BAŞAKŞEHİR’E 540 MİLYONLUK BÜTÇE
|
Başakşehir Belediyesi 2019 yılı tahmini bütçesi 540 milyon lira olarak belirlendi. 5 Ekim Cuma günü gerçekleşen Ekim ayı ikinci oturumunda görüşmeye açılan bütçe ve performans değerleri CHP grubu tarafından eleştirilse de, Akp oyları karar onayına yetti.
|
YASİN KARTOĞLU. ‘DEVASA HİZMETLER SÜRECEK’
Bütçe değerlendirilmesi ve performans kriterleri üzerine söz alan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, ilçede devasa hizmet yatırımlarının süreceğini ve Başakşehir’in vizyon kent imajının artarak devam edeceğini söyledi. Kişi başına düşen yeşil alan miktarında Avrupa ülkelerinin ilerisinde standartlara sahip bulunduklarını tekrarlayan Kartoğlu, vatandaş odaklı hizmet anlayışıyla, İstanbul’un örnek ilçeleri arasında olduklarını yineledi.
HAYRETTİN ÖZBAKIR: ‘BÜTÇE ARSA SATIŞINA DAYALI’
Bütçe hakkında muhalefet partisi adına söz alan CHP’li meclis üyesi Hayrettin Özbakır, 540 milyon liralık bütçenin çok büyük olduğunu ve gelir kalemlerinin önemli bölümünün yine arsa satışlarına dayandırıldığını vurguladı;
‘2019 senesi için 139 milyon liralık arsa satışı öngörülmüş. Bu oran bütçenin yüzde 26’sına denk geliyor. Yani belediye yönetimi bu yıl, her sene olduğu gibi elindeki arsaları satarak bütçeyi denk tutmaya çalışacak. 2015 yılında bütçemiz 498 milyon liraydı. Bu para yetmedi, üzerine 190 milyon lira daha borçlandık. 2016 ve 2017 senelerinde de benzer şeyler yaşandı. Alınan banka kredileri ve ilave bütçeler sıradan hale geldi. 2018 yılının Şubat ayında 62 milyon lira borçlanma talep edildi. Yine bankalara gidildi. 2018 Mayıs ayında bir borçlanma daha yaşadık.’
PARALAR NEREDE?
Gayrimenkul ve emlak vergisi geliri en yüksek olan belediyelerden bir tanesiyiz. Normalde bütçe denkliği vergi gelirleri ile finanse edilir. Tabloda 222 milyon lira vergi geliri öngörülmüş. Ülke enflasyonunun yüzde 24’lere eriştiği bir dönemde bu hedeflere ulaşılamayacağını hepimiz biliyoruz. Kriz şiddetini artırıyor ve ülkenin genelini etkileyecek. Performans kitapçığı 56.sayfada belediyeye ait araç sayısı 9 olarak verilmiş. Bunun böyle olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Kiralık araç saltanatını konuşmamız gerekecek. Performans kitapçığının 13.sayfasına göz atalım. 2017’de 140 adet olan binek oto sayısı 2018’de 218’e yükselmiş. Beş başkan yardımcımız var. Yirmi tane de müdür görevli. Bunun dışındaki araçlar kimlere tahsis ediliyor? Hangi partinin ilçe yönetimine, kadın ve gençlik kollarına veriliyor? Biz bu kadar parayı rüyamızda bile göremezken, bunca israf, böylesine kamu malı savurganlığı niye?
BU KADAR DA OLMAZ
Teftiş kurulunda bir arkadaş görevliydi ve cesaretinden dolayı onu kutlamıştık. Şimdi bakıyoruz o arkadaş yok. Teftiş kurulu boşalmış. Demek ki gerek görmemişler. Belediyenin kaynaklarını verimli, adaletli ve ölçülü kullanmak durumundayız. Bu hepimizin sorumluluğu. Kullanılan asfalt miktarına bakıyoruz; 55 ton. Burada mutlaka kaçak var. Birilerinin cebini doldurma gayreti var.
Kaldırım, bordür, parke, yol işleri zaten yolsuzluğun en fazla görüldüğü alanlar. Hız son sürat.
YARDIMCI ZABITA
Yeni bir tanımlama getirmişler. Yardımcı zabıta. Bütçeden 18 milyon 660 bin lira kaynak ayrılmış. Söz konusu para toplam 268 kişiye ödenecek. Bir kişinin aylık maliyeti 5.800 lira. Özel güvenlikçi arkadaşlarla konuşuyoruz, 2000-2500 lira arasında maaş aldıklarını söylüyorlar. Aradaki fark kime gidiyor?
ADALETLİ OLUN
İlçede kaç tane destek kart dağıtılıyor. Gerçek ihtiyaç sahiplerine mi ulaşıyor? Hayır. Partizanlık ve adam kayırmanın en fazla görüldüğü mecra destek kartlar. 46.sayfada tüm hizmetlerin halka tanıtılması, afiş, billboard, reklam, ilan giderleri 8 milyon lira. Anormal fazla bir para. 15 bin kişiyi borçlarını ödemeleri için takip edeceğiz. Bunlardan gelecek tahsilat oranı yüzde 38. Karşılığı 84 milyon lira. Belediye yönetimi aslında burada bir itirafta bulunuyor. Vergi gelirleri hedefim 222 milyon lira, ama, ben bunun ancak 84 milyon lirasını tahsil kabiliyetine sahibim diyor.
