FATİH'İN EVLADI FATİHİN BAŞKANI
|
Soner Özimer. Cumhuriyet Halk Partisi Fatih belediye başkan adayı. Semtin öz evladı. Çalışkan, bilgili, tutarlı. Fatih için güçlü çözümleri var. İlçenin her köşesini çok iyi tanıyor. Kent için doğru fikirler öne sürüyor. Fatih’in geleceği adına güzel düşünceler üretiyor.
|
Soner Özimer projelerini açıklıyor.
--Kısaca tanıyalım sayın başkan
1967 yılında Kırklareli’nde dünyaya geldim. Çocukluğum, gençliğim Fatih sokaklarında geçti. Gazi İlkokulu, Çapa Ortaokulu ve Şehremini Lisesi’ni bitirdim. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1994 yılında mezun oldum. 2004-2019 yılları arasında üç dönem Fatih belediye meclis üyeliği görevini yaptım.
2012-2014 arası İBB meclis üyeliğinde görev aldım.
Mali müşavirim. Evliyim. Bir erkek, bir kız iki evlat sahibiyim.
--Katılımcı yerel yönetim anlayışınızın temeli neye dayanıyor?
Kent, değerleriyle güzel. Yaşamı ayakta tutan bileşenleriyle anlamlı.
Yerel yönetim konsepti, yerel dinamikleri sürecin içine katmak zorunda. Mahalle muhtarları, siyasi partilerin temsilcileri, inanç gruplarının önderleri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri karar mekanizmasına irade koymak durumunda. Her mahalle için dayanışma ve birlik meclisleri yapılandırılacak.
Belediye kurumsallığının yanı sıra, derneklerin, yurttaş inisiyatiflerinin, sivil seslerin, kent yönetiminde ortaklaşması sağlanacak.
Güne ve geleceğe dair kararlar vicdan ve akıl birliğiyle alınacak.
--Fatih projelerinize tarih ve turizm diyerek başlayalım.
Fatih ilçemiz tarihi yarımada üzerinde. Üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış, 8500 senelik tarihi geçmişe sahip bir bölge.
Tarihi birikimi ve kültür zenginliği inanılmaz dolu.
Ancak, bu potansiyel turizm değerine dönüştürülememiş durumda.
Fatih için Turizm Geliştirme ve Destekleme Müdürlüğü kuracağız.
Sektöre dair tüm unsurları koordinasyon içine alarak, işletmelerimizin kalite standartlarını yukarıya taşıyarak, yeni bir turizm vizyonu oluşturacağız. İlçemizde okuyan üniversite öğrencilerimizin bir bölümünü turizm rehberi göreviyle istihdama katacağız. Fatih’li kadınlarımızın el emeği ürünleri turizm dünyasında ticari işlerlik kazanacak. İlçemizin tarihsel izlerini dünyayla temas kuracak altyapıya kavuşturmak adına gereken iletişim altyapısını kuracağız.
Tarihi alanlarda yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz.
Fatih’in tarih envanterini, yaşayan kültür değerlerini, hanlarını, hamamlarını, eserlerini aslına uygun olarak restore edeceğiz.
Anemas zindanları, Zeyrek sarnıcı, Yedikule zindanları, Yedikule Altın Kapı turizme kazandırılacak.
Tarihi yarımada açık hava müzesine dönüştürülecek.
İlçemiz turizmin gözdesi haline gelecek.
--Kentsel dönüşüm süreci ve imar uygulamaları?
Sulukule ve Ayvansaray’da iki acı tecrübe yaşadık. İnsanların evleri yıkıldı, yaşam alanları ellerinden alındı. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışımızla, imar planlarımızda, tapudaki yazılı metrekare ölçüsünü ve kat sayısını esas alacağız.
İlçemizdeki yapıların fiziki kontrollerini ve teknik tespitlerini yaparak, bina envanteri çıkaracağız. Sağlıksız görünen binalar deprem yönetmeliğine uygun hale getirilecek.
Dönüştürülecek yerlerde, orada yaşam sürdüren insanların hakları gözetilecek. Ada bazlı yenilemelerde, yeraltı otopark kriterine özen gösterilecek. Yeşil alan ve donatı unsurları ihmal edilmeyecek.
--Deprem için öngörüleriniz ve tedbirleriniz var mı?
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı ile işbirliği içinde olacağız. Mahallelerimizdeki gönüllülere eğitim programları sunacağız.
Acil durum konteynerleri, ilk yardım ekipleri, afet malzemeleri, deprem toplanma alanları, ulaşım ve erişim planları öncelikli konularımız. Konteynerlerin içinde tulum, bot, fenerli baret, eldiven, palaska gibi önemli araç, gereç ve malzemeler yer alacak.
Genel teçhizat grubunda jeneratör, çadırlar, sedyeler, kazmalar, kürekler, krikolar, manivelalar, ipler, telsiz ekipmanları, battaniyeler, düdükler, fenerler bulunacak.
