İOSB’DE YOLSUZLUK DEPREMİ
|
Türkiye’nin en büyük hacimli iş dünyası merkezi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi yolsuzluk iddiaları ile çalkalanıyor. Yönetim kurulu başkanı ve iki yöneticinin görevden azledilmesi, güç zehirlenmesinin acı reçetesini özetliyor.İddiaların boyutu sanayi, ticaret ve KOBİ şehrinin yönetim prestijine ve kurumsal itibarına ağır ithamlar yüklüyor.
|
GÜVEN KAYBI
1984 yılında kurulan, bünyesinde 30 bin işyeri ve yaklaşık 300 bin çalışan barındıran dev organizasyon, yaşanan gelişmelerin ardından kaosa sürüklendi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu, makine, otomotiv, mobilya, mutfak eşyası, taşıma, havacılık, elektrik, elektronik, döküm, deri, metal, tekstil, plastik, ahşap, ayakkabı gibi sektörlerde faaliyet veren binlerce firmanın üretim ve hizmet sunduğu yapı, müfettiş raporları ve savcılık iddianamesinin getirdiği travmayla büyük güven kaybını test etti.
NASIL BAŞLADI?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişleri İOSB yönetim ve iş planında görülen bazı ihalelerin sebep, sonuç, bağlantı ve maliyet unsurları üzerine denetlemeler yaptı. Gözlem, araştırma, sorgulama şeklinde ilerleyen süreç sonucunda Teftiş Kurulu raporları hazırlandı. İş ve işlemlerde görevi kötüye kullanma, yüksek maliyetle hizmet satın alma ve ihalelerde şüphe kriterlerine rastlandığı açıklandı. Söz konusu raporlar yargıya taşındı.
Bilgi, belge, evrak ve dokümanları inceleyen Cumhuriyet savcılarının hazırladıkları iddianamenin ardından İstanbul 27.Asliye Mahkemesi 2018/501 esas sayılı dosya ile dava açıldı.
NİHAT TUNALI’YA DAMAT ŞOKU
İddiaların ağırlıklı tarafını İOSB Başkanı Nihat Tunalı’nın damadı Bülent Güçyetmez’e ait şirketler ve bu şirketlerin İOSB ile olan ihale ilişkileri oluşturuyor.
İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi imalat aşaması, malzeme tedariki ve hizmet alımı ihalelerine yönelik süreçler mercek altına alındığında ilginç gerçekler gün ışığına çıkıyor.
MENFAAT Mİ SAĞLANDI?
İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kolej statüsünde bir okul. Yüzde 100 burslu 3 bin öğrenci eğitim alıyor.
Kurum, 7 blok, 99 derslik, 37 atölye, 10 laboratuvar, 150 öğretmen ile eğitim öğretim hayatına devam ediyor.
Teftiş Kurulu raporu ve savcılık iddianamesindeki tespitler şöyle;
--İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde okulun ilk bölümüyle ilgili tefrişat ve laboratuvar ihalesi 2.972.446.90+1.066.26 Euro+Kdv bedelle Faktör Yapı Taahhüt Limited Şirketi’ne verildi.
(Alba Konut Yapım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 2013 yılında okulun konferans ve spor salonu yapımı işi ihalesini kazandı. Firma daha sonra isim değiştirerek Faktör Yapı adını aldı)
04.10.2017 tarihli İnceleme Raporu’nda ürün fiyat tespiti için İTO’dan görüş bildirimi istendiği, ancak geri dönüş alınmadığı yazılı. Teknik imkanlar çerçevesinde yapılan incelemelerde 228 kalem ürünün güncel fiyatlardan yüksek olduğu saptandı.
Dönemin İOSB Başkanı Nihat Tunalı ve başkan yardımcısı Sebahatdin Kayas’a firma hakkında cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı soruldu. 280 bin lira yüksek maliyet farkı+48.293.33 lira kur farkı+2.230.20 lira hak edişin erken ödenmesinden doğan fark olmak üzere toplam 330.523.53 liranın yüklenici firmadan tahsil edilmesi gerektiği belirtildi.
