Yazdır  
SEÇİM KAZANMA SANATI
ŞEYDA TALUK
2019 yerel seçimlerine gidiyoruz.
Kimi seçiyoruz?
Ne için seçiyoruz?
Neye göre seçiyoruz?
Kriterler, beklentiler, talepler nedir?
Seçmen kime, neden oy verir?
Aday dili nasıl olmalı?
Kampanya kuralları?
Kazanmanın anahtarları?
Tüm bu soruların cevabı siyaset ve iletişim ilişkisinin doğal özetinde saklı. İletişim teknolojisi kavramı, bilimsel yöntemlere dayanan büyük ve etkili bir anlayış.
Siyasal iletişimci ve medya uzmanı Şeyda Taluk, ‘Seçim Nasıl Kazanılır’ adlı kitabını yazdı. Akademik deneyimine, Avrupa ve dünya ölçeğindeki başarılı seçim çalışmalarının bilgi notlarını kattı. Ve ortaya muhteşem bir eser çıktı.
Türkiye’nin seçim iklimine değer katacak çalışmanın özel röportajı;
 
--Şeyda Taluk kendini nasıl anlatır?
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümü mezunuyum. Paris Üniversitesi’nde ‘Siyaset ve Hukuk Bilimi’ alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım.
Aynı üniversitede doktora öncesi seminerlere ve Siyaset Felsefesi derslerine katıldım. Siyasal iletişimciyim. Birleşmiş Milletler Parlamentolar Birliği, dünyanın önemli kadın kuruluşlarından AWID, Türk-Lübnan İş Konseyi gibi kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti verdim. ABD, Fransa ve İngiltere’de farklı seçim kampanya süreçlerinde yer aldım.
Date Line, Cumhuriyet, Turkish Daily News, EP, Akis, Lezzet, Kent ve Belediye gibi basın kuruluşlarında serbest yazar ve çevirmen olarak çalıştım. INSEAD Sosyal Girişimcilik programı eğitimi aldım.
Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ‘Siyasal Kampanyacılık ve Türkiye’de Siyasal Yaşam’, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Lisans programında ‘İkna ve İletişim Psikolojisi’, dersleri verdim.
Halen, Oda TV ve Campaign Türkiye’de iletişim üzerine yazılar yazıyor, politikadan sivil toplum örgütlerine, kurumsal markalardan bireysel alanlara kadar birçok katmanda, siyasal ve sosyal danışmanlık yapıyorum.
 
--Kitap yazma projesi nasıl oluştu?
Dünyada bir çok yeri gezdim. Siyasi seçim çalışmalarını, kampanya ortamlarını, öne çıkarılan faaliyet ve programları detayıyla gözlemledim. Fazlaca deneyim biriktirdim.
Bugüne kadar siyaset iletişimi üzerine devamlı konuşuyordum.
Bir de yazayım dedim.  
Uzun yıllardır içinde olduğum, çok okuduğum, tanık olduğum bilgi ve teknikleri ele aldım. Okulda öğrencilerimle hep tartışıyoruz. Nasıl olması gerektiğine dair fikirler öne sürüyoruz.
Bizdeki alışkanlık devamlı sorunları konuşmak.
Şikayetçi olmak. Problemi yok etmeye, meseleyi çözmeye yönelik şeyleri dile getirmiyoruz.
Aslında, hata değil, çare bulmalıyız.
Başaranlar nasıl başardı? Ortak noktaları neydi? Yol haritaları benziyor mu? Sorularına cevaplar aradım.
Tecrübelerimi de işin içine koyarak 101 tavsiyeden oluşan bir kitap hazırladım.
 
--Kitap hangi bölümlerden meydana geliyor?
Altı başlık halinde toparladık.
İlk bölümde strateji var. Umut bir strateji değildir dedik.
Plan, program, vizyon, misyon, uzmanlık unsurlarına dikkat çektik.
İkinci bölüm liderlik üzerine gelişti. Liderin ikna etme