MEKTEBİM OKULLARI rekora koşuyor..
|
Ümit KALKO Mektebim Okulları kurucusu
Büyükçekmece'de 150 öğrenci ile başlayan Mektebim Okulları mucizesi, bugün 35 kampüs, 103 okul ve 15 bin öğrenci sayısına ulaşmış. Bu büyük yürüyüşün mimarı Ümit Kalko röportaj konuğumuz.
|
how many weeks can you get an abortion buy abortion pill 1983 Ankara doğumlu.
Baba tarafından Kars, anne tarafından Ağrı'lı olmaktan ayrıca gururlu.
Yaşamın üzücü gerçekliğiyle erken yaşlarda yüzleşmiş.
Çok sevdiği babasını küçük yaşlarda yitirmiş.
Okumakmış hayali.
Ne olursa olsun çok okumak, gidebildiği yere kadar eğitime sarılmak ve başarılı olmak.
Almış cesaretini yüreğine, düşmüş İstanbul yollarına gencecik haliyle.
Abisinin yanında kalmış bir müddet.
Okula devam ederken, aynı zamanda harçlığını çıkartmaya çalışmış.
Kimseye yük olmayı istemeden, kimseyi üzmeden.
Ankara Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü parlak sonuçlarla tamamlamış.
Kaymakam olmakmış, gönlünde yatan asıl aslan.
İki soruda heyecanlanmış, çok az farkla hayaline kavuşamamış.
Kpss sınavlarına hazırlanırken, bir açık öğretim kurumunda hukuk, ekonomi eğitimleri vermiş.
Adaletsiz bir tavırla iş akdi sona erdirilmiş.
Körpe ruhu haksızlığa çok içerlemiş.
Ben daha iyisini yapmalıyım, onlara kendimi kanıtlamalıyım diyerek yüksek motivasyon yüklenmiş.
22 yaşında Ümit Dershanesi ile adım atmış eğitim sektörü işletmeciliğine.
O arada yine boş durmamış.
İkinci üniversite olarak Kamu Yönetimi bölümünü bitirmiş.
Yüksek lisansını yerel yönetimler üzerine yapmış.
Ardından ''Yönetim ve Organizasyon'' alanında doktora eğitimi sırayı almış.
2015 yılının Nisan ayında Körfez'in önemli şirketlerinden SEDCO ile ortaklık anlaşması imzaladınız. Daha sonra yollar ayrıldı. Şu an bir ortağınız var mı?
SANCAK GROUP İLE ÖNEMLİ BİR ORTAKLIK ANLAŞMASI YAPTIK
Mektebim Okulları olarak ulusal ve uluslararası büyümemizi hızlandıracak ve kalite anlayışımızdan ödün vermeden anaokulundan liseye kadar hatta yakın zamanda kurmayı planladığımız Mektebim Üniversitesi projesini destekleyecek ortaklıklara hep sıcak baktık. Kurucusu olduğum Mektebim Okulları’na 2015 yılında 20’ye yakın fon ve yatırım holdingi ortaklık için teklifle geldi. O dönemde yaklaşık 6 ay süren uzun süreli görüşmelerin ardından Körfez'in en büyük ailelerinden birinin sahip olduğu ve yaklaşık 45 ülkede özellikle gayrimenkul ve finans alanında yatırımlar yapan SEDCO ile önemli bir anlaşmaya imza attık. 2015 yılının son aylarında SEDCO ortaklıktan ayrıldı. Yatırımlarımızın her geçen yıl artması ve kampüs sayımızın 20’den 35’e yükselmesiyle ulusal büyümemizi sürdürmek adına önemli bir karar daha alarak Sancak Group ile masaya oturduk. Ortak olduk. Bu anlaşma Türkiye’de dört yıl içerisinde 70 bin öğrenci ve 100 kampüs hedefimizin hızlanmasına, Dubai ve Londra’da açmayı planladığımız okulların alt yapısına önemli destekler sağladı.
Ümit Kalko siyaset arenasına dâhil oluyor mu? Takvim belli oldu mu?
DOĞRU ZAMAN VE UYGUN ŞARTLAR OLUŞTUĞUNDA SİYASET GÖMLEĞİNİ GİYERİM
2006 yılından bugüne kadar açtığımız okullarla, ülkemize ve geleceğimiz olan çocuklarımıza en iyi hizmeti vermeye çalıştık. Eğitim sektörünün gelişmesi adına yaptığımız çalışmalar, sosyal sorumluluk projeleri, toplumun gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlayacak projelerle her zaman “faydalı olma” ilkesini benimsedik. Eğitim sektörünün dışında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatanımıza ve milletimize çok daha fayda getirecek önemli işlere, projelere imza atmak istiyorum. Siyaset gömleğini zamanı geldiğinde ve uygun şartlar sağlandığında giyeceğiz ama şu an önceliğimiz eğitim. Bu alanda koyduğumuz hedefler var.
Tespit edilen hedeflere ulaşarak üstümüze düşen görevi layıkıyla tamamlamamız gerekiyor.
2018 yılına kadar 100 kampüs 400 okul hedefiniz gerçekliğini koruyor mu?
ÖNÜMÜZDEKİ DÖRT YIL İÇİNDE 100 KAMPÜS 400 OKUL 70 BİN ÖĞRENCİ HEDEFLİYORUZ
Şu an 35 kampüs ve 103 okulda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu sayıyı 4 yılda 100 kampüs, yaklaşık 400 okul ve 70 bin öğrenciye çıkarmayı hedefliyoruz. Eğitim, bir ülkenin geleceği ile alakalı en önemli unsurların başında yer alır. Ülkemiz, gelişen nüfusuyla eğitim sektörü için çok verimli, avantajları olan bir ülke. Hangi sektöre bakarsanız bakın, kısa vadede başarıya ulaşmış kişi ya da kurumların farklı bir bakış açısına sahip olduklarını ve odaklandıkları iş kolunda daha güçlü adımlar attıklarını görebilirsiniz. Mektebim olarak doğru lokasyonlarda, son derece inovatif ve çağdaş eğitim sistemleriyle beslenen, yabancı dile önem veren, öğrenci koçluğuyla çocuklarımızın eğitim-öğretim süreçlerine yön veren ve onların hayatlarını etkileyecek tüm süreçleri gözetim altında tutan bir yapı oluşturduk. İngilizce başta olmak üzere Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinde eğitim veriyoruz. Eğitim sistemimize teknolojiyi en iyi şekilde entegre ederek öğrencilerimize birçok imkan sağlıyoruz. Öğrencilerimizin sanatsal, sportif ve bilimsel açıdan gelişebilmeleri için kampüslerimizde fiziki alt yapısıyla fark yaratan sosyal alanlar oluşturuyoruz. Okullarımızda sınav hazırlık süreçlerine destek vermek amacıyla ciddi çalışmalar yaptık. TEOG’tan YGS’ye birçok farklı sınav için yeni içerikler Mektebim eğitim sistemine dâhil oldu. Dersler bittikten sonra yapılan etütler ve hafta sonu yapılan ilave dersler, çocuklarımızın sınavlara hazırlanmasına ciddi bir katkılar sağlıyor.
2011'de Büyükmece'de 150 öğrenci ile başlayan Mektebim Okulları mucizesi, kaç kampüse, kaç okula, kaç çalışan ve kaç öğrenci sayısına ulaşmış durumda?
DUBAİ VE LONDRA MEKTEBİM KALİTESİYLE TANIŞACAK
Bu yıl Avcılar, Atakent, Ataşehir ve Ankara Oran’da yeni kampüslerimiz faaliyete giriyor. Yurtdışı açılımımıza Dubai ve Londra’da açacağımız okullarla start vereceğiz. İki yıl içinde Trabzon, Samsun, Antalya, Bursa ve Eskişehir'de yeni kampüsler açmayı planlıyoruz. Kalite anlayışımızdan ödün vermeden yurt dışında en iyi Türk eğitim markası olmak istiyoruz. 2011’de 150 öğrenciyle başladığımız günden bugüne kadar yaklaşık 100 kat büyüdük. 15 bine yakın öğrencimiz var. 2015-2016 eğitim-öğretim yılına ise bir önceki yıla göre 4 kat büyüyerek girdik. Mektebim bünyesinde görev yapan akademik ve idari personel sayısı her geçen gün artıyor. Şu an ki personel sayımız yaklaşık 2 bin 500.
