.
 

Köşe Yazarları
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
başakşehir şehir hastanesi,ikitelli başakşehir şehir hastanesi,zerparola köşe yazıları, hakan zat köşe yazısı,

BAŞAKŞEHİR İKİTELLİ ŞEHİR HASTANESİ HİKAYESİ

Avrupa’nın en büyük sağlık tesisi sloganıyla yaldızlanan Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi, 20 Nisan 2020 tarihinde hasta kabulüne başlıyor.
İnsanların virüs temaslı yaşamdan kaçıp evlerine saklandığı bir dönemde top santraya konuyor.
Hastane bağlantı yollarının imalatı konusunda gelişen lüzumsuz polemikler, siyasi araç ve biçim arayışlarının ne denli sıcak olduğunu gösteriyor.
Lüks tesise dair tüm eksiklerin 20 Mayıs 2020 tarihine kadar tamamlanması ve heybetli açılışın başkan eliyle yapılması öngörülüyor.
Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi’nin gerçek hikayesini anlamak, kavramak ve yorumlamak için biraz eskilere dönmek gerekiyor.
 
OYUN BAŞLASIN

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi projesi, ihale süreciyle, plan gecikmesiyle,
kamu ihale kanununa aykırılık taşıdığı iddia edilen el değiştirme modeliyle hukuki dayanaktan yoksun bir kimlik taşıyor.
Böylesine devasa bir projenin silik bir şirketle başlayan ve Rönesans Holding’te sonlanan çıplak hikayesini koro halinde haykırmak insani mesuliyet taşıyor.
 
SELAMUN ALEYKÜM MÜSİAD
Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi ihalesini 2013 yılında MÜSİAD Başkan Vekili Alirıza Arslan’ın sahibi olduğu Emsaş A.Ş kazandı.

Emsaş İnşaat Turizm Ticaret Sanayi A.Ş,
Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş,
May Eczanesi,
Şahin Tıp Sanayi,
LP Allen Shariff Corporation,
Ascen Sion Group Architechts LP,
PBK Architechts Inc firmalarının bileşenliğinde
IHIC (İstanbul İkitelli Sağlık Hizmetleri Yatırım ve A.Ş) özel tanımlı şirketler konsorsiyumu kuruldu.
Söz konusu konsorsiyum ile Sağlık Bakanlığı arasında 25 Mart 2013 tarihinde sözleşme imzalandı.
 
30 AYDA TAMAM İNŞALLAH
Temel atma töreni 16 Şubat 2014 tarihinde gerçekleşti.
30 Mart 2014 yerel seçimlerinin 45 gün öncesiydi.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kurdeleyi kesti.
Şehir Hastaneleri projesini 14 yıllık hayalim diye niteleyen Tayyip Erdoğan, 36 ay olarak belirlenen inşaat süresinin 30 aya çekildiğini ve tesisin 2017 yılında hizmet vermeye başlayacağını müjdeledi.
Aradan geçen 15 ay zarfında ne çivi çakıldı, ne makine işledi.
 
GERİ VİTES
789.031 metrekare inşaat alanı, 2682 yatak kapasitesi, 6 ihtisas hastanesi, teşhis tedavi üniteleri, 990 poliklinik, 65 ameliyathane, günlük 45 bin hasta kabulü, 1 milyon metrekare kapalı alan ve 2 milyon metrekareye ulaşan aktif alan ile Avrupa’nın en büyük sağlık yatırımı olarak propagandası yükselen projenin konsorsiyum özneleri arasında çatlaklar belirdi.
IHIC’nin büyük ortağı Emsaş İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret A.Ş sahibi Alirıza Arslan, projenin iş maliyetini karşılayamayacaklarını duyurarak, IHIC hisselerini satışa çıkardığını kamuoyuna bildirdi.
İnşaat Mühendisleri Odası, böylesine büyük ölçekli bir kamu ihalesinde taahhüt firmasının üstü kapalı şekilde geri çekilemeyeceğini öne sürdü.
Bunun belirli müeyyideleri olduğunu belirtti.
Yaptırım uygulanması gerektiğinin altı çizildi.
Çünkü, Emsaş ihaleye bile isteye girmiş, resmi teklifini iletmiş, buna rağmen protokolden doğan sorumluluğunu yerine getirmemiş ve kamuyu zarara sokmuştu.
Tüm netliğe rağmen uyarılar dikkate alınmadı, şirkete dokunulmadı.
 
HOŞGELDİN RÖNESANS
15 aylık zaman kaybının, hukuki tasarrufların, tazminatların soranı sorgulayanı olmadı. Satışa sürülen Emsaş hisselerine talip çıktı.
Saray imalatçısı Erman Ilıcak’ın sahibi olduğu Rönesans Holding, 18 Ağustos 2015 tarihinde, Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş olarak
IHIC hisselerinin satın aldığını ve İkitelli Şehir Hastanesi projesini üstlendiklerini açıkladı.
Emsaş’ın patronu, Müsiad’lı işadamı Alirıza Arslan, hiçbir riske girmeden, suya sabuna değmeden komisyon parasını alıp, kısa sürede bolluk bereket sağladı.
 
