Yazdır  
AVCILAR ÖMRE BEDEL
Dr.HANDAN TOPRAK BENLİ.
Avcılar Belediye Başkanı
Sosyal demokrat tabanlı, insan odaklı, toplumcu belediyecilik fikriyatının üretken temsilcisi.
Dar bütçe imkanlarıyla, pozitif işler başarıyor.


Sebep yaratmak yerine, çözüme yönelik gayret vermeyi tercih ediyor. Fedakarlığını, hoşgörü anlayışını, iş aşkını ve mücadele heyecanını yüksek performansına yansıtıyor.
Muhatap kaldığı yüzeysel eleştirilere, uğradığı haksız tepkilere, objektifliği tartışılır sert söylemlere aldırmadan doğru bildiği koridordan ilerliyor.
Bilim insanı kimliğini, annelik erdemini ve cumhuriyet kadını perspektifini layıkıyla temsil ediyor.
Değerli başkan ile Avcılar’ı konuştuk.
Sohbetimizi, röportaj, demeç ya da söyleşi formatından ziyade, dost meclisi kıvamıyla buluşturduk.
Geçmiş, bugün, yarın diyalektiğine serpilen özneleri detaylarla doldurduk.
 
BELEDİYELER CEFA DÖNEMİNDE
2014 senesi yerel yönetimler için dönüm noktasını ifade eder.
Biz bu süreci ‘Cefa Dönemi’ olarak nitelendiriyoruz. Neden mi? Belediyecilik beşikten mezara kadar hizmet demektir. Bütçe yetsin yetmesin, hizmet unsurlarında sürekliliği sağlamak zorundasınız. Devlet baba, genel bütçeden belediyeler için ayırdığı payı %6 noktasından, %4.5-5 seviyesine çekti. Gelirlerimiz azaldı. Göreve geldiğim zaman %20 civarında olan genel kesinti, %42’lere yükseldi. Devlet keseleri tamamen ayırdı. Vergi, SGK, Bağkur ve diğer kamu borçlarımız için kolaylık tanınmadı. Gidin, yeniden yapılandırın, ödeyin dendi. Avcılar’da son 20 yıldan kalan borçları kapatmakla mükellefim. Böylesine ağır şartlar ilk kez uygulamada.
 
KENDİ YERİMİZİ ALAMIYORUZ
2017 yılında yapılan düzenleme ile kamunun kullandığı cami, okul gibi yerlerle ilgili devlet tasarrufu değişti. Örneğin eski kaymakamlık binası Avcılar Belediyesi’nin mülkiyetindeydi. Yapılan protokolle 49 yıllığına İl Özel İdaresi’ne devredildi. Binayı Kaymakamlık makamı kullanmaya başladı. İl Özel İdaresi kapanınca, ilgili yerin belediyemize iadesi gerekiyordu. Devlet, hakkımız olduğu halde mülkiyetin bize geri dönüşünü sağlamadı. Yeri Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis etti. Özellikle CHP’li belediyelere yönelen bu tür tutumlar demokrasi anlayışıyla hiç bağdaşmıyor.

  

ESENYURT’A VAR BİZE YOK
Esenyurt ilçesinde her şeye sonsuz hak sağlanıp, imar durumu serbest bırakılırken, Avcılar’da tüm opsiyonlar kapalı. Projelerimizin çoğunu bekletmek, ertelemek zorunda kalıyoruz. Siyaset temelli bu ayrımın doğru olmadığını düşünüyorum. Avcılar, potansiyel sahibi bir ilçe. Bir tarafı Bakırköy’ün uzantısı sayılabilecek koridorda 80-100 yıllık kentlilik kültürüne, yerleşim düzenine sahip bölgelerle kaplı, diğer yanda ise son 20 senede Anadolu’dan yoğun göç almış, imar çıkmazıyla boğuşan problemli yerler var. On mahallemizden yedi tanesi eski. 500 bine yaklaşan nüfusumuzla, çok daha modern, planlı, uyumlu, kent estetiğine sahip bir şehir yaratma şansımız varken, bürokrasi ve siyaset tarafından engelleniyor durumdayız.
 
