1. Okuma çalışmalarınızı asla ertelemeyin, günü gününe kodlayarak okuyun, sınav öncesi de hatırlamak için bir kere okumanın yeterli olduğunu ve kodladığınız bilgileri kolayca hatırladığınızı göreceksiniz.
2. Günün verimli çalıştığınız zamanlarını belirleyin, çalışma zamanlarınızı buna göre planlayın ve planınızı mutlaka uygulayın, hiçbir gerekçe sizi planlamanızdan vazgeçirmesin.
3. Okuma çalışmalarınızı ilk defa yaparken her seferinde baştan sona kadar okuyarak zaman kaybetmemek için önemli yerlerin altını çizerek ya da okuduğunuz her paragrafla ilgili gelebilecek soruları düşünerek bu sorunun cevabı olacak önemli kısımların altını çizerek okuyunuz. Tekrarlarda da sadece altını çizdiğiniz kısımları okuyunuz. Hatta bu önemli kısımlarla ilgili kotlamalar da yapınız.
4. Konuların açıklamalı notları, tanımlarda kullanılan kriterler, örnekler, deney verileri, deneyin sonucu, olayların nedenleri ve sonuçları çizilmesi gereken önemli noktalardır.
5. Size öğretmenlerinizden geri dönen ödev, quiz ( küçük konu sınavları), ünite ve deneme sınavlarını işi bitti diyerek bir yere atmayın. Bu çalışmalar sizin için en önemli kaynaklardır. Onların otopsisini ( derinlemesine incelemesini) yapmanız sizi mutlaka en tepedeki başarıya sürükleyecektir. özellikle soruların doğru yanıtı konusunda uydurarak doğruyu bulmadığınızdan eminseniz doğru cevaplarla zaman harcamayın. Ama yanlışlarınızın nedenlerini her defasında yazarak bu nedenleri ne kadar ortadan kaldırdığınıza odaklanın.
6. Sorular tek tip değildir, çeşitlidir. öğretmenlerinize de danışarak tüm soru çeşitlerini tanıyın. çoktan seçmeli soru, Açık uçlu soru, olumlu soru, olumsuz soru, analiz yapmanız gereken soru, sentez yapmanız gereken soru gibi soruları tanıyın, soru kökü neresidir daima altını çizin. Bu farklı sorulara nasıl düşünerek doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz, mutlaka kendinizi hazırlayın.
7. Dolaylı bilgilerle değil, öz bilgilerin kaynaklarını öğrenerek soru çözümlerine odaklanın. Hatta siz de aynı konu ile ilgili benzer ve ya farklı sorular hazırlayın sınıfınıza getirin birlikte çözün. Ne kadar farklı soru üretir ve arkadaşlarınızla sınıf ortamında çözerseniz, başarıya o kadar yakın olursunuz.
8. Arkadaşlarınızdan bir eş seçerek evde konularla ilgili sınavlar hazırlayın ve birbirinizin hazırladığı soruları çözün, çözümleri birlikte gözden geçirerek birbirinizi değerlendirmenizin de sizi başarıya götürdüğünü keşfedeceksiniz.
9. özellikle sözel alanlarla ilgili çalışmalarda konuyu farklı biçimde düzenlemeye gayret edin. Şemalaştırın. Problemler, nedenler, çözüm önerileri ve sonuç şeklindeki şemalar işinizi kolaylaştıracaktır.
10. Konuyu derinlemesine öğrenmenin anahtarı konuyla ilgili olaya, tanıma, probleme farklı bakış açıları oluşturabilmek ve bunları sunmaktır.. örnek: Karenin alanı a kare dışında nasıl hesaplanabilir? Köşegenlerinden yola çıkılarak exf : 2 şeklinde hesaplanır mı? Gibi Başarılar sizin olsun.