BEYLİKDÜZÜ GÜRPINAR GÜNLÜĞÜ
|
Gürpınar. Beylikdüzü ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi.
|
Daha önce Büyükçekmece Belediyesi sınırlarına dahilken, 1987 yılında yapılan yasal düzenleme ile belediye statüsüne kavuşmuş.
Bölgenin geneli yeni kurulan Gürpınar ilçesinin bünyesine geçmiş.
Kavaklı ve Yakuplu’ya henüz belediye statüsü tanınmadığı için, bu iki köyün toprakları, kayıtlarda, Gürpınar’ın mücavir alanı olarak işlenmiş.
Gürpınar, şimdi Beylikdüzü ilçesinin bir mahallesi.
Nüfusu 20 bin civarı.
Beylikdüzü Belediyesi, 2015 senesinde faydalı bir proje başlattı.
Okutan İş Merkezi diye bilinen alanda, geniş çaplı iyileştirmeye temel yaratan Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’ni hizmete açtı.
Uyuşturucu, kaos, kumar, madde bağımlılığı ile boğuşan bölgede, yeni bir yaşam sürecine adım atıldı. Olumsuzlukların bir çoğu sonlandı.
Şimdiki gündem kentsel dönüşüm.
Çaba, niyet, gayret bu yönde.
Gürpınar Mahallesi’nin geçmişten bu güne yaşadığı evreleri değerlendirmek ve şuan içinde bulunduğu tabloya analiz getirmek adına interaktif bir advertorial dosyası hazırladık.
Mahallenin esnaflarından, yerel halka, siyasilerden, sosyal dokuya kadar geniş bir platformda Gürpınar coğrafyasını taradık.
CHP Beylikdüzü Belediye meclis üyesi Durmuş Şahin,CHP İBB ve Beylikdüzü belediye meclis üyesi Erkan Erdoğan, Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi sorumlusu Sıddıka Ödel ve 25 yıllık Gürpınar esnafı Burhan Tekiner ile kapsamlı sohbetler yarattık.
Bölgedeki yaşam ikliminin tanımlanması adına büyük katkı vereceğine inandığımız özel haber çalışmamızı ZerParola Gazetesi okurları için kurguladık.
BATAKLIK KURUTULDU
İlk sözü Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi sorumlusu Sıddıka Ödel alıyor.
Semt esnafı Burhan Tekiner’in yerinde bilgi takviyeleriyle, açıklamalar netliğe oturuyor.
Okutan İş Merkezi’nin mazi yolculuğunda bakın hangi üzüntüler öne çıkıyor;
‘’İçinde bulunduğumuz alan, uyuşturucu, fuhuş, kumar ve kavgaların adresiydi. Cinayetler, yaralamalar, çatışmalar ve insanların huzurunu kaçıran ortamların merkeziydi. Genelde mahalle dışından gelen kötü alışkanlık sahibi insanların gruplaştığı bir bölgeydi.
Bu şahıslar Okutan İş Merkezi’ni mesken tuttu. Mülkiyetin çok sık el değiştirmesi, sorunları tetikledi. Tapu, Ömer Okutan’dan sonra birkaç şahsa geçti. Bazı siyasiler ve aracılar işin içine girdi. Üçüncü muhataplara hisseler verildi. Durum iyice çıkmaza sürüklendi. En sonunda Nurullah Ülkü adındaki işadamı projeyi satın aldı. Üst katlardaki odaların boş oluşu, gençlerin uygunsuz şekilde kullanması, uyuşturucu piyasası ve sıkıntılı olaylar esnafı, halkı ve güvenlik koşullarını fazlasıyla etkiliyordu. Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nin yer aldığı bölümlerle birlikte 116 ticari ünite yeniden toparlandı. Ülkü, önce yönetim kurulunda, sonra da denetim kurulunda yer alarak, sorunların çözümü noktasında ilgili davrandı. B blok tarafında 3 kat, burada 2 kat üzerinde, belediyemiz kiracı statüsünde. Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi 2015 yılında hizmete sunuldu. Bataklık kurutuldu.’’