DOĞUŞTAN SİYASETÇİYİM
Marmara bölgesinin ve İstanbul’un tek kadın belediye başkanıyım. Kadınlara laf gelmesin diye işimi daha iyi, en iyi, hep iyi yapmak zorundayım.
Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasının üzerinden 84 yıl geçmiş. Bu kadar geniş bir zaman diliminde sadece 119 kadın belediye başkanı görev yapmış.
Bu sayı elbette çok az. İçinde bulunduğum sorumluluğun fazlasıyla farkındayım. Doğuştan siyasetçiyim. Hırslı, inançlı ve azimliyim.
Avcılar’ın gelecek 100 yıllık vizyonu için çalışıyoruz.
Hedeflerimiz gerçekleşiyor, başaracağımıza eminim.

  
BEŞ YILDIR ADALET YÜRÜYÜŞÜNDEYİM
Benim adalet yürüyüşüm beş senedir devam ediyor. Bir kadın belediye başkanını eleştirmek kolaydır. Üzerinizden prim yapmak isteyen, popülarite kazanmayı deneyen çok olur. Amaç kötü niyet barındırıyorsa, bunun önüne geçemezsiniz. Ben tecrübeli bir insanım. Yirmi yıl kamuda, yirmi yıl özel sektörde hekimlik ve yöneticilik yaptım. İnsan ilişkilerini ve toplumsal gelişimin asli kriterlerini bilen bir yöneticiyim. Demokrasi, şeffaflık, açıklık ve hesap verebilirlik prensiplerinin gereğini yapıyorum.
Felsefemde vazgeçmek yok.
 
SAVAŞÇI KADINIM
Avcılar Belediyesi, kısıtlı olanaklarla bütçe kullanan, finansal yönden dar imkanlara sahip bir belediye. Buna rağmen, asla pes edip oturmayı seçmedik. Savaşçı bir kadınım. Engelli dostu, kadın dostu, yaşlı dostu, aile dostu belediyecilik manifestomuzdur. Sürekli denetim altındayız. Devlet her iş ve işlemimizi tüm ayrıntılarıyla inceliyor. İçişleri Bakanlığı yetkilileri rapor tutuyor. Örneğin, döktüğünüz asfaltı santimine kadar doğru kayıtlamak mecburiyetindesiniz. Metrajı var, hesaplaması var. Devlet, bir metre sapmaya dahi göz yummuyor. Avcılar, deniz, tabiat, göl ve zengin tarihi birikimiyle dört farklı güzelliği yan yana tutan efsane bir yaşam alanı. Dünyada ender bulunabilecek kentlerden bir tanesi. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan aksın üzerindeyiz. Bütün yollar Avcılar’dan geçiyor. TEM ve D100 Karayolu’nun temas alanındayız. Böylesine önemli lojistik değerler üstlenen, kültür, medeniyet, tarih ve fiziki özellikler simgeleyen Avcılar, el üstünde tutulmayı hak ediyor.

  

GÖÇMEN KANIM KUDRET VERİYOR
Dedem, Batı Trakya coğrafyasında bulunan, şuan Yunanistan topraklarında kalan Evros ilinin Dimoteka ilçesindeki Seyit Ali Sultan dergahının ileri gelenlerinden Kara Halil Baba. Oğlu, Hüseyin Abdal.
Atalarımız, Sultan Abdül Aziz döneminde önce Hacı Bektaş, sonra da Divriği bölgesine göç edip yerleşmiş. Adliye mübaşirliği yapan yazar ve şair Kemal Özcan akrabam. Damarlarımda göçmen kanı dolaşıyor ve bu güç bana müthiş kudret veriyor. Bulgaristan’ın Razgard ve Mestanlı ile Yunanistan’ın Gümülcine belediyeleriyle kardeşlik anlaşmalarımız var. Sağlığında Cihangir mahallemizde yaşayan milli gururumuz Naim Süleymanoğlu’nun adını yeni projelendirdiğimiz spor kompleksine vererek, maneviyatımızı taçlandıracağız.
……….
DEPREM RİSKİ ALTINDAYIZ
İstanbul depremi bekliyor. Avcılar depremi tedirginlik içinde bekliyor. İlçemizdeki mahallelerde bulunan evlerin %75’i, 1999 depremini görmüş binalar. O günden bu güne yenileme oranı sadece %7 civarında gerçekleşmiş. Sekiz mahallemizde plan eksikliğimiz var. Deprem güvenliği açısından yetersizlik hissedilen,  Firuzköy ve Yeşilkent mahallelerinde yaklaşık 100 bin insanımız yaşıyor. İBB’nin görev ve yetkisinde olmasına karşın, bu bölgelerin 1/5000’lik planlarını hazırladık. Söz konusu mahallelerdeki konutlar 1982 imar mevzuatına göre yapılmış. 2008 yılında imar plan değişikliğine gidilmiş. Kat yükseklikleri dörde düşürülmüş. Altı katlı binalarda iki kat yıkılınca, orada oturan komşular başka yere taşınmak zorunda kalmış. Biz, 2008 imar planının iptalini ve 1982 planlarına geri dönülmesini talep ediyoruz. Yeni plan ve plan notlarıyla komşu binaların bir araya gelmesini, çekme mesafeleri ve otopark alanlarının dikkate alınarak, yoğunluk artmadan evlerin yenilenmesini en akılcı çözüm olarak görüyoruz. Müktesep hakların korunarak yeni düzenleme yapılması önerisini İBB’ye sunduk.
Eylül ayı gibi sonuç almayı umut ediyoruz.
   

SOKAKTAN OKULA
Eğitimin önceliğine, eğitimde eşitliğe ve eğitimin geleceğimizdeki işlevine çok inanıyoruz. Sosyal sorumluluk bilinciyle başlattığımız projemiz bünyesinde caddelerde, sokaklarda mendil satan, araç camı silerek harçlığını çıkarmaya çalışan çocuklarımıza yönelik bir çalışma kapsamı oluşturduk. Bugüne dek 680 çocuğumuzu dış ortam şartlarından alarak okullarımıza kazandırdık. Proje uygulamasındaki başarımız uluslararası alanda ödüle layık görüldü. 2018 Balkan Konferansı ve Liderler Zirvesi’nde yer alan ‘Birleşmiş Milletler Eğitim Kategorisi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü’ nü Avcılar Belediyesi’ne kazandırdık. Onurluyuz.
 
YÖNETİŞİMDE ZİRVE
Avcılar Belediyesi, Argüden Yönetişim Akademisi’nce organize edilen ‘Vatandaş Bakışıyla İstanbul İlçelerinin Yönetim Karnesi’ çalışmasında elde ettiği 625 puanla zirveye çıktı.
Kamuya açık verilerden hareketle, yerel yönetimlerin yönetişim kültürünün ve vatandaşın yaşam kalitesinin ölçümlendiği proje, Türkiye yerel yönetimleri için rehber bir araştırma olarak kabul ediliyor. Çalışma sürecinde, İstanbul’da 37 belediyenin (Şile ve Adalar belediyesi çalışmaya dahil edilemedi) stratejik planları, bütçe denklikleri, faaliyet raporları, performans programları detayıyla incelendi. Veri temelli yönetim anlayışının benimsenmesi, anlamlı paydaş katılımının sağlanması, entegre düşüncenin hayata geçirilmesi ve ölçülebilir göstergeler ile sürekli öğrenmenin sağlanması başlıkları altındaki analizlerde Avcılar Belediyesi örnek yerel yönetim ilan edildi. Bu gurur hepimizin.
 
İLK BİZ YAPTIK
Avcılar Belediyesi, 2014-2018 döneminde birçok ilki gerçekleştirdi. Toplumun ihtiyaçları ölçeğinde belirlediğimiz yerel yönetim politikaları, vatandaş taleplerine entegre edildi.
Neler mi yaptık;
--Muhtar İşleri Müdürlüğü’nü kurduk.
--Kadın Aile Müdürlüğü’nü hayata geçirdik.
--Plan ve Proje Müdürlüğü,
--Orkestra Müdürlüğü,
--Spor Müdürlüğü kuruldu.
--Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. Dünyada, bu anlamda düzenlenen ilk organizasyondu.
--Kadın El Emeği Pazarı projesini uygulamaya koyduk.
--Aşevi Merkezi’miz faaliyete başladı.
2015 yılında hizmete giren merkezde bugüne kadar 3 milyon 330 bin adet yemek dağıtıldı.
--Danışmanlık ve Takip Merkezi kurduk.
2016 senesinde sürecine adım atan merkez alkol ve madde bağımlısı yurttaşlara destek hizmeti veriyor. Ailelere terapi sağlıyor. Bugüne dek 478 birey ve 113 aileye doğrudan terapi, 34 grup terapisi yapıldı. 250’nin üzerinde insana telefonla terapi aktarıldı.
--Bebeği olan aileleri ‘Hoş geldin Bebek’ paketi ile karşıladık. 2016’dan bugüne 815 aileye ziyaret yaptık.
--Yaşlı ve engelli yurttaşlara evde bakım hizmeti veriliyor.
--Veteriner Hizmetleri Müdürlüğümüz küçük dostlarımız için gereken tüm çözümleri sağlıyor.
--Rehabilitasyon Merkezimiz halkımızın emrinde.
--Engelli çocuklarımıza spor eğitimleri veriyoruz.
--Toplumsal cinsiyet farkındalığına dikkat çekmek amacıyla, beş kadın, beş erkek heykelinin yer aldığı Kültür-Sanat parkımızı hizmete sunduk.
--Ücretsiz ağız ve diş bakımı yapıyoruz.
--Evlilik ve yaşam okullarında dönemsel eğitimler programlıyoruz.
--Geleneksel esnaf buluşmaları uygulamamız devam ediyor.
--Düzenli olarak muhtarlar toplantısı yapıyoruz.
--Deprem ve doğal afet anında hızlı, etkin ve doğru hareket edebilecek yeterlilikte gönüllüler ekibi kurduk. Adı ABAD. Her mahallede afetten korunma, ilk yardım ve acil durum eğitimlerini paylaşıyoruz.
--İlçenin 150 farklı noktasına tekstil ve deri ürünleri geri dönüşüm kumbaraları yerleştirdik. Sonuçlar olumlu.
--Akıllı kent mobil uygulamasının altyapısını kurduk.
--Çok sayıda korunaklı kedi ve köpek evi yapılarak, lokasyonlara dağıtıldı.
 
DAHASI VAR
--2015 senesinin Ağustos ayında ‘Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’ nu kurduk. İstasyon, Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre mesafede. Depremin şiddetini ve hareketlerini önceden tespit edebiliyoruz.
--Her mahalleye afet istasyonu hedefimiz dahilinde, çeşitli bölgelere dokuz adet konteyner konumlandırdık. İçinde 38 farklı arama kurtarma ürünü, 960 parça malzeme ve yeterli ölçüde il yardım malzemesi mevcut.
--Doğadaki temiz enerjiyi kullanılabilir hale getirdik. Güneş enerjisi panellerimiz ile üç noktada şarj üniteleri ve wifi hizmeti sağladık.
 
