TÜRKİYE’NİN İNTERNET KARNESİ
|
12-22 Nisan arasında kutlanan İnternet Haftası dahilinde, Türkiye’deki internet karnesi açıklandı.CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, ülkemizde 1993 yılında kullanılmaya başlayan internetin 27 yıllık seyrini anlattı.
|
DİJİTAL ÖZGÜRLÜK KAOSU
Dünya önemli bir küresel salgınla başa çıkabilmenin telaşındayken, Türkiye, internet üzerine yoğunlaşan baskılarla gündeme gelmeye devam ediyor. İnfaz yasasındaki değişiklik sürecinde torbaya sıkıştırılmaya çalışılan yeni internet düzenlemesi taslağı, kamuoyunda oluşan sert tepki nedeniyle şimdilik geri çekilmiş durumda. Ancak, mevcut hükümet önümüzdeki dönemde vatandaşın bilgiye erişim hakkını, kaynağa ulaşma özgürlüğünü ve ifade hürriyetini sınırlama altına alacak farklı hamleleri yeniden hayata geçirmeyi deneyebilir.
Dijital özgürlük platformu baskıyla kontrol edilmek istenebilir.
5651 SAYILI YASA GÜNCELLENMELİ
5651 sayılı yasa ‘İnternet Ortamında Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi’ hakkındaki kanun maddelerini içeriyor.
İlgili kanunda mutlaka yasal bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor.
Siyasi partiler, hukukçular, akademisyenler, bilişim alanında faaliyet veren meslek kuruluşları ve sivil toplum yapıları bir araya gelerek ortak akıl kavramı etrafında bu sorunun çözümlenmesi öncelikli koşul. Akp’nin oldu bittiye getirmek istediği düzenleme, gerek dijital özgürlükleri daraltma özelliğiyle, gerek internete erişim konusundaki altyapı yetersizliklerine uzak bakış açısı ile mevcut eksikliklere çözüm üretecek argümana sahip değil.
İnternet kullanımındaki fırsat eşitsizliği ve dijital uçurum, eğitimin internet üzerinden verilmeye çalışıldığı bir süreçte, daha da ciddi sıkıntılara yol açacak gibi.
İNTERNET KULLANIMI ÇOK YOĞUN
Dünyada 4.5 milyar aktif internet kullanıcısı bulunuyor.
Aktif sosyal medya kullanıcısı ise 3 milyar 800 milyon kişi.
Türkiye’de ise 62 milyon internet kullanıcısı var.
İnternet kullanım yaygınlık oranı %74 civarında.
Araştırmalara göre, 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcıları, günde ortalama 7 saat 29 dakika internet başında.
Bu oran 6 saat 43 dakika olan dünya ortalamasının üzerinde.
Ülkemizde mobil internet kullanımı günde 4 saat dolayında.
Dünya genelinde ise 3 saat 22 dakika.
Kullanıcılar ortalama 58 dakikalarını oyun konsolunda geçiriyor.
İnternetten televizyon içeriği izleyenler ise %62 civarında.
FİBER TABLOSU KÖTÜ
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu fiber uzunluğu 3 milyon kilometre.
Oysa Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2019 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, mevcut fiber uzunluğumuz 371 kilometre.
İFADE HAKKI SUÇ SAYILIYOR
İfade Özgürlüğü Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de 2015 yılında 80.553 internet sitesine erişim engeli vardı.
2019 yılının Ekim ayında bu sayı 288.310’a yükseldi.
Yani erişim yasaklarında %258 oranında bir artış gözlendi.
2020 yılının bu günlerinde, engellenmiş web sitesi 400 bine, URL sayısı ise 150 bine çıkmış durumda. Medya kuruluşlarına uygulanan sansürler, şikayet üzerine içeriklerin yayından kaldırılması, ifade özgürlüğünün önündeki diğer engeller.
|