Yazdır  
AVM'LERDE YANGIN ALARMI
İstanbul'daki avm'ler yangın yönetmeliklerine ne kadar uygun?
Olası bir felaket halinde yine tedbirsizlikler mi konuşulacak?
Yoğun ziyaretçi ağırlayan avm'ler yangın güvenlik önlemlerini güncelliyor mu?
Bu çok önemli konu başlıkları İBB'nin 2017 temmuz ayı meclis oturumlarında gündem maddesi oldu.
CHP İBB Meclis Üyesi ve CHP Başakşehir Grup Başkanvekili Abdulhadi Akmugan hazırladığı raporlar eşliğinde Kadir Topbaş ve ekibine önemli sorular sordu.
 
İHMALE GELMEZ
Akmugan ''AVM Yangın Yönetmeliği ve Acil Çıkış Kapıları'' ile ilgili ciddi tespitlerde bulundu.
Raporunu meclis gündemine taşıyan ve sözlü olarak bilgilendirmeler yapan Akmugan, özellikle yaz aylarında hava elektrik enerjisi ile çalışan cihazların uzun süre çalıştırılması sonucu meydana gelen yangınlara vurgu yaparak, avm'lerin acil çıkış kapılarındaki talimat dışı durumlara ışık tuttu.
Soru önergesinin içeriği özetle şöyle oluştu; ''İstanbul giderek bir AVM’ler şehri haline dönüşmüştür. Üstelik de bu dönüşüm artarak devam etmektedir.  AVM’ler deki acil çıkış kapıları, proje çalışanları tarafından sıklıkla kullanılıyor. Kimi AVM’lerin acil çıkış kapılarının alışveriş merkezindeki dükkânların depolarına gittiği bilinmektedir. Acil çıkış koridorlarının depolara açılması devamlı olarak bir sirkülasyona neden oluyor. Tehlike büyüyor.''
 
KEŞKELER YETMİYOR
--Ülkemizde en fazla AVM’nin İstanbul’da faaliyet gösterdiği göz önüne alınırsa bunların yönetmeliklere uygunluk denetimi nasıl ve ne sıklıkla yapılmaktadır?
--Yönetmeliklerine uymayan AVM’ler hakkında ne tür uyarılar yapılmakta, hangi tür cezai işlem uygulanmaktadır?----Yönetmeliklere uymadığı için kapatılan AVM sayısı ne kadardır?
--Bu güne kadar yönetmeliklere uymadığı için kapatılan ya da cezai yaptırımlara muhatap olan AVM var mıdır?
--Kesilen ceza tutarları ne kadardır?
 
BİLİMSEL VERİLERE KULAK VERİN
07.07.2017 tarihli Haber Türk gazetesinde yer alan bir haber aynen şöyledir; “İstanbul’da gezdiğimiz 28 AVM’de en az 3’er acil çıkış kapısını kontrol ettik. Yangın Yönetmeliği’ne göre, acil çıkış kapılarının en az 90 dakika yangına dayanıklı ve duman geçirmez nitelikte ve sürekli kapalı olması gerekiyor. Ayrıca kapıların, kendiliğinden kapatan düzeneklerle donatılması ve itfaiyecilerin ya da görevlilerin gerektiğinde içeriye girmelerine imkan ağlayacak şekilde olması teknik standart zorunluluğu. Kimi AVM’lerde bu kapıların sıklıkla personel tarafından kullanıldığını ve acil çıkış kapılarının sürekli açık olduğunu gördük. Hatta bazı acil çıkış kapılarının takoz ve dubalarla duvara sabitlenerek açık kalmaları sağlanmıştı.”
Haberin ardından İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul İtfaiye eski Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'tan açıklama geldi.
“Kapının açık bırakılmasının birinci sakıncası, eğer merdiven basınçlandırılıyor ise bütün hava o açık bırakılan yerden gireceği için basınçlandırma etkisi olmaz. Etkisi olmadığı için de katlardan bu yangın koridorlara ve merdivenlere girer. Oysa basınçlandırmanın amacı içeride her zaman 15-50 pascal arasında bir basınç olması, böylece yüksek basınç olduğu için oraya dumanın girmemesinin sağlanmasıdır.”
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı bilgilendiriyor ve istatistiklerle açıklanan veriler hakkında ayrıntılı denetim yapılmasını talep ediyoruz.