EN DEYİNCE
..En fazla yeşil alanı sağladık.
..Kent enstitülerimiz köy enstitüleri ruhuyla faaliyet sunuyor. Binlerce öğrencimiz en çağdaş ortamda, en aydınlık eğitimleri alıyor.
..İstanbul’da özel günlere en çok araç sağlayan ilçe belediyesiyiz.
..İstanbul’da E-Kpss kapsamında, en çok engelli istihdamı sağlayan yerel yönetimiz.
..2014’ten bugüne 95 bin iftar yemeği verdik.
..2014-2017 döneminde 1 milyon 338 bin çocuk bezi dağıttık.
..2014-2017 döneminde toplam 900 aileye ikinci el beyaz eşya ve mobilya katkısı yaptık.
..2014-2018 döneminde 255 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibine ulaştırdık.
..2014-2017 döneminde 72 medikal cihaz setini ilgilisiyle buluşturduk.
..180 engelli ve yaşlı vatandaşımıza evde temizlik hizmeti veriyoruz.
..Son iki yılda toplam 38 ton kömür yardımı yaptık.
 
ETKİNLİK ŞAMPİYONUYUZ
2014 yılından beri bir dizi etkinlik programı gerçekleştirdik.
İşte bazıları;
--15 Ekim Dünya Beyaz Bastonlular Günü
--Tahtakale Pazar yeri çorba dağıtımı
--Çocuk sineması
--Bayram kahvaltısı
--Otizm Farkındalık Günü
--Görme engellilere düğün
--Engelliler Haftası organizasyonları
--Engelli İzcilik Kampı
--Down sendromlular çiçek ekimi
--Engelli asker eğlencesi
--Gazi ve şehit ailelerine yemek
--Okul çantası dağıtımı
--Kadın sağlığı sertifika programı
--Down staj
--Gaziler Günü
--Mülteciler Günü
--Wald bisiklet turu
--Kabristan çiçek dağıtımı
--Birlikte yaşam göç ve sosyal uyum eğitimi
--Yeşilay Haftası etkinlikleri
--Yaşlılara yönelik sosyal sorumluluk projeleri
--Sokaktan okula projesi
--Bağımlılığa karşı mücadele amaçlı kahvaltı buluşması
 
ÇOCUK EVLERİMİZ
Cihangir ve Tahtakale mahallerimizde yer alan iki çocuk evimizde, uzman eğitmen, hemşire, psikolog ve nitelikli personellerimiz ile çocuklarımızın gelişim programlarını takip ediyoruz. 3-5 yaş grubu çocuklara yönelik proje, onların ilgi, ihtiyaç ve gelişim endekslerini göz önünde bulunduran yöntem ve içerikleri kapsıyor.
 
EROL MUMCU KÜLTÜR SANAT PARKI
2015 yılında halkımızın hizmetine sunduk. Kültür mirasımızın saygın isimleri Aşık Veysel, Adile Naşit, Abidin Dino, Yaşar Kemal, Leyla Gencer, Halide Edip Adıvar, Ahmed Arif, Edibe Sulari, Nazım Hikmet, Neriman Altındağ Tüfekçi heykellerinin yer aldığı parkımız, sosyal kimliğimiz ve ortak değerlerimizi başarılı şekilde yansıtıyor.
 
TEK HAYALİM BATHONEA
Avcılar ilçemizin sınırlarında, Küçükçekmece Gölü kıyısında bulunan arkeolojik bölgemiz. 400 hektarlık geniş bir alan içinde. Dört bin yıl öncesinin medeniyet izlerini açığa çıkaran çok önemli bir tarihi hazine. Binlerce sene evvel yaşamış insanların uygarlık gelişimine etki yapmış limanlar, doğal tıbbi ürünler ve ilaçlar, balıkçı barınakları, kent meydanı, kasabanın taşları, duvarları, çatıları. İnanç merkezinden geleneksel ibadet argümanları, mermerler, hamamlar, gizli bölmeler, mağaralar. Binlerce medeniyet ögesi ve arkeolojik değer bir arada. Bathonea antik kentinde İstanbul’un en büyük arkeoparkını yapmak istiyoruz. Şehir planlarının, sosyal yaşam dokusunun, kültürel birikim unsurlarının sinerjisinde, koruyucu imar uygulamalarıyla, biyolojik çeşitliliği ve doğal yapıyı zedelenemeden, İstanbul’un tarihine ışık tutacak bu müthiş projeyi somuta taşımayı arzu ediyoruz.
 