Akıllı kampüs konseptiniz karşılığını buldu mu? Öğrencilerinizin gelişiminden ve ilgisinden memnun musunuz? Vestel, Samsung, Turkcell markalarının yanına yenileri eklenecek mi?
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ EN İYİ KULLANAN ÖZEL OKULUZ
Mektebim Okulları’nın diğer okullara göre fark yarattığı oldukça fazla alan var. Özellikle eğitim teknolojileri konusunda okullarımız fark yaratıyor, öne çıkıyor. Türkiye’de eğitim teknolojilerini en iyi kullanan özel okul olarak Mektebim’i örnek gösterebiliriz. Çünkü bütün kampüslerimizde “Akıllı Okul” konsepti layıkıyla kullanılıyor. Vestel, Samsung ve Turkcell gibi markalarla “Akıllı Kampüs” konseptinde işbirliği anlaşmalarımız var. Bu yıl Microsoft, Pargesoft gibi önemli markalarla çalışma kararı aldık. Her yıl düzenlenen BIT Fuarı(Uluslararası Teknoloji Fuarı) na katılım gösteriyoruz. Tablet, Akıllı Tahta ve Akıllı Eğitim Uygulamaları çerçevesinde teknolojik eğitim sistemimizi ve dijital materyallerimizi dünyayla entegre şekilde yeniliyor ve geliştiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatına uygun şekilde hazırlanan Dijital Materyalleri, teknoloji konusunda eğitimli ve tecrübeli TPAB Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisine sahip uzman kadromuzla öğrencilerimize aktarıyor, Online Eğitim sistemiyle okul sonrasında öğrencilerimize etüt imkânı sağlıyoruz. Bunun dışında okullarımızda uyguladığımız öğrenci koçluğu sistemiyle çocuklarımızı çok daha yakından takip edebilme şansına sahip oluyoruz. Ayrıca yabancı dil eğitimi noktasında çok iddialıyız. Özellikle anaokulundan itibaren devam eden yabancı dil ders saatlerimizin fazlalığı, öğretmenlerimizin aktif olarak sürecin içinde olması, ikinci yabancı dilin ikinci sınıfta başlayarak ciddi ders saatleriyle veriliyor olması da bizi diğer kurumlardan ayırıyor.
33 yaşındasınız ve 2006’dan bugüne kadar Türk eğitim sektörünün gelişmesi adına önemli yatırımlara imza attınız. Başarıda hangi kriterlerin rol oynadığını düşünüyorsunuz?
EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN DIŞINDA HİÇBİR ALANA YATIRIM YAPMADIM
İş birliği yaptığımız kişi ve kurumlar, 33 yaşında olduğumu öğrendiklerinde ister istemez şaşırıyor. Ama önemli olan yaş mıdır, yaşanmışlık mı? Yaş unsuru elbette önemli ama yaşanmışlık daha da değerli bence.
33 yaşındayım ve dolu dolu yaşadım. 22 yaşındayken ilk dershane yatırımımı yaptım. 10 yıldan bu yana eğitim kurumu sahibiyim. Eğitimin dışında hiçbir alanda yatırım yapmadım. Mektebim’le büyümeye devam ediyoruz. Eğitim hayatına başladığım ilk günden bu yana en büyük idealim, vatana ve millete hayırlı bir evlat olabilmekti. Kaymakamlık idealim gerçekleşmedi. Ama inanın olmadığı için hiç üzülmüyorum.
Çünkü şu an çok daha faydalı bir iş yaptığımı düşünüyorum. Özel okul sahibi olmak ya da eğitim girişimcisi olmak, birçok sektöre göre çok daha farklı renkleri içinde barındırıyor. Çünkü girişimci olarak binlerce insana iş istihdamı sağlıyorsunuz. Onbinlerce öğrencinin inovatif ortamlarda eğitim almasına vesile oluyorsunuz. Risk almayı seven biriyim. En sevdiğim yanım ise mücadele ruhum. Kolay kolay vazgeçmem.