GELSİN KREDİLER
Rönesans Holding patronu Erman Ilıcak, projeye şartlı girdiklerini beyan etti. Devletin proje finansmanı konusunda kendilerine kredi desteği sağlamaya söz verdiğini açık seçik söyledi.
Hükümet yetkilileri, Sağlık Bakanlığı yöneticileri, Rönesans Holding idarecileri ve Japon finans kurumları sözcüleri 2017 yılının Temmuz ayında Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi.
JBIC, NEXI, SMBC, BTMU, Nippon Life Insurance Company,
Dai-Ichi Life Insurance Company-The Iyo Bank ve
Standart Charted Bank gibi büyük global finans şirketlerinden oluşan 8’li grup, Rönesans Holding’e 1.5 Milyar Dolar kredi portföyü açtı.
Kefalet mektuplarını devlet imzaladı.
Sağlık Bakanlığı, özel sektör eliyle yapılacağını ve devletin kasasından tek kuruş çıkmayacağını belirttiği projede, kredi kefaleti vererek, ana sözleşmenin maddelerinden uzaklaştı.
Rönesans, 01.10.2017 tarihinde yeniden temel attı.
 
SÖMÜRÜ BAŞLIYOR
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş, sermayenin üretimini, birikimini ve gelişimini esas alan mantıkla işe girişti.
Uluslararası para fonlarından sağlanan krediler, bir gün olsun emek cephesi yararına işletilmedi. Taşeron şirketlere yapılamayan ödemeler, gecikmesi normalleştirilen hak edişler, işçilere reva görülen kurtlu yemekler, böceklerin gezdiği yatakhaneler, düşük standartlı iş güvenliği seviyesi, zaman içinde tepkilere ve direnişlere alan açtı.
2019 yılının Ocak ve Şubat aylarında Dev Yapı-İş Sendikası önderliğinde başlayan iş bırakmalar, basın açıklamaları ve koşulların düzeltilmesine yönelik uyarılar kamuoyunun gündemine taşındı.
 
ÜÇ İŞ CİNAYETİ
Rönesans Sağlık Yatırımları A.Ş İkitelli Şehir Hastanesi şantiyesinde çok sayıda iş kazası yaşandı. Çalışırken yaralanan birçok işçi, firma tarafından tedavi edilmesi gerekirken, işten çıkartıldı.
Açılan davalar Bakırköy İş Mahkemesi kalemlerinde Rönesans dosyalarının sayısını artırdı.
Üç yıllık zaman zarfında üç iş cinayeti yaşandı.
26 Mart 2018 tarihinde, İkitelli Şehir Hastanesi inşaatında beton yağcısı olarak çalışan Sinan Bayraktar, yüksek basınç sonucu patlayan beton pompasının şiddetle yüzüne temas etmesi sonucunda hayatını kaybetti.
29 Kasım 2019 tarihinde, 49 yaşındaki işçi Ahmet Yavuz, Şehir Hastanesi metro arasındaki tünel çalışması esnasında göçük altında kalarak yaşamını yitirdi.  
05 Nisan 2020 tarihinde, şantiyenin asansör işlerinde çalışan 30 yaşındaki inşaat işçisi Cengiz Tokmak, 12.kattan şaft boşluğuna düşerek can verdi.  
 
İŞ-KUR SAĞOLSUN
Ve hikayenin son draması.
Forbes 2020 Türkiye’nin en zenginleri listesinde 3.2 Milyar Dolar’lık servetiyle ikinci sırada yer alan Erman Ilıcak’ın sahibi olduğu Rönesans Sağlık Yatırımları A.Ş, şantiyedeki istihdamın önemli bölümünü İş-Kur üzerinden sağladı. İşçi maliyetlerini büyük ölçüde düşüren çözüm sayesinde, maaşların çoğunu devlet karşıladı. Sermaye irileşti, emek buharlaştı.
Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi, zamandan kaybetti, paradan kazandı.
Bu projede usulsüzlüğün, ayıbın, haksızlığın adı yazılı.
Bu projede, bir dolu acı saklı.
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Şelale’de Gizli Ajandalar
POPÜLER HABERLER
SOĞUK HAVALARA ...
ŞELALE’DE GİZLİ...
DEVRİMCİ BOYUN ...
TECRİT İNSANLIK...
(Miracın Kutlu ...
EPİLEPSİ FARKIN...
KENT ASALAKLARI
TÜRK DİLİNE AÇI...
VARLIK OLMAK Hİ...
Tümü
SON HABERLER
MOR GÜN
FARKINDALIK
HATAMIZ NE?
SİVİL TOPLUM KA...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
 
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
   
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional