Şubat ayının ikinci Perşembe gününden başlayan oruç ibadeti yedi gün sürüyor. Yedi günün sonunda kurbanlar kesiliyor, lokmalar kardeşliğe, güzelliğe, sevgiye pay ediliyor.
Bu güzel paylaşımlardan birisine, Şahintepe Velibaba Cemevi'ne davet edildik.
Biz Hızır lokma etkinliği beklerken, farklı bir anma gününün inanç ritüeline eşlik ettik.
Tokat Zile Karacaören köyü Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yönetimi üstlenilen güzel mekanda dernek yöneticisi Hüseyin Tuna ile sohbet eyledik.
Hüseyin Tuna, Arife Türker isimli bir bayanın vefatının 40. günü nedeniyle Alevi inancı doğrultusunda imece usulü '' 40 ekmek kurbanı '' düzenlediklerini ve Şahintepe'li Alevi vatandaşların evlerinden getirdikleri gıda malzemeleri ve kurban eti ile o sofraların inanç birlikteliği sergilediklerini söyledi.
Ekibimize etli patates, keşkek, tulumba tatlısı, ayran ve elma ikram edildi.
Afiyetle yedik, merhumenin ruhuna şükür duaları ettik.
Hüseyin Tuna, Başakşehir Belediyesi'nin ilgisizliğinden ve samimiyetsizliğinden yakınarak, Alevi yurttaşların inanç derinliğine yeterli saygının gösterilmediğini ve camilere yapılan yardımların onda birinin Cemevlerine yönelmediğini belirtti.
İnançları gereği, örf ve adetlerini, geleneklerini sürdürmek, yaşatmak zorunda olduklarını dile getiren Tuna, devletin ve bazı belediyelerin gösterdiği bu tutumun toplumda ayrışmaya ve ötekileştirmeye sebebiyet verme amacını taşıdığını ifade etti. Bizler 40.gün ekmek kurbanı lokmalarımızı paylaşırken, yemek salonu dolup dolup boşaldı. Sofraların bereketi, yüzlerce insanın ibadetiyle onurlandı.