Yazdır  
TÜMÖRÜN ROTASI ÇÖZÜLDÜ

Sağlık teknolojilerindeki ilerleme hız kesmiyor.
''Nöronavigasyon Cihazı'' bu konudaki en son ve en yeni örneklerden birisi.
Sistem bir süreden beri Türkiye’deki beyin ameliyatlarında da kullanılıyor.
Gelen sonuçların başarı grafiği yüzleri güldürüyor.
Cihaz sayesinde, beyin cerrahisinde hedeflenen lezyona en kısa ve güvenli yoldan minimal sapma ile yaklaşılıyor. Arabalardaki navigasyon sistemi mantığı ile işlevsellik üstlenen “Nöronavigasyon” cihazı, dokular korunarak beyindeki tümörlerden biyopsi alınmasını, hastalara en doğru teşhisin konulmasını ve en uygun tedavinin uygulanmasını sağlıyor. Böylece, operasyon öncesi hastanın patolojisine göre ameliyat planlaması ve diğer stratejiler pozitif koşullarda belirleniyor. 

 

MİNİMUM RİSK MAKSİMUM FAYDA

İstinye Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü hekimlerinden Doçent Doktor Gökhan Bozkurt, Nöronavigasyon cihazının sadece patoloji alma aşamasında değil, beyindeki tümör ve lezyonların çıkarılmasını gerektiren açık ameliyatlarda da verimli şekilde kullanıldığına dikkat çekiyor.
Ve ekliyor; ''Biz bu teknolojiyi 50 yaşında beyin tümörü olan bir hastamızda kullandık.
Hasta bize geldiğinde çift görüyor, konuşamıyor ve kısmi felçten ötürü yürüyemiyordu. Beynin derin kısımları dediğimiz noktadan başlayan ve beyinciğine uzanan hat üzerinde birbiriyle bağlantılı/bağlantısız çok sayıda tümör tespit ettik. Uygun tedaviye başlamamız için, önce tümörün kaynağını belirlememiz, bunun için de tümörden biyopsi almamız gerekiyordu. Ancak, problemin kaynağı, yerleşim yerine göre cerrahın son derece dikkatli müdahale etmesini gerektiren bir tümör çeşidiydi. İşte tam bu noktada, Nöronavigasyon cihazı bize operasyon öncesi tümöre ulaşacağımız en doğru rotayı verdi.

   

BEYİN DOKUSU ZARAR GÖRMEMELİ
Beyin tümörü ameliyatlarında en ciddi noktalardan birisi, sağlam beyin dokusuna zarar vermeden tümörü çıkarma işlemidir. Ameliyat öncesi hastanın kafatası ve yüzüne bir takım işaretler yerleştirerek veya yerleştirmeden, Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve Bilgisayarlı Tomografi filmlerini çekerek, tümörün yerini tespit ederiz. Ardından, hastanın filmlerini CD aracılığıyla nöronavigasyon cihazının bilgisayarına yükleriz.
Takiben, kafatasında ve yüzündeki referans noktalara dokunarak hastanın yüzünü cihaza tanıtırız.
Son aşamada ise, filmlerinden elde eden sonuçlarla, referans noktalarını eşleştiren cihaz, üç boyutlu bir yol haritası çizer. Beyindeki tümörün rotasını belirler.  Böylece normal dokulara zarar vermeden, istediğimiz plan dahilinde, haritalar gözetiminde ve minimum hata değerleriyle tümöre ulaşırız.

 

45 DAKİKALIK OPERASYON
“Nöronavigasyon'' sistemleri ile, kafatasında büyük kemik açıklıklar oluşturmadan, biyopsi veya açık cerrahiler yapabilmek mümkün.Tanı kolaylaşıyor ve süreç hızlanıyor.
Hastaların hastanede kalma süresi kısalıyor.
Biyopsi amaçlı operasyonlar yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Derin bölgelerdeki apselerin boşaltılmasında, Parkinson hastalığının cerrahisi tedavisinde kullanılan elektrotların doğru noktaya montajında ve omurga ameliyatlarında bir takım cihazların etkin kullanımında ''Nöronavigasyon'' teknolojisinden önemli destekler alıyoruz.