Fındıkzade eski Lunapark alanı ve Pazartekke İETT garajının üst bölümü geniş toplanma alanları olarak kullanılacak.
--Fatih güvenli mi?
43 farklı mahalle yapısı ve dağınık yerleşim planı güvenlik unsurlarını zorlar halde. Yabancı uyruklu insanlar, kaçak çalışan işçiler, dönemsel olarak hareketlenen bavul ticareti kentin yerleşik özelliği. Biz, işe mahalle ve sokakları aydınlatarak başlamak istiyoruz. Otomatik ışık sensörlü sistemlerle yaşam alanlarımızın 24 saat görünebilir olmasını önemsiyoruz. Güneş enerjili aydınlatma tekniğiyle kendimize yetecek enerji portföyünü oluşturmayı amaçlıyoruz. Mobese kameralarının yeterli sayıya getirilmesi gerekiyor. Okulların ve çocuk parklarının olduğu bölümlerde belediye zabıtasının görev noktaları olacak.
--Otopark sorunu?
Kentsel dönüşüm mantığını yerinde dönüşüm sistematiği olarak algılıyoruz. Ada bazlı yerinde dönüşümlerde, yenilenen binalarda, konut sayısı kadar otopark alanının ayrılmasını doğru buluyoruz. Planlardaki yeşil alan sınırlarını ve donatı elemanlarını mutlaka limitler ölçeğinde uygulamayı öngörüyoruz. Asansörlü otopark ve katlı otoparklar bu konudaki sıkıntıları minimal düzeye indirecektir.
--Sosyal yardım yelpazesi içinde neler olacak?
Toplumun dezavantajlı kesimleri için sosyal destek projelerimiz var.
Bu grupta kalan aileler mahalle muhtarları ve ilgili sivil yapılar tarafından belirlenecek. Mahalle dayanışması tarafından tarafımıza durum raporları iletilecek. Gıda, sağlık, barınma, temel ihtiyaç ya da farklı talepler belediyemiz tarafından çözümlenecek.
Ayrıca, eğitime dahil olamayanların, engellilerin, yaşlıların, evde bakıma muhtaç insanların, yoksulluk çeken vatandaşların sosyal hayata katılabilmesi için projeler geliştirilecek.
Söz konusu grupta kalan vatandaşların daha kaliteli ve daha ucuza hizmet alabilmeleri için Fatih Kart projesini pratiğe taşıyacağız.
Kart sahipleri, belediyeye ait sağlık hizmetlerinde önemli indirimlerden faydalanacak. Fatih ilçesindeki sosyal tesislerden özel avantajla yararlanacak. Ekonomik kriter sebebiyle tatil yapamayan insanlarımıza ücretsiz tatil imkanları sunulacak.
--Fatih’e kreş kazandıracak mısınız?
İlçemizde iki adet kreş vardı. İkisi de kapandı.
Kreş, günümüz yaşam gerçekliğinde vazgeçilmez bir ihtiyaç.
Programımızda her mahalleye bir çocuk kreşi açma fikri var.
Çalışan kadınlarımız çocuklarını saat bazında, ya da tam zamanlı olarak mahalle kreşlerine bırakabilecek. 0-36 ay aralığındaki evlatlarını güvenli ortamlarda, nitelikli ve kaliteli eğitimcilerin nezaretine emanet edebilecek.
--Kadınlar projenin neresinde?
Fatih’li kadınlarımızın iş hayatına ve aile ekonomisine katkılarını önemsiyoruz. Bu amaçla, birlikte üretim, birlikte kazanç mottosuyla ‘Hanımeli Birliği Noktaları’ kurulacak. Kendilerine iş alanı yaratmak isteyen kadınlarımız desteklenecek. İmalattan çıkan ürünler, belediye aracılığıyla kurulacak web sitesi üzerinden pazarlanacak.
Üretim yapan kadınlarımıza belediye stantlarında satış reyonu sağlanacak. Sosyal ve kültürel yaşama dair etkinlikler, kent gezileri, sanat günleri, beceri ve hobi atölyeleri, aktüel buluşmalar, sağlık, eğitim gibi konular hakkında seminer ve toplantılar, kadınlarımızın daha kaliteli ve değerli zamanlara erişmesine alan açacak.
--Gençler ne bekler?
Gençlerimiz, geleceğimiz. Fatih, onların elinde yükselecek, değer görecek. Gençleri mutlaka kent yönetimine katacağız.
Gençlik meclisleri kanalıyla, sorunların tespiti, tavsiye ve önerilerin değerlendirilmesi, çözüm uygulamalarına geçilmesi süreçlerinde, etkin sorumluluk üstlenmelerine destek sunacağız.
--Büyüklerimiz rahat edecek mi?
İkinci Bahar Evleri diye güzel bir proje hazırladık. Büyüklerimizin beraber zaman geçirebileceği, sohbet edebileceği, gün içinde belirli zaman dilimlerinde, ya da yatılı olarak kalabilecekleri 2.Bahar Evleri’ni onlara armağan edeceğiz. Sağlık kontrollerini yapacak, rahat etmeleri için çalışacağız. Burası ayrıca, yakını olmayan, ailesi veya akrabaları tarafından şiddete uğrayan, yaşamını idame ettirme imkanı bulunmayan insanlara da yuva olacak.
