Yazdır  
BAŞAKŞEHİR BİZİM
CHP Başakşehir belediye başkan adayı Abdulhadi Akmugan, Başakşehir kent projelerini ZerParola’ya açıkladı.

İlçeye değer katacak, toplumsal sorunlara çözüm sunacak, şehre nefes aldıracak proje başlıklarını anlatan Akmugan, yerel yönetim vizyonunu ve yönetim  manifestosunu kamuoyuyla paylaştı.
 
--Yerinde yönetim vizyonunuz nedir?
Yerel demokrasi kavramı, sosyal demokrat belediyecilik anlayışı doğrultusunda, evden sokağa, sokaktan mahalleye, mahalleden bölgelere kadar her alanda etkin kılınacak.
Karar ve uygulamalarda, güçlü, istikrarlı, vesayetten arınmış yerellik tavrı esas alınacak.
Yerel yönetimlerin merkezileşmesine, mevcut erk tarafından müdahale görmesine, kent ve yurttaşlık haklarının sınırlandırılması siyasetine karşı, yaşamı ilgilendiren tüm unsurlarda, vatandaş inisiyatifinin sürece dahil olması sağlanacak.
Halkın demokrasiye doğrudan katılımının pratik bulması adına, yönetimde şeffaflık, hizmette tutarlılık, toplumsal dayanışmada devamlılık ilkeleri öne çıkarılacak.
Eşit, adil, barışçıl ve saygılı yerel yönetim ruhuyla, temiz toplum, temiz demokrasi misyonuyla, gelecek dostu kent vizyonu için koşulsuz çalışılacak.
 
 
--Makro kent projeleriniz neler?
Sırasıyla açıklamaya çalışayım;

YAŞAM VADİLERİ
İstanbul’da, 20 milyon metrekareye yayılan alanda, toplam 15 vadi projesi ile, kentin doğal hava koridorlarının hayata döndürülmesi sağlanacak. Başakşehir Belediyesi, sorumluluk alanında gerçekleşecek proje süreçlerinin takipçisi, bileşeni ve destekçisi olacak. İlçe sınırlarında kalan vadilerin gelişim planları hazırlanacak.
 
KANAL İSTANBUL
(Kamulaştırma – İstimlâk – Yeni Bölge Planları)
Kanal İstanbul kurgusu, alternatif bir deniz geçişinden çok, ilişkilendiği bölgedeki yapılaşma alanlarını ‘Boğaz’ manzaralı statüye çevirmeyi amaçlayan bir proje hüviyetinde. Panama Kanalı’na benzer şekilde, Sazlıdere Barajı’nın ve Durusu Gölü’nün olduğu bölgelerde yükselme ve alçalma havuzlarının yapılması öngörülüyor. Projenin başlaması için konut piyasasının genel talep ve finans sorunlarının geçmesi beklenecek gibi.
Sürece ait katma değerin en yüksek olduğu noktalar; Güvercintepe ve Şahintepe’deki yerleşim alanları ile Sazlıdere Baraj Gölü’nün daha önce su toplama havzası olduğu gerekçesiyle kamusal hale getirilmiş kesimleri olacak. Adı geçen coğrafyaya daha önce yerleşmiş Başakşehir’li yurttaşların yükselecek katma değerden en yüksek oranda yararlanmasının sağlanması ana gayemiz olacak.
Kanal İstanbul projesinin farklı gelişim, alternatif ve değişiklikleri gündemimizde yer bulacak. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne dayalı mevzuat kriterleri, Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin projeye yönelik değerlendirmeleri, uluslararası onay bürokrasisi gibi konular ilgi alanımızda yer alacak. Sürecin yerel boyutunda, 5.3 kilometresi Başakşehir’den geçen projenin içerikleri, planları ve uygulama teknikleri hakkında analizler yapılacak. Kanal İstanbul ile ilgili merkezi hükümet tarafından alınan kararların Başakşehir halkına etkisi hususunda, kamulaştırma ve istimlak adımlarının olası sonuçları tartışmaya açılacak. Ülkedeki ekonomik krizin ateşi herkesi sarmışken, 1.2 milyon adet konut fazlalığı stokta beklerken, böylesine devasa bir çalışmanın başlatılması, mega proje ambalajıyla yeni konut alanları yaratılması pek mümkün görünmese de, somutlaşan her aşamada vatandaşın yanında durulacak.  
 
GÖLET PARK
Bahçeşehir Gölet Park alanında inşa edilen yapılar kaldırılacak.
Yeni planlama ölçeğinde, ilk bir yıllık zaman dilimi içinde, parkın kuzeyine doğru genişleme sağlanacak. Alan için ‘Gölet Bostanları’ projesi hazırlanacak. Gölet Park bölgesi, Boğazköy vadi kısmından, tren yolu istasyonuna kadar olan hat boyunca kalite unsurlarıyla donatılacak. Seçkin, planlı, nitelikli özelliklere sahip alanlar ‘Yaşam Köyü’ konseptiyle yerel halkın kullanımına sunulacak.
Kentin itibarı geri kazanılacak.
 
KENT YOKSULLUĞU VE İŞSİZLİK
Başakşehir’de işsizlik oranları minimum düzeyde yaşanacak. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi potansiyeli iş-istihdam ekseninde daha çok yerel fayda yaratacak. Yoksulluğu bitirmek için ekonomik değerlerin toplumsal üretim mekânları lehine yatırıma dönmesi sağlanacak. Belediye 540 milyon liralık bütçesini, işsizlik ve yoksullukla mücadele gerçeğiyle yönetecek.
 
ULAŞIM PROJELERİ
Başakşehir’in en yakıcı ve en kapsamlı sorunu kent içi ulaşım-erişim konusu. Bu konunun bilimsel kriterlere göre yönetilmesi için ‘Ulaşım Master Planı’ hazırlanacak. Mahallelere ve bölgelere özel yeni ulaşım ağı haritaları çıkarılacak. Her lokasyonun iş programı barındırdığı değerlere göre oluşturulacak.
Örneğin;
Bahçeşehir sakinleri mahalleden çıkmak ve otobana ulaşmak için saatlerce vakit kaybediyor. Banliyö hattı devreye alınmadığından, şehir merkezine doğrudan ulaşım alternatifleri kısıtlı. Metro ihalelerindeki iptaller, Ispartakule-Bahçeşehir-Esenyurt raylı sistem toplu ulaşım hattının ve hakkının gecikmesine yol açıyor. Taksim-Bakırköy-Mecidiyeköy istikametine giden çift katlı otobüsler merkez duraktan ana yola erişmek için bir saate yakın zaman tüketiyor. Bahçeşehir’in iç ulaşım yoğunluğu, okul servis saatlerinde, ana caddedeki otopark düzensizliğiyle ve yolların yetersizliğiyle trafik kanserine sebep oluyor. Tek yön uygulamalarıyla, ana yolları işgal eden araçlara parklanma olanağı sağlanmasıyla, trafik ışıkları ve yan yol uygulamalarıyla Bahçeşehir’in sıkışan yüzüne nefes aldıracağız.
Diğer yandan;
Altınşehir merkez yolundaki trafik keşmekeşi yıllardır çözülemeyen kronik bir problem. O noktada otobana paralel, geliş ve gidiş yönlü çift kanat şeklinde açılacak ekstra yollar ve o yollarla bağlantılı kavşaklar, Altınşehir düğümüne çözüm yaratacak.
Ayrıca;
Olimpiyat Köyü yan yol, Kayaşehir kavşağı, Resneli, Kayabaşı Köyü-Şamlar akslarında, yol genişletme ve düzenleme çalışması yapılacak. Şerit kapasitesi artırılacak.
İlave olarak;
Başak ve Başakşehir mahallelerinin toplu ulaşım seçenekleri yeni otobüs hatlarıyla ferahlayacak. Bisiklet yolları, yaya yolları, donatı alanları kesinlikle araç işgaline maruz bırakılmayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek olan, TEM üzerinde hizmet vermesi planlanan Megabüs projesinin mahalleler ile bağlantısı sağlanacak. Başakşehir’li yurttaşlar kent merkezine erişimde sorun yaşamayacak. Tam, kesintisiz ve konforlu toplu ulaşım planlaması, ilçe sakinlerinin kişisel otomobil ihtiyacını azaltacak. Katlı otoparklar, yeraltı otoparkları talebe dair ihtiyacı karşılayacak.
Küçükçekmece Gölü yolu üzerinden su yolu taşımacılığının teknik imkanları araştırılıp proje başlığı oluşturulacak.
 
--Diğer projelere başlık açalım
15 ana başlıkta toplam 130 proje demiştik. Bazı projelere küçük açıklamalarla, bazılarına ise sadece başlık olarak değinmek istiyorum,

GÖÇMEN SORUNU
Başakşehir’de 25.788’i Suriye’li olmak üzere, toplam 42.986 göçmen bulunuyor.
Yaşam alanı için ilçemizi seçmiş yabancı uyruklu insanların yerleşim ve oturum haritası çıkarılacak. Yaş, iş, meslek, eğitim ve diğer özellikleri veri tabanına kayıtlanacak. Göç takip masası hizmete alınacak.
 
MAHALLE MECLİSLERİ
‘Mahalle Meclisleri’ etkin karar mekanizması görevi yapacak. Meclis yürütme kurulunun sekretaryasında, çalışma komisyonları oluşturulacak. Yerel sorunların tespiti, çözümlerin önceliği, yönetim kademeleriyle koordinasyon, planlama düzeni, uygulama takvimi, sonuç ve raporların değerlendirilmesi, mahalle yaşamına dair tüm konuları kapsayacak.
 
İMAR PROJELERİ
Gölet ve çevresinde başlayan yapılaşma süreci, mahkeme kararı ile
durdurulsa da, inşaatlar devam ediyor.
Ziya Gökalp Mahallesi’nde 413.964 metrekarelik bölge ‘Riskli Alan’ ilan edildi.
Şahintepe ve Güvercintepe mahallelerinin bir kısmı rezerv alanı sınırlarında.
Bayramtepe mahallesinde, alanın bir kısmının mülkiyeti ilçe belediyesine ait. Diğerleri ise hisseli ve ifrazlı tapulu. Çok bilinmeyenli denklem özelliğinde bir yerleşim bölgesi.
Bayramtepe mahalle sakinleri, 4706-775 sayılı yasalardan doğan haklarının kullandırılmasını, kamulaştırma alanında kalan maliklerin mağduriyetlerinin sonlanmasını, belediyenin yurttaş tarafında yer almasını talep ediyor.
Başak mahallesi sakinleri, komşuluğun, bahçelerin ve site içi olanakların yok edilmeden, evlerin yenilenebilmesini sağlayacak planlar yapılmasını bekliyor.
Güvercintepe, Şahintepe, Altınşehir mahallelerinde imar sorunu kangren.
Kişi başına düşen yeşil alan miktarı standartlara göre 10 metrekare olması gerekirken, ilçemizde sadece 2.6 metrekare.
Kişi başına düşen donatı miktarı standartlara göre 20 metrekare olması gerekirken, ilçemizde bu oran 11 metrekare.
İmara bağlı diğer konular;
-Olimpiyat Köyü çevresinde kamulaştırma mağduriyeti
-Ziya Gökalp Mahallesi imar krizi
-Filistin Mahallesi kamulaştırma projeleri
-Hoşdere Meydanı ve kent yenileme planları
-Kayabaşı Köyü civarındaki parsellerdeki TOKİ şerhi
-Şamlar Köyü mera alanlarının TOKİ’ye devri
-Göçmen Konutları imar-kamulaştırma problemi
-Bahçeşehir de Cem Evi için arsa tahsisi
Yukarıda sayılan tüm ana gündem maddeleri, şeffaf ve kamu çıkarını önceleyen imar politikası ile çözüm bulacak.
 
--Eğitim alanında neler yapılacak?                               
Başakşehir ilçesinde bir öğretmene 22 öğrenci düşüyor.
Derslik başına düşen öğrenci sayısı standartlara göre 26 olması gerekirken, Başakşehir’de 36.
İlkokul ve altı eğitim durumu, ilçenin %37’sini oluşturuyor.
Bu ihtiyaçların ışığında;
..Donanımlı okul sayısının çoğaltılması için planlama yapacağız.
..Kent Enstitüleri, yeni nesil öğrenim ve gelişim merkezi olacak.
..Bilim ve Teknoloji Merkezi kurulacak.
..Öğrenci Yurtları ve Öğrenci Konukevleri açılacak.
..Başakşehir'de 10 mahalleye 10 meslek lisesi açılacak.
..Yoksul öğrencilere sahip çıkılacak.
..İlçe genelinde kapsamlı kütüphaneler kurulacak.
 
--İstihdama yönelik fikirleriniz var mı?
Belediye harcamalarında istihdama öncelik verilecek. Başakşehir Belediyesi her yıl artan bir bütçe değerine sahip. Bütçe yönetimi yapılırken, öngörülecek yatırım çeşitliliği, istihdam oranını geliştirmek adına planlanacak.
•        Başakşehir istihdam ofisi açılacak.
•        ‘Mesleğim Var Projesi’ kapsamında meslek kazandırma kursları açılacak.
  
--Sosyal projelerinizi merak ediyoruz
..Mahalle kültürünü geliştirmek amacıyla, her bölgeye ‘Mahalle Evleri’ kurulacak.
..Orta bölgedeki farklı noktalara, 365 gün hizmet veren aşevleri açılacak.
..’Başakşehir Kardeş Sofrası Projesi’ ile hiçbir hemşehrimiz açlığa mahkum bırakılmayacak. Kimse aç uyumayacak.
..İlçe genelinde, ekonomik durumu yetersiz ailelere yapılan sosyal yardımlar güncellenecek.
..Güvercintepe’ye ‘Taziye Evi’ kurulacak.
..Site ve blok ortak alanlarına ‘Komşu kamelyaları’ konumlandırılacak.
..Başakşehir İyilik Bankası kurulacak.
..Emekli Dayanışma Evleri kurulacak.
..Öğretmenevleri kurulacak.
..Modern kapalı semt pazarlarının sayısı arttırılacak.
Pazar yerlerinin işlevleri haftanın 7 gününe yayılacak.
..Maliyetine satışların gerçekleşeceği çadır günleri organize edilecek.
..Kayaşehir Fuar ve Kongre Merkezi kurulacak.
..Toplum Merkezleri aracılığıyla, evlilik öncesi-sonrası eğitimleri, okuma-yazma seferberlikleri, yurttaş hakları gibi toplumsal konularda danışmanlık hizmeti verilecek.
 
 
--Doğa ve çevre politikanız?
..Altı otopark olan yeşil nefes bahçeleri kurulacak.
..Ekolojik ürün yetiştiriciliği desteklenecek.
..Organik ürünler pazarı kurulacak.
..Hobi bahçeleri ve Başakşehir botanik bahçesi faaliyete alınacak.
..Çocukların doğal hayatı daha yakından tanıyabilmeleri için “O Köy Bizim Köyümüzdür” projesi hazırlanacak.
Bu kapsamında bir köy kurulacak.
 
--Kültür, sanat, spor ve turizm konularında yapılacaklar?
..Neşet Ertaş Halk Müziği Merkezi kurulacak.
..Hoşdere Roman Müzik Akademisi faaliyete başlayacak.
..Yaz-güz-bahar kültür sanat festivalleri düzenlenecek.
..Başakşehir’i üç boyutlu sanat merkezi hizmete açılacak.
..Yöresel kültürlerin tanıtılması için etkinlikler düzenlenecek.
..Başakşehir Kent Tarihi yazılacak.
..Kent Müzesi kurulacak.
..Her mahallede amatör spor kulübü açılmasına destek verilecek.
..Altınşehir Yarımburgaz mağaraları turizme açılacak.
..Şamlar’da belediye kır sosyal tesisleri kurulacak.
..Sazlıdere Barajı etrafı rekreasyon alanı olarak halkın hizmetine sunulacak.
..Kadın futbol takımı kurulacak.
..Halk oyunları, bale, jimnastik kulüpleri hamlesi başlatılacak.
..Belediye buz pisti açılacak.
..’Şah – Mat Projesi’ kapsamında satranç eğitimleri verilecek.
..Yeni spor tesisleri açılacak ve tüm branşlarda müsabakalar düzenlenecek.
 
--Hayvan dostlarımız için neler değişecek?
Sokak hayvanları bizim canımız. Onlara yönelik her yatırımı insani sorumluluk adlediyoruz.
..Sahipsiz sokak hayvanları için ‘Hayvan dostu politikası’ hazırlanacak.
..Modern hayvan hastanesi kurulacak.
..Donanımlı barınaklar kentin her noktasına yayılacak.
Belirlenen yerlere konuşlanacak mama istasyonları, hayvan dostlarımıza kesintisiz beslenme imkanı sağlayacak.
..Evcil hayvan mezarlığı kurulacak.
..Sahipsiz hayvan rehabilitasyon ve tedavi merkezleri kurulacak.
..İlçedeki hayvanların başka ilçelere transferi yasaklanacak.
..Kısırlaştırılan ve operasyon sonucu sahaya bırakılan hayvanların takibi yapılacak. İlçenin hayvan nüfusu kayıt altına alınacak.
 
 
--Engelli yurttaşlarımız için neler düşünüldü?
..Engelli vatandaşlara 24 saat bakım hizmeti verilecek.
..Engelli vatandaşlara yönelik ulaşım kolaylıkları (yol, asansör, tuvalet, ibadet, bina giriş çıkışları) sağlanacak.
..Park alanları içine engelli bireylerin spor yapmalarını kolaylaştıracak ekipmanlar, aletler konulacak.
..Engelli vatandaş istihdamına pozitif ayrımcılık yapılacak.
..Engelli kadınların sosyal güvencesi garanti altına alınacak.
..Engelli çocuk kreşi hizmete açılacak. 
  
--Sağlık projelerinizi paylaşır mısınız?
..İSADEM ile sağlık eğitimi ve koruyucu hizmetler geliştirilecek.
..Koruyucu ve önleyici sağlık ilkesiyle, kadın hastalıkları ile ilgili tanı, teşhis ve tedavi merkezleri (Kadın Sağlığı Tarama Merkezleri) projesi devreye alınacak.
..Meslek hastalıkları ile mücadele etmek, işçilerin yaşam kalitesini artırmak için ‘İşçi Sağlığı Ve Mesleki Hastalıklar Tıp Merkezi’ açılacak.
..Belediye bünyesinde ‘Koruyucu Diş Hekimliği Ünitesi’ kurulacak.
..Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulacak.
..Tüm yıla yayılan toplu sünnet uygulamaları yapılacak.
..Başakşehir Kan Bilgi Bankası kurulacak.
..İlçemizde faaliyet veren hastanelerden alınan kotalar dahilinde yoksul vatandaşların ücretsiz muayene edilmesi sağlanacak.
..Yaşlı, engelli, yoksul, kimsesiz, bakıma muhtaç yurttaşların ücretsiz hasta nakilleri yapılacak.
..Sağlık seminerleri organize edilecek.
..’Psikolojik Kriz Merkezleri’ açılacak.
..Her mahalleye kadın ve çocuk sağlığı merkezi açılacak.
..Uyuşturucu ile mücadele destek projeleri gerçekleştirilecek.
 