İMAMOĞLU DEVREDE
Kötü şartlardan en fazla etkilenen kesim olan mahalle gençleri Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ricada bulundu. Hayata etki eden negatif figürlerin düzeltilmesi talebi ana konuydu. Çünkü, hem gençler, hem aileler, hem de bölge halkı çok huzursuzdu. Ekrem İmamoğlu ilçe başkanlığı döneminden beri Gürpınar’ın sorunları ile ilgiliydi. Başkan olursam ilk olarak buraya el atacağım dedi ve sözünü tuttu. Belediyemiz, başka yerlerde sosyal merkez açabilirdi, ama Gürpınar’daki sorunların ortadan kaldırılması için, problemi yerinde çözme mecburiyet vardı. Yaşam sürerken proje başladı. Risk fazlaydı, ama pürüzler tek tek aşıldı.
Yerli halkın tabiriyle, Ekrem İmamoğlu diye bir güneş doğdu. Hap kullanım yaşı 12’lere kadar inmişken, emniyet güçleri uyuşturucu ile mücadelede yetersiz kalmışken, bölge herkesin kabusu durumuna düşmüşken, birden bahar bahçeleri açtı. Yaşam yeniden kazanıldı.
ZÜBEYDE ANA
Zübeyde Ana isminin yaratıcı fikri başkan İmamoğlu’na aittir. Ana dedik, çünkü anne sevgisi kutsal, yüce ve eşsizdir. Her vatandaşın bu sevgiye dokunması, duygu ağının içinde yer alması önemliydi. Projenin aktif kılınmasının ardından özellikle kadınlardan gelen yoğun ilgi, Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nin ne kadar doğru ve yerinde bir olguyu temsil ettiğinin açık göstergesiydi.
YAŞAMA DOKUNUYORUZ
Kompleksimiz içinde çeşitli bölümler yer alıyor. Alt katta kadın aile birimimiz hizmet veriyor. Sosyal hizmetler konusunda çalışan bir departmanımız var. Evde bakım, gıda yardımı, göç, okuma yazma, ikinci el giysi, gıda takviyeleri, kadın ihtiyaçları gibi sosyal destekli hizmetler üretiyoruz. Sağlık kabinimizde, pansuman, iğne, tansiyon ölçme gibi uygulamalar yapılıyor. Hasta olup evinde bakım görmesi gereken yurttaşlarımıza ev ziyaretlerimiz oluyor. İkinci katımız kadın ve erkekler için spor salonu. 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet veriyoruz.
Ortaokul ve lise seviyesinde etüt dersleri yapılan bölümümüz ayrı yerde. Burada programlara dahil olan çocuklarımızın, okul durumlarında iyileşmeler gözlemliyoruz. Kültür kurslarımız büyük talep görüyor. Bağlama, piyano, keman, resim, satranç, drama uzman eğitmenlerimizin eşliğinde keyifli derslere ortam sağlıyor. Belediyemizin şirketi BEYAŞ kına, davet, organizasyon için toplantı salonumuzu kiralıyor. Halka yönelik etkinliklerimiz, kadınlar matinesi gibi aktiviteler burada yapılıyor.
SİYASET GÖZETMEKSİZİN
Söz sırası CHP Beylikdüzü belediye meclis üyesi Durmuş Şahin ve CHP İBB ve Beylikdüzü belediye meclis üyesi Erkan Erdoğan’a geliyor. İki tecrübeli siyasetçi başkan İmamoğlu’nun Gürpınar’da siyaset gözetmeksizin, halkın lehine olacak çalışmalar adına büyük emekler verdiğini söylüyor. Durmuş Şahin devam ediyor;
‘’Okutan İş Merkezi’nin solunda eski bir parkımız vardı. Kötü yola düşen gençlerin toplandığı bir alandı. Bizden önceki dönemin Akp’li belediye başkanı Yusuf Uzun, vatandaş odaklı şikayetleri dikkate almadı. Ekrem İmamoğlu, söz konusu parkı yeniden düzenledi. Kafeteryayı aile ortamı yaptı. Okutan İş Merkezi’nin yer aldığı noktada son altı aya kadar merdivenlerde oturup direnen ve buradan ayrılmak istemeyen gruplar vardı. Birçoğu bağımlıydı. Onları belediyemizin rehabilitasyon merkezine gönderdik. Tedavi oldular. Bazıları iyileşme sürecine girdi. Belediyemizde hafif yoğunluklu işlere alındılar. Olumlu yaklaşımlarımız ve insani bakış açımız işe yaradı. Bağımlıların aileleri ile yemekli toplantılar düzenledik. Önceleri üç dört kişiyle gelişen buluşmalar, zaman içinde kalabalık hale geldi. Onlar bize güvendi. Biz de onlara yeni yaşam sayfaları açtık.’’
