Yazdır  
BAŞAKŞEHİR'İN HAVASI KİRLENDİ
İstanbul'un yoğun ve düzensiz kentleşme yapısı, artan nüfus sayısı ve durmayan inşaat çalışmaları şehrin havasını kirletti.

zoloft weed interaction

zoloft and weed
Hava Kalitesi İzleme istasyonları 2015 ve 2016 dönemsel verilerine göre, özellikle yüksek basınç sisteminin etkili olduğu, yani, kirletici kimyasal maddelerin yükselme şansı bulamadığı, sisin çöktüğü zamanlarda, tehlikenin boyutu kritik eşik değerlere geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan ''Temiz Hava Bölge Müdürlükleri'' raporları İstanbul'u havası en kirli ilçelerinin Esenyurt, Ümraniye Başakşehir olduğunun altı çizildi.
 
SÜREKLİ KİRLİLİK
Hava kirliliği ölçümleri ve buna sebep olan asıl nedenler incelendiğinde, kirlilik kavramının anlık göstergelerle değil, sürekli kirlilik durumu değerleri ile anlaşılması gerektiği belirtiliyor.
Türkiye'nin bir metreküp hava içindeki partikül madde PM10 için belirlediği ulusal değer, 90 mikrogram. Avrupa Birliği standartı ise 50 mikrogram.
2015 ve 2016 yıllarında günlük 100 mikrogramın aşıldığı tarihler ve ilçeler göze alındığında, Esenyurt, Ümraniye ve Başakşehir ilçelerinin defalarca üst limiti geçtiği anlaşılıyor.
Avrupa Birliği kriterleri uyarınca yerleşim bölgesinde yılda yedi defa üst sınır aşıldığında acil önlemler paketinin devreye alınması gerekiyor.
Esenyurt ve Ümraniye'de yıllık bazda 100 günün üzerinde, Başakşehir'de ise 40-50 günde hava kirliliği sınırının delinmesi tehlikenin ağırlığını gösteriyor.
 
ÇARE NE?
Dünya Sağlık Örgütü bilim adamları ve Türkiye'li akademisyenlere göre İstanbul genelinde hava kirliliği en yoğun görülen yaşam alanlarında, vakit kaybetmeksizin net tedbirler alınmak zorunda.
Uzmanların ilk adım tavsiyeleri şöyle;
---Hava kalitesi indeksi günlük olarak yurttaşlara ulaştırmalı.
---Yayın organlarında ertesi günün hava değerleri verilirken, hava kalitesinin çok tehlikeli mi, tehlikeli mi, tehlikesiz mi olduğu vurgulanmalı.
---Hava kirliliği oranları tehlikeli seviyede ise, çocuklar parka, yaşlılar sokağa çıkarılmamalı.
---Doğalgaz faturası ödeyemediği için hala kömür yakmak zorunda kalan vatandaşlara pratik çözümler sağlanmalı.
---Tonajlı kamyonlar şehir içine alınmamalı.
---Araç muayene istasyonlarında partikül maddeye neden olacak motorlu taşıtlara uygunluk onayı sağlanmamalı.
---Şantiye ortamları, inşaat kalabalığı azaltılmalı, yeşil alan için bırakılan yerlere amacına uygun kalmalı.