Yazdır  
GARİPÇE 3.KÖPRÜ KURBANI
250 yıllık bir köy. Cenevizliler buraya asırlar önce yerleşmiş. Kentin dört yanını kuşbakışı görebilmenin keyfiyle muhteşem bir kale inşa etmiş. Saha sonra, savaşlar, göçler, uygarlıklar derken bölge Garipçe ismiyle anılan kimliğine erişmiş. Köy halkının tamamı Karadeniz'li. Oransal olarak bakıldığında yüzde 90 Trabzon'lu, yüzde 10 Rize'li vatandaşa yaşam alanı olmuş. Sarıyer ilçesine bağlı.
  
ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ DENGELERİ BOZDU
ZerParola Gazetesi, üçüncü köprünün Avrupa yakası ayağını taşıyan Garipçe köyüne yansıyan değişimleri inceledi. Köylülerle sohbetler edildi, esnaflardan görüş istendi.
Gelinen nokta tamamı balıkçılıkla geçinen köy halkının doğal yaşamına dokunan olumsuz izlerin derin yansımalarını gözler önüne serdi.
Köprü ihalecisi IC Holding ve İbrahim Çeçen'in Garipçe'ye odaklanan yatırım iştahı ile dengeleri altüst etti. Gayrimenkul rayiçleri değişti, emlak vergileri 20 katına yükseldi, organik tarım alanları ve tarihsel dokular teker teker işlevsizliğe terk edildi.

SİT ALANI AYARIYLA OYNANIYOR
Köy tamamen Sit alanı kapsamında. Eski konaklar dahil her yapı 1984 öncesi kanun ve mevzuatlara göre ruhsatlandırılmış. Yeni bir imara izin verilmesi mümkün değil. Amacı gereği köyün disiplin içinde korunması gerekiyor. Ama durum hiç de öyle değil. Kurallara göre yapılan tek uygulama restaurantlarda alkol satışı yapılmaması. Üçüncü köprü imalatından sonra, boğazın akıntısında ciddi reaksiyonlar olduğu için cephe rüzgarları değişmiş. Balık yuvaları, yolları ve beslenme alışkanlıkları yeni ortama uyum sağlama sürecine geçmiş. Köy sahili pislik içinde. Gemi geçişlerinden ve köprü için kurulan altyapı düzeneklerinden kaynaklanan tüm atıklar kumsalı kaplamış. Ağır bir çöplük kokusu var.

İKLİM TERS YÜZ
Köylüler havanım değişimiden şikayetçi. Bal, zeytinyağı, turşu, yoğurt, mısır ekmeği, marul, domates ve salatalığı ile ünlü Garipçe bahçelerinde tohumlar boynunu bükmüş. Hava keyifsiz, toprak keyifsiz, iklim keyifsiz. Qarip Vip Restaurant'ın sahibi Trabzon'lu Ali Oğuz'un (Kıvırcık Ali) deyimiyle Garipçe derin hesapların, büyük rant imkanlarının ve şehirleşme planlarının ortasında oksijeni arar hale gelmiş.