.
 

Köşe Yazarları
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
ZERPAROLA,PROF DR TURGAY BİÇER, DÜŞÜNCE VİRÜSLERİ

DÜŞÜNCE VİRÜSLERİ

Virüs tıp yazınında, ( edebiyatında) 10 ila 400 nm (nanometre) büyüklüğünde olan, bulaşıcı hastalıklara yol açan mikrop; bakteri süzgeçlerinden geçen, bakteri vasatlarında üremeyen, biyolojik karakteri kesin olarak bilinmeyen, soğuk algınlığından öldürücü hastalıklara kadar birçok hastalığın nedeni olan mikroorganizmalardır;
 Virüslerin varlığı 19. asrın sonlarına doğru Cöffler ve Frosch tarafından ispatlandı. 1899’da M.W. Beijerinck, hastalıklı tütün yapraklarında "tütün mozayik virüsü"nü tespit etti. Daha sonraki yıllarda ultralsantrifüj, kültürler ve elektronmikroskop kullanılarak virüsler hakkında yeni bilgiler edinilmiştir.

Bu yazıda amacım hastalık virüslerini anlatmak değil, ama insanı duygu, düşünce ve davranış olarak ele geçiren ve diğer virüsler kadar hayatımızı etkileyen  “düşünce virüslerine” giriş yapmak için virüsün ne olduğunun altının çizmekti.

Hepimiz, bedensel sağlığımızı tehdit eden virüsleri aşağı yukarı tanırız, önlem almaya çalışır ve bu konuda ülkemizde yeteri derecede olmasa da yine de dikkat etmeye çalışırız.
Düşünce virüsleri olarak kabul edilen, dil ve davranışa yansıyan, kişiye zarar veren inanç, davranış virüslerinden bahsediyoruz ki hemen hemen kimse bunların da virüs olduğunu bilmez.

Örneğin, “bizden adama olmaz, çok yaşlı veya gencim, kadınlar şöyledir, erkekler böyledir, burası Türkiye abicim, Almanlar displinli kardeşim, Japonlar çok çalışkan, babana bile güvenemeyeceksin, yaşam böyle, Ahmet/ Zeynep şöyle vs gibi söylenler garamer olarak doğu olsa bile gerçeklikten yoksun, o kadar da yanlış ve kişileri tembelliğe,, mutsuzluğa, atalate iten, hayatlarını sınırlı ve acılar içinde geçmesine neden olan inançlardır.
Bu olumsuz düşünce virüsleri genellemeler, çarpıtmalar ve silmeler olarak adlandırılan dilbilgisi yapıları ile gerçekleşir. Aslında genellemesiz, çarpıtmasız, ve silmesiz bir ifade yoktur ama önemli olan dil ve düşünce yapısının üretken, doğru ve gerçekçi kurgulanmış olması gerekir.

Örneğin, aşık olan kişi sevgilisini kendi zihninde farklı bir yere koyar, ona toz bile konduramaz ve onun yaptığı bir hareketle ya sevinir, ya da yıkılabilir ama başka insanların aynı davranışlarına tepki bile vermemesi düşümce virüslerine örnektir.
Nasıl bazı bakteriler insan sağlığı için önemli ise bazı düşümce virüsleri de sağlıklı ve bir o kadar önemlidir. Aşk bunlardan birisidir; aşk olmasaydı ve insanlar sevgililerine diğer insanlardan farklı davranmasaydı edebiyat, sanat, müzik endüstrisi olamazdı. Romantik bir yemek için ay ışığı ve mumlarla kaplı bir mekâna gidilmez, hediyeler alınmaz, güzel elbiseler, kokular sürülmez, olabildiğinden daha nazik ve kibar davranmazlardı… Aşkın büyüsü yitirildiğinde insanlar birbirlerine “ sevdiğim insan bu olamaz” yakarışlarını hepimiz biliriz.

İnsanları küçülten, sınırlayan, potansiyellerine engel olan, kendileri olarak yaşatmayan, sevecenliklerini ve duygularına ket vuran, özsaygı ve özgüvenlerini yok eden her türlü düşünce virüsleri yani olumsuz düşünce ve davranışlarından kendini temizlemesi veya bunlara karşı önlem alması insanın insan olma sürecinde bireysel gelişimi için önemlidir. İnsan başarılı, mutlu, sağlıklı olabilir. Tütün, alkol, madde kullanmak, olumsuz düşünce virüsleridir. Saldırgan, kötümser, tembel, güvensiz, inançsız, özgüvensiz, şüpheci, kıskanç; yani tüm olumsuzlkları düşünün insanı cendere altına alan, işte bunlar düşünce virüslerinin insanda yaptığı tahribatlardır ve insanı intihara kadar sürükleyebilir.
Yaşam, güzel, anlamlı, değerli, üretken, muhteşem ve bir kadar da geliştirilmeye, değiştirilmeye ve daha muhteşem yapılamaya açık bir olgudur. İnsan değişir, olumlu, iyimser, güçlü, dayanıklı ve aklını, kalbi ile birlikte kullanmayı öğrendiğinde muhteşem dönüşümlere imza atabilir. İnanmak, istemek ve sahip olduğu her türlü kaynağı, gücü, bilgiyi kendini ve yaşamı güçlendirecek ve değerli kılacak şekilde kullanmayı öğrenmeli ve öğretmelidir.
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Pandora’nın Kutusu
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
SOĞUK HAVALARA ...
TECRİT İNSANLIK...
ŞELALE’DE GİZLİ...
DEVRİMCİ BOYUN ...
(Miracın Kutlu ...
EPİLEPSİ FARKIN...
KENT ASALAKLARI
MERAK DEDİKLERİ
TÜRK DİLİNE AÇI...
Tümü
SON HABERLER
PANDORA’NIN KUT...
SELFİE SİYASETÇ...
KURULUŞTAN YÜKS...
BİR ŞAH OLSAM
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional