.
 

Köşe Yazarları
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
zerparola, turgay biçer, bahçeşehir haberleri,

Kendini Korumalı İnsan …

Son günlerde ülkece yaşadığımız sıkıntılar, ruh hallerimizi “darmadağın etmemiş” dersek pek doğru sayılmaz zira ülkece ruh hali olarak pekte iyi durumda olmadığımız aşikârdır.

buscopan bambini

buscopan reflusso charamin.jp

Terör, darbe kalkışması, ekonomik sıkıntılar, sınav sorularının çalınması vb şeyler, insanlarda değersizlik ve ümitsizlik duygularının artmasına neden olduğundan dolayı, insanlar kendini koruyamaz hale gelmiş demektir; bunun sonucunda da insan ruh halini dengelemek uğruna ilcalara sığınmanın dışında belki de, başka çılgınlıklar yapar hale gelebilmektedir.
Fiziksel hastalıklar veya sakatlıklar bir dereceye kadar kabul edilen durumlardır, ruh halimizi ileri boyutlarda olmadığı sürede fazla etkilemez. Sakatlıklar iyileşir veya hasta olursak doktorların veya ilaçların müdahalesiyle sakatlığın boyutuna göre hızla iyileşiriz. Bununla birlikte ruhsal ve duygusal sarsıntıları, kişi eğer bu darbelere karşı eğitilmemiş, koruma önlenmelerini almamış; hayata ve olaylara karşı doğru tutum ve davranış geliştirmemişse o kadar kolay atlatması mucizedir…
Yaşamak için “zihinsel dayanıklılık” olarak kabul edilen, spor psikolojisinin ana konularımdan biri olan bu olgu şimdi tüm insanımıza duygusal ve ruhsal darbelerden korumak için acil ve ivedilikle öğretilmesi gerekmektedir.  Daha doğrusu, her insan aslında kendi ruh ve duygu sağlığını koruyacak önlemler almak zorundadır. Zira ortam oldukça kaygan ve insan için dayanıklılık sınırlarının ötesine geçmiştir.

Geçen gün, darbe kalkışması sonrasında 8-10 yaş grubu minik tenisçilerle yaptığım bir çalışmada hangi duygu durumunda olduklarını sordum ve hemen hepsi oldukça korktuklarını, bazıların şokta olduğunu ve hissizleştiğini; özellikle bir çocuğun dudağını büzerek ve oldukça üzgün bir ifadeyle ” umarım bizi öldürmezler” dediğine şahit oldum. Ne hissettiğimi anlatamam… Hemen hem sporcu çocuklara hem de alilerine toplantılar düzenleyerek bu durumdan nasıl kurtulacağımızı ve nasıl normalleşeceğimiz üzerine çalışalar başladık…

Ruh sağlığı diğer sakatlıklara benzemez. Bu çocukların yaşadığı bu darbeler ( travmalar) eğer onarılmaz ve iyileştirilmezse o miniklerin ileri ki yaşamışlarında ne gibi fırtınalar olur, düşünemiyorum bile… Zira bu çocuklar bu korkuları ve sıkıntıları kolay kolay atlatamayacaklar eğer onarılmazsa…

Sade çocuklar değil; ülkemin insanları her gün normal ötesi darbelere maruz kalıyor. Bizler Avrupa ülkesi değiliz. Çalkantıları ve belirsizlikleri çok olan bir ülke de yaşıyoruz. Herkes kolay kolay bu dalgalanmalar karşı koyamıyor. Herkes te sanıldığı kadar güçlü ve dayanıklı değil, bunun dışında ruhsal ve psikolojik konulara duyarsızlıkları da eklenince hissedilen darbe sanıldığından da fazla olabiliyor…

Özetle, farklı bir gündemle güne uyanıyoruz, ne olacağını bilmediğimiz bir sürü belirsizlikler, bizlerin dayanma sınırını zorluyor; kendimizi korumamızı ve bir an önce normalleşmeyi ve psikolojik olarak ta dayanıklı olmayı öğrenmemiz gerekiyor; medya da bu konuda seferberliğe öncülük etmek zorundadır.

 


 

 

 

 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Pandora’nın Kutusu
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
SOĞUK HAVALARA ...
TECRİT İNSANLIK...
ŞELALE’DE GİZLİ...
DEVRİMCİ BOYUN ...
(Miracın Kutlu ...
EPİLEPSİ FARKIN...
KENT ASALAKLARI
MERAK DEDİKLERİ
TÜRK DİLİNE AÇI...
Tümü
SON HABERLER
PANDORA’NIN KUT...
SELFİE SİYASETÇ...
KURULUŞTAN YÜKS...
BİR ŞAH OLSAM
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional