Yazdır  
PLAKA HIRSIZLARINA DİKKAT!
Bahçeşehir’de son dönemde artan araç plakası hırsızlığı vakaları, otomobil sahiplerini bıktırdı. Özellikle lüks otomobillerin ve hafif ticari araçların plakalarına dadanan, farklı yöntem ve teknikler uygulayan hırsızlar, bir çok vatandaşın canını yaktı.
Çalınan araçlara göre, sahte ruhsat ve evrak düzenleyerek yeni araç tescili ve ikinci el otomobil satışı yapmayı amaçlayan yasa dışı gruplar, milyonlarca liralık haksız kazanca alan açtı.

 
PİYASASI VAR
Hırsızlar, çaldıkları plakaları değişik amaçlarla piyasaya sürüyor. Kimi plakalar satışa hazır hale getirilmiş lüks otomobillerin şasi ve motor numaralarıyla eşleştirilerek işlem görürken, çalıntı plakaların çoğu ikinci el oto pazarlarında boy gösteriyor.

Bir kısım plaka ise, organize suç işlerinde kullanılan araçlara giydiriliyor. Usulsüz evraklarla otomobil satın alan müşteriler, çoğu kez ruhsat ve belgelerin sahte olduğunu anlamazken, gazete ve internet reklamlarıyla rayicinden düşük fiyata satışa konulan araçların hızlı talep görmesi, nakit alışverişini ayakta tutuyor.
 
NE YAPMALI?
Plakası çalınan araç sahibini bekleyen prosedür listesi biraz yoğun ve yorucu. Otomobilin tescilli plakalarından birisi ya da her ikisi  çalındığı zaman, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin belirlediği kriterlere göre davranmak gerekiyor.
Önce, en yakın polis merkezine gidiliyor.

Olaya dair tutanak tutturuluyor.
Emniyet tarafından verilen evrak örneği ile en yakın Trafik Tescil Müdürlüğü’ne müracaat ediliyor. Yeni ruhsat ve plaka başvurusu için öngörülen vergi ve harçlar yatırılıyor.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan, gereken girişimler yapıldıktan sonra, bekleme aşaması başlıyor.

Teknik hazırlık, idari takip ve araştırmaların ardından, yeni plaka, aracın kayıtlı olduğu ilçe emniyet müdürlüğünden teslim alınıyor.
 
TUZAĞA DÜŞMEYİN
Suç şebekesinden araç aldığını bilmeyen sade vatandaş, aracının çalıntı olduğunu, trafik denetlemeleri sırasında öğreniyor.
Yaşanan kısa şokun ardından otomobile el konuluyor.
Asıl sahibine iadesi yapılıyor.

Sahte plakalı çalıntı otomobili almak için organize suç gruplarına para veren sürücünün ödediği bedel çıkmaza giriyor.
Bunun yanında, hırsızın kendisi olmadığını ispat etmesi gerekiyor.

Aracı nereden aldığını, kimlerle temas kurduğunu, nasıl pazarlık yaptığını, ödemeyi ne tür gerçekleştirdiğini tek tek anlatma zorunluluğu doğuyor. Sahte kimliklerle ve kontörlü cep telefonu hatlarıyla işlem yapan şüphelileri bulmak çoğu kez imkansızlaşıyor.
 
SORGULAYIN
Çalıntı plakalarla oto ticareti yapan dolandırıcıların tezgahına düşmemek için çeşitli yollar mevcut.
Emniyet müdürlüklerinin www.trafik.gov.tr sitesinde ‘’çalıntı araç’’ sorgulama penceresi var.
Herhangi bir otomobil çalındıktan sonra, bilgileri bu sayfadaki veri tabanına ekleniyor. Motor ve şaşi numaraları yazılınca, aracın karnesi ekranda görüntüleniyor.
Diğer bir çözüm yolu ise, ikinci el otomobili satın almadan önce, yetkili bir servise götürerek durumunu kontrol ettirmek.
Ardından, emniyetten araç durum bilgisi talep etmek.
Otomobil satın almak isteyenler belirli bir ücret karşılığında Makine Mühendisleri Odası’na başvurarak aracın orijinal olup olmadığını sorgulatabiliyor.
Ağır hasarlı araçları satın alıp, aynı renk, model, markada başka bir otomobil çalarak hasarlı aracın motor şasi numarasını çalıntı araca işleyen hırsızlar, ‘Change’ yöntemini kullanıyor.

Taşlama veya zımpara tekniğiyle çalıntı otonun motor ve şasi numaraları yok edilip, baskı tekniğiyle hasarlı aracın numaraları diğer araca vuruluyor. Makine Mühendisleri Odası uzmanları hırsızların her türlü işlem ve müdahalelerini çözümleyerek, aracın gerçek kimliğini ortaya çıkarıyor.