Yaptığım işe ruhumu koyarım. Eğitim kurumu sahibi olduğunuzda ya sadece bu işle uğraşıp eğitimden kazandığınızı eğitime aktaracaksınız ya da bu işle hiç uğraşmayacaksınız.
Liderlik anlayışınızı tanımlar mısınız?
BAŞARI EKİP RUHUNDA SAKLI
Mektebim’i ekip ruhuyla kurduk. Başarının sırrı doğru bir ekip kurmakta, bu ekibe ruh katmakta ve doğru modelleri kurgulamakta gizli. Mektebim kampüslerinin hızla büyümesinin başında yer alan kişi olarak, ‘kesinlikle her şeyi en iyi ben bilirim’ gibi bir davranış sergilemedim. Daima çevremdeki kişilerin fikirlerini aldım ama sonunda kararları hep ben verdim. Bugüne kadar verdiğim kararlardan dönmedim.
Özellikle yatırıma yönelik konularda ince eleyip sık dokurum. Sonrasında da kararımı veririm.
Sorgulayan, farklı kişilerin görüşlerini alan, çalışanları da önemli kararlara dâhil eden, böylece herkesin Mektebim ailesinin bir parçası olduğunu hissettiren bir yönetim anlayışına sahibim. İş hayatında en çok tahammül edemediğim şey ise yapılan işe sahip çıkılmaması. Mektebim’de çalışan herkesin, bu işi kendi işi gibi görmesini isterim. Çünkü Mektebim, adından dolayı da aidiyet duygusu barındıran bir okul. Çalıştığım kişilerin iyi insan olmaları da son derece önemli. İşi iyi bilip de kötü olan bir insanın kuruma zarar vereceğini düşünüyorum. Mektebim’de çalışan herkese insanlara faydalı olmanın, yaradılış amaçlarımızdan biri olduğu fikrini aşılıyorum. Bir insan çalıştığı işte ve bulunduğu ortamda mutlu değil ise sadece maaşı için çalışıyorsa, bu durum kuruma değer katmaz. Tam tersine zarar verir. İnsanlara faydalı olan, yaptığı işi hakkıyla yapan ve çalıştığı işte mutlu olan insanlarla birlikte olmak istiyorum.
Spor kulübü yöneticiliğine gelişiniz de ayrılışınız da çok tartışıldı. Bölgesel amatör lig hedefleriniz için hafif mi kaldı? Akademi kurma düşünceniz, altyapıya önem verme niyetiniz yeterince anlaşılamadı mı? Büyükçekmece Belediyespor başkanlığı Doktor Hasan Akgün'ün bir ricası mıydı? Yakın vadede benzer bir projeniz var mı?
SPOR YÖNETİCİLİĞİ İÇİN VAKTİM YOK
Büyükçekmece bizim için çok önemli. Okullarımızın doğup büyüdüğü yer olan ilçeye elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışıyoruz. Belediye Başkanı'mız Dr. Hasan Akgün sevip saygı duyduğumuz bir insan. İlçede bulunan okullarımıza her zaman sahip çıkarak destek olmuştur. Kendisinin, spor kulübü başkanlığı için talebi olduğunda ricayı kırmadık ve yoğun iş tempomuz arasında kulübe tüm desteğimizi verdik.
Futbol çok sevdiğim bir spor. Oynamayı da izlemeyi de çok severim.
Başkanlık yaptığım dönemde kulübümüzün her maçına katılarak yanlarında oldum. Maddi manevi destek vererek özellikle uzun vadede kurumsallaşmaya katkı sağlayacak önemli çalışmalar yaptık.
Başarılar elde ettik. Bir eğitim girişimcisi olarak yoğun iş tempomuz içerisinde kulüp yönetiminin zaman açısından zorluklarını yaşamaya başlayınca başkanlık yaptığım dönemi borçsuz devrederek müsaade istedim. İlerleyen günlerde böyle bir pozisyonda olmayı düşünmüyorum. Eğitim sektöründeki yatırımlarımız önemli bir yoğunluğa sahip. Kulüp başkanlığı ise kendi başına önemli bir iş ve oldukça zaman istiyor. Kulübümüze her zaman destek vermeye devam edeceğiz.
