUL YÖNÜNÜ BİLMELİ
Bir şehirde plansız bir imar ve nüfus gelişimi varsa, yapılacak metro yatırımları o kente yeterli gelmeyecektir. Biz, olaya bütüncül bakıyoruz. Metro yatırımlarını yaparken, İstanbul’un nereye gittiğini de mutlaka bilmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu kentin tüm tasarımı belli olmak zorundadır. 2050 yılını kendimize hedef koyduk. Çok uzak gibi düşünülse de aslında çok yakın. İstanbul halkı, geleceğin planlanması noktasında çok duyarlı ve titiz davrandığımızı anlamalı, hissetmeli. Bunu yaparken, İstanbul’un tüm paydaşlarını sürecin içine katacağız. Ürün, hepimizin ürünü olacak.
GELECEĞİMİZ İÇİN
İstanbul’da 222 kilometrelik metro çalışması devam ediyor.
Burada, Ulaştırma Bakanlığı’nın 81 kilometrelik bir payı söz konusu. İBB tarafında ise 141 kilometrelik metro çalışması sürüyor. Ne yazık ki, içinde bulunduğumuz Göztepe-Ümraniye hattı gibi 8 proje, 1 yıldan daha uzun süredir çalışamaz halde bekliyor. Bunun birçok nedeni var. Sıkı bir yükün altındayız. Ama, arkadaşlarımla çok kararlıyız. İstanbul, şehrin geleceğini tasarlayacak. Sağlam ve karakterli yatırımlar ile güvenilir adımlar atacak. Finansal sorunları aşarak ilerliyoruz. Yaklaşık 1 yıldan fazladır duran bu şantiyeyi hareketlendireceğiz. Hattın, 2022 yılında bitirilmesini öngörüyoruz.
GÜNDE 350 BİN YOLCU
Hattın uzunluğu 13 kilometre olacak.
Günde 350 bin yolcunun seyahat edeceği hat açıldığında toplam 11 istasyondan yolcu alacak. Yolculuk süresi 20 dakika olarak planlandı. Tek yöne yolcu kapasitesi ise 31 bin olarak öngörülüyor. Hattın başlangıç ve bitiş istasyonları, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesi şeklinde belirlendi.
|