PROBLEM 80’LERE DAYANIYOR
Bölge halkı Zonguldak, Erzurum başta olmak üzere, Anadolu’dan göç şekliyle gelen, dar gelirli insanlardan oluşuyor. Ekmek parası mücadelesi için Gürpınar’a umut bağlamışlar.
Sitelerin geçmişi 1980’li yıllara kadar gidiyor. O senelerde buraları tarlaydı. Büyükçekmece Belediyesi’nin mücavir alanlarıydı. Belediye başkanı Ali Çebi’ydi. Kooperatif organizasyonuyla bölgeyi yapılaşmaya açtı. Fakat, plansız gelişim ve kalitesiz imalat unsurları daha sonra oluşacak sorunlara sebep yarattı. 1999 depreminde binalar yıkıldı.
Çok sayıda site riskli bina kategorisine ayrıldı. Ben inşaatçıyım. Binaların zeminlerine, temellerine bakıldığında kullanılan demirlerin deniz suyu ve kum ile eridiğini ve ciddi risk içerir hale geldiğini görüyoruz.
Bu veriler bile gerçekten tehlikenin büyüklüğüne açık işaret. Bir an önce tedbir alınması şart.
YENİ PLAN NOTLARI KAÇINILMAZ
Konuşmanın akışı, deprem, kentsel dönüşüm ve değişime gelince sözü CHP İBB ve Beylikdüzü belediye meclis üyesi Erkan Erdoğan alıyor;
‘’Gürpınar kontrolsüz yapılaşmanın acılarını çekiyor. Bugün bir deprem yaşasak, iddia ediyorum mahallede 200’e yakın bina yıkılır. Yedi sekiz bin insan hayatını kaybeder. Durum bu kadar kritik. İki, üç senedir mecliste mücadele ediyoruz. Gürpınar’a yeni plan notlarını hazırladık. Beylikdüzü belediye meclisinden geçti. İBB’de komisyona geldi. Meclis oturumunda oylanmasını bekliyoruz. Plan notları İBB’den geçmiyor. Akp inat ediyor.
Akp Beylikdüzü ilçe başkanı Akp İl başkanına baskı yapıyor. O da meclis grubuna baskı uyguluyor. Çünkü, Gürpınar’da Akp oyu %55 oranında. Bölgeye hizmet yapılması Akp’nin işine gelmiyor. Beylikdüzü Belediyesi sorunlara eğilip, etkin çözümler üretince, halkın bakış açısı değişiyor ve oy trendinin değişme endişesiyle Akp cephesinde panik başlıyor. Oysa, durum siyasetin çok üzerinde. Acil, önemli, hayati. Vakit yitirilmeden yeni plan notlarının geçmesi gerekiyor.’’
DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILMALI
Mevcut plan kurtarmıyor. Bölge planına İBB soğuk bakıyor. Belediyemizin teknik ekibi mahallede 7-8 ay çalışma yaptı. Ada ada, site site mevcut durumlar çıkartıldı. Burada rant yok. Çünkü, yeni düzenlemeye göre vatandaş ile müteahhit doğrudan görüşüyor. Belediye sadece, bir avukat ve mali uzman ile akışa destek verebilir konumda. Onun dışındaki tüm şartlar yurttaş ve inşaatçı arasında belirleniyor. Tabana yayılan çözüm mantığı söz konusu.