74.356 BAŞAKŞEHİR’Lİ BORÇLU
Borç bildirimi için kısa mesaj gönderilen mükellef sayısı 74.356.
Başakşehir nüfusunun neredeyse yarısı borçlu. Vatandaşın ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması hizmeti 43 milyon 670 bin lira. Bu paranın neden bu kadar yüksek tutulduğunu anlayabilmiş değiliz.
Kaç araç, kaç kilometre yol yapıyor da bu rakamlara ulaşılıyor?
Bence kiralık binek otoların maliyetleri de araya sıkıştırılmış.
Yakıt giderleri ve şoför maliyetleri içine giydirilmiş.
Gerçekten günah.
ŞAŞIRMAYA DEVAM
Belediyemizin dokuz avukatı var. Yıllık 4 milyon 705 bin lira ödeme yapıyoruz. Performans kitapçığı 67.sayfada meclis ve encümen kararları ile taşınmazların kiralanması bölümü yer alıyor. Yandaşlara, tarikatlara, vakıflara tahsis edilen yerlerin sayısını merak ediyoruz. CHP grubu olarak geride bıraktığımız 4.5 yıl içinde Başakşehir halkının aleyhine olan tüm kararlara karşı çıktık. 2019 bütçesini de kısaca değerlendirdik ve sonuçlarını tartışmaya açtık. Hepimiz bir gün öleceğiz. Ahirette zan altında, vebal altında kalmamak adına oylarınızı vicdanınızdan yana vermenizi rica ediyorum. CHP grubu olarak kararımız ret olacak.
A.HADİ AKMUGAN: ‘BÜTÇEDE GÖREMEDİKLERİMİZ’
Görünen o ki Başakşehir Belediyesi ciddi bir proje ortaya koyamadan devam ediyor. Cami yerinin Türgev’e verilmesine nasıl karşı çıktıysak, Gölet’in talanına razı olmadıysak, yanlış bulduğumuz şeylere tepki vermeye devam edeceğiz. 540 milyon lirada neleri göremedik? Orta bölgede çözülemeyen imar sorunları var. Bunların çözümüne dair bir bütçe payı ayrıldığını göremedik. Ulaşım çilesi malum. Başkan Kartoğlu, yeşil alan miktarının Avrupa’nın iki katı olduğunu söyledi. Yeşil alan çok olsa, trafik rahatlardı. Siz gökdelen, avm, bina dikmeye devam ederseniz araçlar gidecek yol bulamaz.
Bütçede ulaşım için tanımlanmış bir kaynak göremedik.
220 haneli Filistin Mahallesi’nde insanlar sıkıntılı. Başakşehir ilçe olmadan önce 1990 yıllardan beri orayı yurt edinmiş çok sayıda yurttaş orada yaşıyor. Bölgede bir plan belirsizliği hakim. Bazı yerlerin belediyenin olduğunu kabul ediyoruz. Ama, bütçede bu sorunun hallolması için bir para ayrılmamış. Altyapı hizmetleri, özellikle kaldırımlar bir mevsim bile dayanmıyor. Patlıyor, dağılıyor. Sürekli yenilemeler, revizyonlar görüyor. İBB meclis üyesi olduğum için biliyorum. İBB Başakşehir’e her yıl 4-5 milyon liralık asfalt yardımı yapıyor. Orta bölgelerde elektrik bir var, bir yok.
Gerçi konu belediyemizi doğrudan ilgilendirmiyor, ama kamu kuruluşuyuz ve sorumluyuz. Sazlıdere civarı sivrisinekten geçilmiyor. Bölgedeki vatandaşlar sıtma hastalığı ile boğuşuyor. Baraj kenarı daha kötü durumda.
İnsan oraya düşse, boğulmadan önce sudan zehirlenir.
Yarımburgaz mağaraları kültür, tarih hazinelerimiz. Berbat durumdalar. Uyuşturucu müptelalarının meskeni olmuş.
Burası dünya medeniyet portföyünde önemli değere sahip.
Turizme kazandırılması ilçemiz açısından çok faydalı olacaktır. Belediyemizin bu konuda ilgili kurum ve bakanlıklarla iletişim kurmasını talep ediyoruz. Bütçede kaynak göremiyoruz.
Suriye’li sorunu artık çok açık. İşyerleri denetleniyor mu çok merak ediyoruz. Suriye’li küçük kadınların parayla ailelere satıldığını, 13-14 yaşlarında evlendirildiklerini ve doğum yaptıklarını basından duyuyoruz. Başakşehir’deki Suriye problemi için belediyemizin bir çalışma programı belirlemesi gerekir. Orta bölgedeki kaçakçılık sorunu, sağlık tesisi eksikliği, destek kartların dağıtım adaletsizliği diğer problemler. Engelliler için 520 bin lira ayrılmış. 300 bin lirası ile araç gereç desteği veriliyor. Bir etkinlik günü için 220 bin lira harcama yapılıyor. Bu nasıl bir oranlamadır? 220 bin liraya etkinlik mi olur? Tüm bu gerçeklerin ışığında, Başakşehir Belediyesi 2019 tahmini bütçesine ret oyu vereceğiz.
|