OKUL DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME
|
Geleceğimizin temelini attığımız okullar da , eğitim öğretim gibi beslenme de büyük önem taşıyor. Özellikle okul çağı çocuklarında düzenli ve dengeli beslenme okul başarısını olumlu etkiliyor. Beslenme alışkanlıkları aile ve çevreden etkilenerek oluştuğu için aileler sağlıklı dengeli ve düzenli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelidir.
|
Günün ilk ve en önemli öğünü kahvaltı alışkanlığı çocukluk yaşlarda edinilen bir alışkanlıktır ve kahvaltısız güne başlamak yakıtsız bir aracı çalıştırmaya çalışmak gibidir.
Sağlıklı bir kahvaltı için 1 su bardağı süt kalsiyum desteği , peynir ve yumurta protein desteği , taze sebzeler veya mevsim meyveler vitamin desteği ve olmazsa olmaz tahıl grubu , ekmek tüketimi yaparak daha sağlıklı bir güne başlanmalıdır. Gün ortası azalan enerjiyi depolamak , öğlen yemeği ile mümkündür.
Düzenli ve dengeli öğlen yemeği başarının devamlılığı için önemlidir. Öğlen yemeklerinde et - kurubaklagil grubun yiyecekler, süt grubu yiyecekler, sebze -meyve grubu yiyecekler ve tahıl grubu yiyecekler ile doğru bir öğün tüketimi sağalanmalıdır .
Yemek tüketimleri okullar da yapılıyor ise hazırlanan menülerin diyetisyen tarafından mı hazırlanıyor kontrol edilmelidir. Diyetisyenler tarafından okullarda düzenli olarak sağlıklı beslenme eğitimleri verilmelidir. Evde hazırlanan veya Okullarda yenilen öğünler için menüler 4 besin grubunu içerecek şekilde planlanmalıdır.
Öğün aralarında atıştırmalık tercihlerini hazır kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi kantinde kolaylıkla bulunabilinen alternatif besinler yerine sağlıklı sandviç, süt, ayran, yağlı tohumlu ceviz , fındık, badem , taze/kuru meyve, sebze çubukları gibi tercih etmeyi alışkanlık haline getirmeye aileler ve okul yönetimi birlikte hareket etmelidir. Kantinlerde yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik meyve, ayran, sağlıklı sandviçler gibi yiyecek ve içeceklerin satılmasını sağlanmalıdır.
Akşam yemeklerinin evde ve aile ile birlikte tüketilmesi çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak için iyi bir fırsattır. Gunluk okulda tüketilen yiyeceklerin , öğrenilerek akşam yemeklerinin hazırlanması çocuğunuzu gelişimi için yapılacak doğru bir adımdır.
Akşam yemeklerinde de yine 4 besin grup tüketilmelidir. Akşam yemekleri hafif ama zengin , gün içinde yenilmeyen besin grubunu tamamlayan günün son ana öğünüdür.
Sağlıklı nesiller için çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlıkları kazanmasının önemini unutmayınız.
Tel:05432148808
www.mervediyet.com
info@mervediyet.com
|