Vatandaşı da, müteahhidi de zora sokmuyor. Fakat, ne yazık ki burada oturan halk olaya mesafeli bakıyor. Halbuki, onların can ve mal güvenliğini ilgilendiren acil bir konu. Ben burada oturuyor olsam, hiçbir siyasetçiyi mahalleye sokmam. Şartlarımızı hemen düzeltin, kentsel dönüşümü planlayın ve uygulayın derim. İBB’nin önünde 10-15 bin kişi ile kitlesel eylem yaparım. Ama, maalesef insanlarımız çok duyarsız ve tepkisiz. Hal böyle olunca, süreç yavaş ilerliyor.
BİNALAR FECİ HALDE
Az sonra gezecek, görecek, keşif yapacağız. Binaların içine gireceğiz. Kolonlara bakınca, dediklerime şahit olacaksınız. 16’lık demir parmak kadar kalmış. Bölgenin en sağlam sitesi Beko sitesi. Onun dışındaki yerler, yaklaşık 200 bina feci halde. İmalat hataları çok bariz. Herkes Allaha’a emanet yaşıyor. Zemin kusurları, malzeme kusurları, deformasyonlar artık yükü taşıyamayacak durumda. Bazı bloklar yana eğilmiş. Diğerinin gövdesi çatlamış. Bakmayın dışlarının süslü, püslü, boyalı olduğuna. İçleri çok kötü durumda. İkamet eden insanlar durumun farkında değil mi? Farkında. Ancak, özellikle site yöneticileri bazında iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Uzlaşmacı ve beraber yol alma kültürüne sahip insanlar değil.
Gürpınar Mahallesi’ndeki binaların %95’i yıkılmak zorunda. Yenisinin yapılması şart. Beylikdüzü Belediyesi, Gürpınar’da 35 bin metrekare alanı kamulaştırdı. Sağlık Bakanlığı’na ait yer ihaleye girilerek satın alındı. Bir üniversite hastanesi ile görüşmeler sürüyor. Düşüncemizdeki planları hayata geçirebilirsek, bölgenin geleceği kurtuluyor.
AKP SUÇ İŞLİYOR
Plan notlarımız 2.5 senedir komisyonda bekletiliyor. Normalde en fazla üç ay içinde ele alınıp, görüşülmesi, tartışılması gerekir. Ama, biz uzun süredir ilerleme kaydedemedik. İBB kentsel yenileme ve imar komisyonu üyesi olarak durumu komisyon başkanı Nagihan hanıma izah ettim. Gürpınar’da toplumun en alt kesimlerinin yaşadığını belirttim. Kendisi çok kaliteli ve bilgili bir şehir plancı. Haklılığımızı kabul etti. Fakat, işin içine ağır siyaset girince, her şey bilimsellikten uzaklaşıyor. Beş altı ay kadar önce komisyon raporu çıktı. Akp’liler çok vermişsiniz diyerek %10 kırptılar. Ona da tamam dedik. Başkanımız Ekrem İmamoğlu, Gürpınar’ın yeni plan notlarının kabulü için İBB’de defalarca toplantı yaptı. Yine sonuç çıkmadı.
Dönüşümün önünün açılması için Beylikdüzü Akp’li belediye meclis üyeleri ile 15 gün çalıştık.
Ellerinde hesap makineleri, tek tek rakamlar çıkardılar. Uygunluklara baktılar. Onlar ikna oldu. İBB tarafında yine durdurulduk. Yeni plan notlarımız Mer’i imar plan yönetmeliğine uygun. Bazı yerlerde emsal artışları ve kamusal kazanımlar olabilir. Ciddi bir çalışma hazırladık. İBB’de şöyle bir teklifte bulunduk; Önemli olan işi sizin ya da bizim yapmamız değil. Varsın İBB yaptı diye pankart asın, davul zurna ile duyurun. Ama, bu plan notları kabul edilsin ve uygulanacak duruma gelsin. Kiptaş mı girecek, kim girerse girsin. Gürpınar’da en son plan 2011 yılında yapılmış. Beş, sekiz, 11-12 katlı yapılar be kata indirilmiş. Şuanın şartlarıyla 100 dairelik bir site yıkılırsa, ancak 50-60 dairelik bir proje dönüşebilir. Yeter ki, insanlarımız güven içinde yaşasın.