İLÇEMİZİN DÖRTTE BİRİ SİT ALANI
Avcılar toplam 4208 hektar alan üzerine kurulu. Bunun yarısı imarsız. İmarsız bölümlerinde yarısını arkeolojik özelliğe sahip yerler ve SİT alanları oluşturuyor. 15-16 Mart 2018 tarihlerinde ‘Bütün Yollar Avcılar’dan Geçer’ başlığıyla uluslararası bir sempozyum düzenledik. Bathonea’da uzun süredir gönüllü olarak çalışan 100’ün üzerindeki bilim insanı, elde ettikleri önemli raporları ve sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Bugüne kadar Bathonea arkeolojik alanını özenle koruyan, yapılaşmaya açmayan ve tarihe saygısını kanıtlayan tüm yöneticilere de ayrıca teşekkür ediyorum. Burası 1.derecede arkeolojik alan, 3.derecede SİT alanı. Avcılar için, İstanbul için, Türkiye için büyük katma değer yaratacağına inandığım emsalsiz bir proje örneği. Dünyanın İstanbul’a ve ortak tarihe olan algısını değiştirecek, Avcılar’a çok güçlü imaj yükleyecek kültür turizmi potansiyeli.
 
EN BÜYÜK PROJEMİZ
2019 yılında işe koyuluyoruz. Projenin finansmanını yurtdışı kaynaklı kredilerle sağlamayı ve belediye olarak tüm işleyişi planlamayı düşünüyoruz. 100 bin kişiye yeni istihdam imkanı yaratacak geniş ölçekli bir projeden bahsediyoruz. Bölge halkına gelir aktaracak önemli bir ekonomik hacimden söz ediyoruz. İstanbul’a gelecek turistin kentte birkaç gün daha konaklamasını sağlayacak, ülkemize ciddi oranlarda döviz kazandıracak, ilçe yaşamına ekstra hareketlilik katacak arkeopark projemizi ülkemizin faydasına sunuyoruz. Bathonea tarihin bizlere emaneti. Arkeoloji bilimine ve doğanın dengesine saygı duyarak, mevcut kültürel mirası önce ekonomiye kazandırmayı, sonra da geleceğe taşımayı hedefliyoruz.
 
BEREKET PARK
Ben projeye ‘Bereket Park’ adını koydum.
Amacıyla, doluluğuyla, kalite yapısıyla, bu unvanı hak ediyor.
Projenin yayılacağı alan 3 milyon 800 bin metrekare.
856.500 metrekare ile İstanbul’un en geniş ören yeri burada olacak.

Açık hava arkeoloji müzemiz 68 bin metrekareye kurulacak.
Araştırma merkezimiz için 117.250 metrekare ayırdık.
Çocuk kazı parkı alanımız 75 bin metrekareye yayılacak.
237 bin metrekare boyunca çiçek bahçelerini göreceksiniz.
Kuş gözlem merkezi 155.500 metrekare alanda faaliyet verecek.
Dinlenme alanları rahat olsun istedik. 207 bin metrekare verdik.
Piknik keyfi ve dinlenmek için 229 bin metrekare yer tahsis ettik.
Yürüyüş alanı gayet ferah. Tam 525.500 metrekare.
Sportif etkinlikler 102 bin metrekarelik bölümde yapılabilecek.
Binicilik sporunu önemsiyoruz. 165.500 metrekare alan onun için.
Festival ve konserler 180 bin metrekarelik arenada gerçekleşecek.
Çeşitli organizasyonlar için 70.500 metrekare rezerve ettik.
Ulaşım transfer merkezimiz 177 bin metrekare yer kaplayacak.
Anlatırken bile heyecanlandığım, başarısına çok inandığım, Central Park, Hyde Park ayarında harika bir proje tasarımı.
Bathonea Arkeopark Avcılar’a, Avcılar Bathonea’ya çok yakışacak.