İOSB yönetimi Tunalı ve Kayas imzası ile 14.03.2018 tarihinde bakanlığa cevap yazısı gönderdi;
‘Söz konusu durum müteşebbis heyetin takdirine sunulacak ve müteşebbis heyetince tesis/intihaz edilecek karara istinaden tesis edilecek işlem sonucunda makamınıza ayrıca iletilecektir.’
Halbuki, İOSB Genel Kurulu 07.02.2018 tarihinde gerçeklemiş ve özyönetim sistemine geçilmişti. Müteşebbis heyetin varlığı son bularak Genel Kurul teşkil etmişti. Bu hususun Genel Kurul gündemine alınması gerekirdi.
İDDİALAR BİTMİYOR
İOSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mekatronik Atölye ve Laboratuvarlarının Kurulması;
Okulun birinci kısmının kira sözleşmesi 29.05.2013 tarihli.
İkinci kısım ise bedelsiz kiralama anlaşmasıyla, 2013 yılının Eylül ayında, Ecem Özel Eğitim Turizm ve Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne tahsis edildi.
Okula, kontrat başlangıç döneminden sekiz ay sonra 477.785 Euro bedelle malzeme alındı.
Malzemelerin çoğunluğunu kimyasal ürün grubu oluşturuyordu.
Temin edilen 5 üründen 4 tanesinin piyasa seviyesinden daha yüksek fiyata satın alındığı saptandı.
Bu da, ortalama yüzde 40-41 aralığında bir yüksek maliyet farkı doğmasına sonuç yarattı.
ÖRNEĞİ YOK
Halbuki, İOSB ile şirket arasındaki sözleşmede böyle bir madde yoktu. Yani, bedelsiz kiraya verilen okula sarf malzemesi alınması uygulaması Türkiye’de belki de ilk defa görülüyordu. Sözleşmede bulunmayan malzemeler İOSB kasasından kiracının kullanımına sunuldu. İşin ilginç tarafı Ecem Özel Eğitim şirketi, özel çocuklara rehabilitasyon eğitimi veren bir fonksiyondaydı.
Laboratuvar ve diğer kimyasal ürünlerle ilintisi anlaşılamadı.
ZİMMET DAVASI AÇILIR MI?
İSDÖK Sanayi Sitesi Başkanı Aziz İyiokur ilgi çekici bir noktaya vurgu yaptı. Başkanın açıklamaları şöyle;
‘Teftiş Kurulu raporlarında gözden kaçan hususlar var.
Topkapı Sur Koleji Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.
Topkapı Sur Koleji Eğitim Hizmetleri A.Ş
Ecem Özel Eğitim Turizm ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.
Güneşli Rehabilitasyon Merkezleri ve Eğitim Kurumları Ltd. Şti.
Şirketleri arasındaki ortak yan, tamamının Bülent Güçyetmez’le bağlantılı olduğu. Dönemin İOSB Başkanı Nihat Tunalı’nın damadı olan bu tacir, ne hikmetse diğer teklif sahiplerinden kıl payı daha düşük teklifler vererek ihale almış. Burada bir zimmet davası söz konusu olabilir diye düşünüyorum.’
İOSB ÜYELERİ GEÇİT VERMEDİ
Yaşanan şok olayların ardından İOSB Genel Kurul’u olağanüstü toplandı. Teftiş Kurulu raporlarında ve dava dosyalarında adı geçen İOSB ve Tümsan 2 Sanayi Başkanı Nihat Tunalı, İOSB yönetim kurulu üyesi ve Pik Dökümcüler Koopratifi Başkanı Nedim Çırpıcı, İOSB yönetim kurulu üyesi ve Cila Nikelaj Yapı Kooperatifi Başkanı Sebahatdin Kayas delegelerin gizli oylarıyla, 23’e 30 skorla görevlerinden azledildi. Bir önceki dönemin yönetim kurulu üyesi
Hasan Tahsin Karagöz ise dava dosyalarının dördüncü ismi olarak kayıtlara girdi. İOSB Olağan Genel Kurul toplantısı 2019 yılının Şubat ayında yapılacak.
|