ESNAF DAHA MUTLU
Okutan İş Merkezi’nde ticaret yapan esnaf, eski karanlık günleri ve yeni düzeni ilk elden algılayan kesim. Vitrinlerin önüne ‘’Uyuşturucu kullanan da, satan da bizden alışveriş yapmasın’’ yazan pankartların asıldığı dönemden bu zamana gelinmiş. Küfürlü konuşan, birbirine saldıran insanların arasında diken üstü günler geçirilmiş. Yoğun kavgalar edilmiş, ağır bedeller ödenmiş. İşyerlerinin çevresinde gasp, cinayet olaylarına tanıklık eden ticaret erbabı, kimi zaman gücü ölçüsünde direnmiş, kimi zaman çetelerin hedefi haline gelmiş. Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nin halkla buluşmasının ardından şartlar hayli değişmiş. Yaşam iklimi güzelleşmiş, rahat ve huzur geri gelmiş. Sirkülasyonun artması, ziyaretçi sayının çoğalması, kazanç oranlarının atak yapması gülüşlerine sinmiş.
Gürpınar’ın yaşam manzaralarından bilgi notları aktarırken, esnafları ziyaret etmemek olmazdı.
Faklı siyasi görüşlere sahip insanlarla konuştuğumuzda, ortaya tek gerçek yansıdı.
Güzel olan, olumluya varan her şeyin, vatandaş nezdinde saygı gördüğü anlaşıldı.
Hangi partiye destek verilirse verilsin, emek sahiplerine sahip çıkılması ortak tavırdı.
Önce Klas Kuaför’e uğradık. Berber Yusuf beyden izlenimlerini aldık;
‘’Mal sahibiyim. Belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu, Zübeyde Ana projesi ile mahalleye yapılacak en büyük iyiliği yaptı. Burada yaşamak, esnaflık yapmak çok zordu. Dükkanımızda çalışamaz haldeydik. Hava karardıktan sonra insanlar elini ayağını çekerdi. Gece yarısından sabaha kadar, alkol kullananlar, madde alanlar etrafı berbat ederdi. Mutsuz ve gerindik. Şimdi, şükürler olsun şartlar iyileşti. Problem yaratanların çoğu buradan gönderildi. İşlerimiz hareketlendi. Moralimiz ve enerjimiz yerine geldi. Teşekkür ediyorum.’’
DEĞER GÖRMEK GÜZEL
İkinci ziyaret noktamız Turkcell İletişim Merkezi oldu. İşletme sahibi Songül Tekiner, çok önemli hususlar hakkında konuştu;
‘’Ortam çok değişti. Şartlarımız gelişti. Eskiden camlarımız kırılır, kepenklerimiz zorlanır, sabrımız sınanırdı. Bir önceki belediye başkanına sayısız dilekçeler verdik. Esnaf olarak mağduriyetimizi ilettik. Hiçbir çaba göstermediler. Uyuşturucu belası yüzünden, insanlar panik ve korku ile yaşıyordu. Bankalar bile şube açmaktan çekiniyordu. PTT hizmet birimi olaylar yatıştıktan sonra gelebildi. Müşterilerimiz içeriye girerken, acaba birisi rahatsız mı eder, yolumu mu keser diye büyük tedirginlik gösteriyordu. Ekrem İmamoğlu ağır bir sorumluluk üstlendi. Zübeyde Ana projesi ile sosyal hayata yeni bir soluk getirdi. Burada kurs görenler, eğitim alanlar, sanat yapanlar sayesinde gelen müşteri sayısı çoğaldı. Değerli olduğumuzu hissetmeye başladık. Her şeyin daha iyi hale geleceğini umuyorum.’’
KAVGADAN YORULDUK
62 yaşındaki Nurgül Birkan son ziyaret noktamızdı. Kırtasiye işleten Nurgül hanım, düşüncelerini açıklarken güler yüzüyle yorgunluğumuzu aldı;
‘’23 yıldan beri burada esnaflık yapıyorum. Dükkanımız çift yön girişli. Arka kapımızı yıllarca kullanamadık. Çünkü, belirli gruplar toplanıyor ve keyiflerince davranıyorlardı. Kavgalar, bıçaklamalar, tehditler içinde günümüzü tamamlıyorduk. Müşterilerimiz, özellikle öğrenci gençler tacize uğrama korkusuyla içeri giremiyordu. Ortam sakıncalı ve gayrimeşruydu.