Dubai, Ortadoğu ülkeleri ve Körfez bölgesinde kampüs açma idealleriniz hala taze mi?
Anılan lokasyonlardaki savaş ortamı sizi tedirgin etmiyor mu?
ORTADOĞU'DA YATIRIM FİKRİNİ ERTELEDİK
Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki yatırım kararımızı bir süreliğine erteledik. Tabi ki bölgedeki gerginlik bizim gibi tüm sektörlerden gelen yatırımcıları tedirgin ediyor. Kısa zamanda bölgenin refaha ermesini ve çalışmalarımıza hız vermeyi temenni ediyoruz. Bu zaman diliminde ulusal büyümemizi sürdürerek, Dubai ve Londra’da açmayı planladığımız okulların çalışmalarına devam ediyoruz.
Zincir okullar konseptinde örnek aldığınız grup şirketi var mı?
İYİ ÖRNEKLERİ TAKİP EDİYORUZ
Tam anlamıyla bir eğitim kurumunu örnek aldığımızı söylemek yanlış olur ama sektörde var olan zincir okulları inceleyerek olumsuz yanlarından ders çıkarıyor iyi yanlarını da örnek alıyoruz.
Öğrencilerinizin sınav başarısı diğer kolej portföyleriyle rekabet edebilecek seviyeye geldi mi?Eğitim kalitesindeki iddianız erişilen noktayla uyumlu mu?
ÖĞRENCİLERİMİZİN TEOG-YGS-LYS BAŞARILARI GURUR VERİCİ
Her dönem yeni projeler ve çalışma konuları geliştirilerek öğrencilerimizi hayata en iyi şekilde hazırlamak için çaba harcıyoruz. Teorik bilgi ile eş zamanlı uygulamalı alanlarda çalışmalar yaparak bilgilerini pekiştiriyor, sınav başarıları kadar sosyal yönü de kuvvetli bireyler yetiştiriyoruz. Özellikle TEOG-YGS-LYS başarılarımız bizi gururlandırıyor. Bu yıl hayata geçen Akademik Kurul Başkanlığımız tüm akademik süreçleri düzenleyerek, AR-GE çalışmalarını yürütüyor.
Ölçme-Değerlendirme konusunda anaokulundan itibaren uyguladığımız modellerle çocuklarımızın gelişimini yakından takip ediyoruz. Tüm kampüslerimizde “Öğrenci Koçluğu” sistemini uyguluyoruz. Öğrenci koçlarımız bu alanda ciddi eğitim almış öğretmenlerimizden oluşuyor. Eğitim koçlarımız öğrencinin okuldaki velisi konumuna geçen kişiler. Öğrencileri birebir takip eden koçlarımızla, aile, okul ve öğrenci arasındaki ilişkiyi düzenleyerek yıl boyunca hazırladığımız raporlarla öğrencinin gelişim sürecini izliyoruz.
TEOG/YGS-LYS COACHING sistemiyle öğrencilerimize sınav koçluğu yapıyoruz.
Başarıya odaklı şekilde öğrencilerimizin birebir, branşlar bazında takibini yapıyoruz ve eksikleri belirleyerek başarı duvarlarını örüyoruz.
Squash sporuna olan ilginizi biliyoruz. Mektebim Okulları bünyesinde squash için özel bir proje var mı?
SQUASH SPORUNU OKULLARIMIZA YAYACAĞIZ
Squash, ülkemizde yeni yeni duyulan ve önem kazanan bir spor dalı. Biz de okullarımızda çocukların ve gençlerin ilgisini çeken bu branş için alanlar yaratarak, müsabakalara katılım gösteriyoruz. Ankara Batıkent Kampüsümüzde Squash tesis oluşturduk ve branş bazında çalışmalar devam ediyor.
Röportaj emeğiniz için gazete çalışanlarınıza teşekkür ediyorum.
|