Konusunda uzman personelimizin yanında, gönüllü mahalle sakinlerinden oluşan arkadaşlarımız da, bu onurlu sürece katkıda bulunacak.
--Engelli bireyler için hizmet çözümleriniz?
Bazı aileler 7 gün 24 saat engelli yakınlarına bakmak durumunda kalıyor. Ne bir iş takip edebilmeleri mümkün, ne de sosyal yaşama adım atabilmeleri. Onlar için ‘Bimola’ projesini hayata geçireceğiz.
Belediyemiz, tam bakıma muhtaç engelli bireylere 1 gün boyunca refakat edecek. Doktorlarımız, yardımcı elemanlarımız engelli yurttaşımıza destek sunarken, hasta yakınları, biraz da olsa rahatlama fırsatı bulacak.
Engelli koordinasyon merkezini hizmete açacağız.
Engelli vatandaşlarımızın yasal danışmanlık başvuruları için hukuki destek platformu sağlayacağız. Merkezimizde engelli insanlarımızın yeteneklerini geliştirebilecekleri, sosyal ve kültürel faaliyet gösterebilecekleri ortamlar sunulacak.
Tüm aktiviteler ücretsiz olacak.
--Spora teşvik kapsamındaki projeleriniz?
İlçemizde çok sayıda köklü, camiası ve taraftarı olan, gelenek sahibi amatör spor kulübü faaliyet veriyor.
Bir çoğu antrenman sahası bile bulmakta zorlanırken, İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü’ne Balat sahilinde idman tesisi tahsis ediliyor. Öncelikle orayı yerel kulüplerin kullanımına açacağız.
Amatör sporcular göz bebeğimiz.
Sporcularımızı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alacağız.
Amatör kulüplerdeki altyapı hocalarının aylıkları belediye tarafından karşılanacak.
Amatör kulüplerin iç saha maçlarında belediye ambulansı ve doktor bulundurulacak.
Yenikapı miting alanı diye bilinen yere en az 4 yeni saha açılacak.
Uygun yerlere yeni antrenman sahaları yapılacak.
Amatör spor kulüplerimiz, spor salonu, lokal ve dernek binası konularında mümkün olduğunca desteklenecek.
Sporculara malzeme ve ulaşım desteği, tesis planlaması gündemimizde yer alan önemli çalışma başlıkları.
Futbol dışında kalan diğer branşlara da ilgimizi eksik etmeyeceğiz.
Güreş, boks, taekwondo, kickbox gibi branşlarda başarılı olan öğrenci sporcuların okullarda burslu eğitim almasına öncülük yapacağız. İlçemizin üç yanı denizle çevrili. Yelken, kürek, rüzgar sörfü gibi su sporlarının yaygınlaşması, gençler tarafından öğrenilmesi ve amatör spor kulüplerinin çalışma programlarına girmesi için teşvikler getireceğiz.
--Sokak hayvanları huzur bulacak mı?
Sokak hayvanları, hayatımızın tatlı parçası.
Onlar da birer can ve evren bizlere emanet etmiş.
Canlarımız için mobil araçlarla bakım desteği ağı yapılandıracağız.
Acil müdahale, ilk yardım, besleme, barınma, muayene, aşı, yara bakımı gibi uygulamaları sisteme oturtacağız.
Yedikule hayvan barınağındaki fiziki şartlar iyileştirilmek zorunda.
Gönüllülerin ve hayvanseverlerin de eşlik edeceği çalışmalarla kamu-halk ortak tavrıyla, sokaklarda acı çeken, açlıkla yüzleşen, hastalıkla boğuşan can kalmayacak. Hepsi sıcacık sevgi bulacak, hepsi şefkat ve ilgiyle tanışacak.
--Seçmene notunuz var mı?
Fatih, 20 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetiliyor.
Ve ne yazık ki kötü yönetiliyor.
Kentin dokusuna, ruhuna, ihtiyaçlarına yönelik plan ve projeler esas alınmıyor. Nereden ne kazanırım, hangi ihaleden ne menfaat çıkarırım duygusu kamu faydasının önüne geçiyor.
Fatih ilçesinde büyük değişimin başlaması gerekiyor.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz hazırız.
50 senedir bu coğrafyada yaşayan bir insanım.
Bölgenin tüm sorunlarını ve eksiklerini biliyorum.
Çözüm alternatiflerini ve yapılması gerekenleri öngörüyorum.
Hemen hepsi Fatih’in yerlisi olan meclis üyesi arkadaşlarımla, bu kenti hak ettiği kalite ve güzellikte yöneteceğimize yürekten inanıyorum.
Seçmenin iradesine sonsuz saygı duyuyor ve Martın sonu bahar diyorum.
|