Bu gün adı sayılan olumsuzlukların çoğu geride kaldı. Belediyemiz konuya el attı. Zübeyde Ana projesi bölgeye modern görünüm ve işlerlik kattı. Yavaş yavaş düzene giriyoruz. Ekrem İmamoğlu’na teşekkürü borç bilirim.’’
KEŞİF VAKTİ
Belediye meclis üyeleri, esnaflar ve Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi sorumluları ile birlikte çevredeki blokları kontrole çıkıyoruz. Karışık olarak seçilen üç siteye ziyarette bulunuyoruz. Bizi karşılayan bina sakinleri, hemen şikayete başlıyor. Fiziki şartlardan doğan yetersizlikler, deprem korkusu, çareler/çaresizlikler listesi ile ilgili fikirsel tartışmalar yaşanıyor. İçeriye adım attığımızda, gerçeklerin zor ve acımasız taraflarıyla yakından yüzleşiyoruz. Binayı taşıyan kolonların çürümüşlüğünü, demirlerin adeta parmak boyutuna kadar küçüldüğünü ve temeli oluşturan taşıyıcı sütunların çok kötü durumda göründüğünü tespit ediyoruz.
Diğer binaya geçiyoruz. Durum farklı değil. Hatta ve hatta sorunun unutan ve her şey normalmiş gibi davranan konut sakinlerini görünce hayrete düşüyoruz. Üçüncü örneği incelerken, inşaatın dış yüzeyindeki derin çatlakları, binanın yana yatışını ve kirişlerin incelip açıldığını anlıyoruz. Şaşkınlık, öfke ve sitem duyguları arasında Gürpınar’ın uzatmaları oynayan kaderinin ne denli yük taşıdığını hissediyoruz.
GÜZEL ŞEYLER DE VAR
Biraz moral bulmamız lazım. Güzelliklerden bahsedelim derken, sempatik bir öneriyle içimizi ısıtıyoruz. Gürpınar Mahallesi, Vatan Caddesi üzerinde bulunan Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi’ne sürpriz ziyarette bulunuyoruz. Önce sahnenin yer aldığı modern konferans, etkinlik salonunu geziyoruz, ardından okul müdürü Özer Öztop ile makam odasında merhabalaşıyoruz. Meclis üyeleri yanlarında getirdikleri bir takım hediyeleri müdür beye takdim ederken, biz de küçük sorularla okulu tanımaya çalışıyoruz.
Sohbet sürerken önemli detaylar yakalıyoruz.
KÜTÜPHANE HEMEN ŞİMDİ
Okul Müdürü Özer Öztop, hem okulun tanıtımını yapıyor, hem de hazır belediye meclis üyelerini bulmuşken, ölçüyü elden kaçırmadan gizli ricalarda bulunuyor;
‘’Okulumuzda 245 öğrenci mevcut. Dört dönemdir mezun veriyoruz. 35 öğretmenimiz var. Her 5.5 öğrenciye bir öğretmen düşüyor ki, bu oran genel standartların çok ilerisinde. Bilim-sanat okulları konseptinin verimliliğine inanmıyorum. Bilim ile sanat yan yana olmaz.
Biz burada, grafik, resim, heykel, karikatür eğitimleri veriyoruz. Her dalda ödüllü öğrencilerimiz var. Zaman zaman sergiler açıyoruz, yarışmalara katılıyoruz. Kütüphane ihtiyacımızın çok acilçözümlenmesi gerekiyor. Kitaplığımız yok. Öğrencilerimiz bu yönde aşırı istekli. Açık kütüphane düzeninde, katlara yayılmış, sanat dergileri olan, akademik yayınlar barındıran, müzik, resim, hikaye, roman türü eserleri bir arada toplayan kütüphane müthiş faydalı olur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kriterleri dışında, daha farklı dizayna sahip kütüphane tasarımı hayal ettik. Raflarını belediyemiz yaparsa çok memnun olacağız. Çok fazla maliyete erişecek bir proje değil. 8-10 bin lira gibi bir finans desteğiyle toparlarız sanıyorum.