--Kadın ve aile projeleri?
..8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, belediye kadın personeli ücretli izinli sayılacak.
..Gelir düzeyi düşük annelere ilk 6 ay ücretsiz bebek bezi sağlanacak.
..Kadın üretim kooperatifleri ve ‘Kadın El Emeği Pazarları’ kurulacak.
..Yabancı dil, bilgisayar öğrenme kursları ve kitap okuma kulüpleri kadınların eğitim kültür hayatına dokunacak.
..’Kadın Sanat Evleri’ açılacak.
..Kadın istihdam merkezleri açılacak.
..Ev hanımı sigortası hayata geçirilecek.
..’Kadın Beceri ve Proje Merkezleri’ iş bilgisi ve üretim odaklı olacak.
..Kadın festivalleri düzenlenecek.
..Kadın sığınma evlerinin sayısı arttırılacak.
..Kadın koroları, halk oyunları modern dans ekipleri oluşturulacak.
..Kadın bisiklet kulübü oluşturulacak.
..Kadın Edebiyat Kulübü kurulacak.
..Çocuk gelinleri engellemek için aile içi eğitimler verilecek.
 
--Çocuklara yönelik projeleriniz?
..Tüm mahallelerde nitelikli ve çocuk dostu kreşler açılacak.
..İngilizce ve işaret dili eğitimi veren, 100’er çocuk kapasiteli, çok dilli eğitim merkezleri projesi hayata geçirilecek.
..0-6 yaş arası çocuklar için süt bankası kurulacak.
..Çocuk Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurulacak.
..Çocuk işçilerle ilgili politikalar geliştirilecek.
..Sokak çocuklarına yönelik politika belirlenecek.
..Göçmen çocuklara oryantasyon çalışmaları yapılacak.
..Çocuk Afet-Acil Önlem Eğitim çalışma programları uygulanacak.
..Daha çok, daha fonksiyonel, daha nitelikli çocuk parkları yapılacak.
..Çocuk kütüphaneleri açılacak.
..Mahalle lunaparkları, kukla tiyatroları ve  ‘Çizgi Film Festivalleri’ gibi kültürel etkinlikler organize edilecek.
..Başakşehir oyuncak müzesi açılacak.
..Çocuk dans akademisi ve çocuk sanat kursları açılacak.
..’Çocuk Psikolojik Destek Merkezi’ faaliyete geçirilecek.
 
--Gençlik sizden müjdeler bekliyor
Gençler en iyi anlaştığım toplum kesimi. Onların hayatına dokunacak, faydalar sunacak çok kıymetli projeler hazırladık.
..Mahallenin temsilcilerinden oluşan, ‘Belediye Gençlik Meclisi’ kurulacak.
..Gençlik kültür çalıştayları düzenlenecek.
..Yaz kampları ve dönemsel tatil organizasyonları moral motivasyonu yükseltecek.
..‘Gençkart’ uygulaması geliştirilecek.
..Gençlik sosyalleşme mekanlarının sayısı artırılacak.
..Genç Yaşamlar Festivali düzenlenecek.
..’Başakşehir Fidanları’ projesi kapsamında, gençlerle buluşma, gençlerin talep günleri ve genç başarı hikayeleri kuşakları yapılacak.
..Gençlik diyalog merkezleri kurulacak.
..’Projem Var’ başlığı altında genç fikirler yarışacak.
..Gençlerle sosyal sorumluluk projeleri (yaşlılara yardım, ders çalıştırma, engelli vatandaşlarla ilgilenme) gibi insan odaklı etkileşimlere ağırlık verilecek.
 
--Hayatın ustalarına yer var mı?
Yaşlılarımız baş tacımız. Elbette onları unutmadık.
 
..Şefkat Evi kurulacak.
..Yaşlı vatandaşlarımıza kültür gezisi programları yapılacak.
..Yaşlılara saygı günleri düzenlenecek.
..Nesiller arası buluşma etkinliği organize edilecek.
..Yaşlı yurttaşlarımız dönemsel tatillere götürülecek.
..Yaşlılarımızın ilçemizdeki tüm berberlerden ücretsiz faydalanması sağlanacak.
..’Yaşıma göre spor’ projesiyle yürüyüş, egzersiz ve hafif kondüsyon çalışmaları koordine edilecek.
..Nostalji filmler kuşağı başlayacak.
..Büyüklerimizin her türlü sağlık ve tedavi süreçleri belediye desteğiyle ilerleyecek.
 
                             
CHP, Başakşehir için hazır. Her şey güzel olacak.