MOBİLYA SEKTÖRÜ ZİRVEYE DÖĞRU
|
AHMET GÜLEÇ Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED Bşk.
14.Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı İMOB, 23-28 Ocak 2018 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy’de gerçekleşti. Dünya piyasasında söz sahibi ülkelerin sektör profesyonelleri, fuarın ticari bereketiydi.
|
Yeni modeller, farklı tasarımlar, modern ve klasik ürünler, fonksiyonel, akıllı, ergonomik mobilya serileri katılımcıları da, müteşebbisleri de fazlasıyla memnun etti.
Fuar deneyimi çok olumlu verilerle değerlendirildi.
Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED, 2.Olağan Genel Kurulu’nda yeniden başkanlık görevine seçilen Ahmet Güleç, ZerParola Gazetesi’nin sorularına açık yüreklilikle yanıt verdi.
Türkiye mobilya sektörü 2017 yılını nasıl geçirdi?
Son 15 yıllık döneme baktığımızda, sürekli gelişim, büyüme ve iyileşme sürecinde olduğumuzu görüyoruz. İhracat kapasitemizin artması, tasarım gücümüzün çoğalması ve üretim kalitemizin tutulması çok yönlü ilerlemenin ana unsurları. Altyapımız güçlendi her şeyden önce. Mobilya üretimi, kültürlü toplumlarda başarıya ulaşan bir kavram. Çin’i ayrı bir yerde tutarsak, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş kültüre sahip ülkelerin mobilya alanında daha yüksek prestije sahip olmalarının sebebi derin kültürlerinden kaynaklanıyor. Bazen sadece kültür potansiyeli de yeterli olmuyor, başka nitelikler de devreye giriyor. Son teknolojiyi kullanırken, modayı da takip etmek gerekiyor. Dünyadaki değişim sürecini anlamak, işin diğer kısmını teşkil ediyor. Bunun yanında girişimcinin de yeterli iş hacmini yaratması lazım elbette. Türkiye mobilya sektörü, 1990’lı yılların başında 20 bin mikro atölye ile ticari yaşama tutunmaya çalışırken, bugün 36 bin üretim tesisimiz ile sektörümüze değer katıyoruz.
2017 yılında, dünya ihracat pazarında, 200 ülke arasında, 23.sıradan 12.sıraya geldik. Doğru yönde gelişmenin işaretidir bu atak. Tedarikçi ağımız oluştu. 2000 yılında, 200 milyon Dolar ithalat, 180 milyon Dolar ihracat yapıyorduk. Dış ticaret açığımız vardı. 2017’de 2 milyar 750 milyon Dolar ihracat, 700-800 milyon Dolar ithalat yapar noktaya ulaştık. Net 2 milyar Dolar dış ticaret fazlası veriyoruz.
Hangi ülkelere mobilya ihracatı yapıyoruz?
Irak en önemli pazarımız. Kuzeyi, güneyi her ürettiğimiz şeye talip. Onların dünyaya açılan kapısı konumundayız. Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, ABD sırasıyla ihracat yoğunluğumuz olan ülkeler.
Doğu ülkeleri, Ruslar genellikle klasik mobilyadan yana beğeni oluşturan müşteriler. Kuzey insanı, Avrupa halkları modern mobilya taraftarı. Üretim hacminiz ne kadar büyük olursa, mobilyayı da o kadar daha az maliyetle imal etmeniz olası. Yirmi sene evvel mobilya sanayi küçüktü. İmkanlar dardı. Mobilya daha pahalıydı. Arz-talep oranları değişince, yeni malzemeler kullanılmaya başlanınca, koşullar farklılaştı. Artık, her ülke diğerinden mobilya satın alma sürecine girdi.
Fırsatları objektif gözle okumamız ve doğru planlama yapmamız gerekiyor.
İstihdam oranlarını öğrenebilir miyiz?
Mobilya sektörü 20-25 alt sektöre iş olanağı açıyor. Makine, sünger, mermer, metal gibi kollar bizimle beraber nitelikli iş gücü oluşturuyor. Tasarım ekiplerimiz var artık. Ekonomi Bakanlığı bu konuda ciddi destekler sağlıyor. Ar-ge, en fazla üzerine düşülen alan. Türkiye’de diğer sektörlerle kıyaslarsak, Ar-ge’ye en fazla kaynak aktaran ve çalışmalardan en fazla sonuçlar yaratan sektör, mobilya sektörüdür.
Doğrudan 300 bin, dolaylı olarak 500 bin kişiye istihdam sağladığımızı ifade edebiliriz.