SON DURAK REHABİLİTASYON MERKEZİ
Gürpınar Mahallesi özel haber dosyamızın son durağı Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü’ne bağlı olan ve madde bağımlılığına karşı çalışan ‘’Danışma,Takip ve Rehabilite Merkezi.’’ Başkan Ekrem İmamoğlu’nun çok önemsediği madde bağımlılığı konusunda faydalı ve etkin sonuçlar üreten, aktif, çalışkan bir hizmet birimi.
Psikolog Tuğçe Seçkin Esmeray ve Rehberlik Danışmanı Mehmet İriz doğaçlama konuşma önerimizi kabul etti. Hasta bilgileri saklı kalmak koşuluyla genel bilgiler gözden geçirildi.
AİLE GİBİYİZ
2015 senesinin Ekim ayında hizmete başladık. Merkezimize başvuran madde bağımlıları ve yakınları ile aile gibiyiz. Bizlere güveniyorlar. Biz de onlara güveniyoruz. Önce kayıtlarını alıyor ve sorunlarını dinliyoruz. Çözüm durumuna göre ya burada tedaviye devam ediyoruz, ya da hastaneye yönlendiriyoruz. Hastaneden çıkan bağımlı tekrar bize gelebiliyor. Her bağımlı için dosya oluşturuyoruz. Psikolog tespitlerini yapıyor. Rehber danışman eşliğinde süreç ilerliyor. Bireysel seanslar ve aile seansları ile tedaviyi şekillendiriyoruz. 18 yaş ile 70 yaş arası hastalarımız var. Şuana kadar 98 bağımlı ve 72 aileyi tedavi sürecine aldık.
İYİLEŞMELER UMUT VERİCİ
Merkezimizde hastalarımızın iletişim becerilerini geliştirmeye çalışıyoruz. Aslında her biri çok zeki insanlar. Çeşitli sebeplerle madde kullanımına başlamışlar. Alkol ve madde bağımlılığı ana konularımız. En fazla eroin ve bonzai vakaları ile karşılaşıyoruz. Merkezimizden tedavi alan 23 kişi uzun süreli iyileşme evresine geldi. Bunlardan 17 tanesi işe girme ve çalışma seviyesine erişti. Türkiye ortalamasının üzerinde başarıya sahibiz. Buradaki tüm ekibimiz son derece özverili çalışıyor.
Önceden madde kullanıp, tedavi sonrası bırakan bazı arkadaşlarımızda aramızda. Onlarla birlikte mesai veriyoruz. Bağımlılık, toplumun geneline yayılan, çok farklı hikayeler barındıran zor bir durum. Zaman zaman sinsi ilerliyor. İntihara kadar varan aşamalar ortaya çıkıyor. Kesinlikle destek alınması gereken bir konu. Gürpınar Mahallesi en fazla bağımlı hastanın geldiği bölge. Belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu, bu merkez açılırken bir hasta bile kurtarırsak, toplum için büyük iş yapmış oluruz demişti. Hedefimize ulaştığımız için mutluyuz.
GÜRPINAR KAZANILMALI
Özel haber konumuz Beylikdüzü ilçesinin Gürpınar Mahallesi idi.
Okutan İş Merkezi’nin maziden günümüze uzanan değişim koridorunu inceledik.
Esnaflardan, vatandaşlardan, bölge sakinlerinden görüşler derledik.
Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nin işleyişi ve hizmet içeriği hakkında bilgiler edindik.
Mahallenin kentsel dönüşüm manzarasını gündeme getirdik.
Riskli binaları gezdik, olumsuz koşulları yerinde gözlemledik.
Sitelerde oturan sakinleri dinledik.
Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi’ni ziyaret ettik.
Madde bağımlılarının tedavi gördüğü Rehabilitasyon Merkezi’ndeki çalışmaları öğrendik.
Verimli, dinamik ve yoğun tempolu bir habercilik örneğiydi.
Umarız amacına ulaşır dedik.
Katkı verenlere teşekkürlerimizle mahalleye veda ettik.
|