Fuarı değerlendirelim.
Uluslararası bir fuar organize ettik. 600 firma katıldı. 11 hall açtık ve hepsi yoğun talep aldı. Daha fazla yer olsaydı, sırada bekleyen 100-150 şirketimizi de yanımızda görme şansı yakalayacaktık. Fuar, amacına ulaşmıştır. Tahminen 1 milyar Dolar civarında ticari anlaşmanın ön sözleşmeleri imzalandı. Herkes çok memnun. MOSFED, Türkiye’deki mobilya sektörünün çatı kuruluşudur. Ana lokomotif biziz. Sektörün tüm aktörlerinin üst platformuyuz. Ev mobilyaları, ofis mobilyaları, mutfak, aksesuar mobilyaları, Kayseri mobilya sanayicileri, Hatay mobilya grubu, Adana, İnegöl, Antalya üreticileri, Ege, İzmir, İstanbul ve yeni kurulan Eskişehir mobilya sanayicileri fuar bünyesinde hak ettiği ilgiyi aldı.
Tüm dernekler buradaydı. Amacımız, yılın bir haftasında, dünya ölçeğindeki tüm alıcılarımızı ülkemize davet ederek, çok daha verimli bir fuar atmosferinde ürünlerimizi sergilemek, ticari portföyümüzü daha üst noktalara getirebilmek.
Devlet teşviklerinin önemine değinelim.
Kdv oranının indirime girmesiyle birlikte sektör şahlandı. 2017’de %25 büyüdük. Perakende cirolarımız %35-40 gelişti. Mobilya stratejik bir sektör. İşsizliğin çaresi. Ne kadar destek alırsak, o kadar iş başarırız. Milli ve yerli tanımına çok uyuyoruz. Kaynaklarımızın %80’i yerli. Sektöre yönelik kdv uygulaması getirilmesini talep ediyoruz. Çünkü, mobilya artık bir yaşam tarzı. Satın alamayan insanlar hala var. Hayatın zorluklarından dolayı çok yoruluyoruz ve eve gidince rahat etmek istiyoruz. Aynı ayakkabıyı nasıl 10 yıl giyemiyorsak, mobilya da öyle. Devletin ortaya koyduğu teşvik ve destekleri sektöre daha iyi tanıtması ve anlatması gerekiyor. İnsanlar ‘’Sunulan imkanlardan yararlanırsam, acaba başıma bir şey mi gelir’’ diyerek uzak duruyor. Mevcut algı kırılmalı.
Rakiplerimiz kim?
Çin, dünyanın en büyük üretim fabrikası. Gelişmiş ülkeler mobilya konusunda her zaman iddialı. Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, İsveç, Danimarka, Portekiz, İspanya, ABD, Kanada dünyanın tartışmasız önde ülkeleri. Sektörümüz daha fazla sayıda tasarımcı yetiştirmek zorunda. Rekabet arenasında en önemli eksikliğimiz bu. Uluslararası tasarım birikiminden etkin biçimde istifade etmemiz gerek. Nasıl ki, yabancı bi futbolcu, ülkemize geliyor ve performansıyla çok şey öğretiyorsa, bizdeki durum da aynı.
Toparlayalım lütfen.
2018 yılı hedefimiz 3 milyar Dolar ihracat. Sektör bileşenleri olarak buna ulaşabilecek güce sahibiz. Zaten, fuar kapsamında firmalarımız, 1 milyar Dolar civarında ihracat anlaşmasına imza attı.
MOSFED, tüm dünyayla entegre halde. Yılda 15-20 önemli fuara katılıyoruz. Yabancı müşterilerimizle doğrudan irtibat kuruyoruz. Her ay en az bir etkinliğimiz var. Global piyasayı artık daha yakından tanıyoruz. Mobilyayı en ucuza satan ülke Türkiye. Buna rağmen çok iyi kazanıyoruz. Çünkü, inşaat sektörü sürekli hareket halinde. Yemek yediğimiz restaurant, kahve içtiğimiz kafe, mobilyalarını sürekli yenilemek zorunda. Yıllık bazda, ihracatta %10, sektör genelinde %30 büyüyoruz. Bu rakamlar gerçekten iç açıcı. Türkiye’nin 61 ilinde mobilya üretiliyor. Endüstriyel tasarım konusuna önem veriyoruz. Tasarımcı ekipler oluşturmak ve değişime uyumlu zihniyet yetiştirmek için çaba veriyoruz. Sanayici, üniversite işbirliğinin gerekliliğine inanıyoruz.
|