İSTANBUL’A YENİ TASARIMLI BÜFELER
|
İBB yönetimi, İstanbul’un marka değerine uyumlu, kent dokusuna sıcak enerjiler sunacak sağlayacak ve sosyal yaşama modern yüz katacak yenilikçi projelere devam ediyor. Şehrin önemli noktalarında bulunan büfe ve gazete bayilerinin yenilenmesi, vizyon edinmesi ve kriterlere uygun hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar dahilinde, söz konusu büfe noktaları farklı bir çehreye bürünüyor. İşletmeler daha da genişliyor, ürün çeşitliliği artırılıyor. Tam hijyen kuralları ve sağlık kriterlerine göre oluşturulacak yeni yapıyla beraber, alışveriş koşulları rahatlıyor, estetik ölçüler standarda kavuşturuluyor.
|
ÜÇ FARKLI MODEL
Yeni büfe tasarımları üç farklı model arasından belirlenecek. Eskimiş, yıpranmış ve fonksiyonlarını kaybetmiş büfelerin değişmesiyle beraber yeni bir görünüm elde edilecek. Daha fazla raf, daha bol ürün, daha gelişmiş sunum teknikleri ile ticaret potansiyeli artacak, vatandaşların rahat ve güvenli şekilde alışveriş yapmalarına olanak tanınacak. Üst seviyedeki hijyen kurallarının mevzuata uygun biçimde yerine getirilmesiyle beraber, dondurma ve sandviç stantları başta olmak üzere, tüm ürün gruplarının kalitesi ve içeriğinin kontrolü sağlanacak.
KİRA BEDELLERİNE GÜNCEL YAKLAŞIM
İstanbul’da İBB mülkiyetinde 245 büfe bulunuyor. Bu büfelerin 175 tanesinde eski kiracılar faaliyet verirken, 70 büfe boş durumda bekliyor. İBB meclisi kararıyla, belediyeye ait büfelerin işletmesi Kültür A.Ş’nin sorumluluğunda. 2015 yılından beri fiyatı sabitlenen ve kira oranlarına zam yapılmayan işletmelerin Kültür A.Ş ile yeni anlaşma imzalamaları ve Kadıköy, Beyoğlu, Fatih, Bostancı, Beşiktaş gibi sirkülasyonu yoğun yerlerde çok düşük kira bedelleriyle çalışan büfe işletmelerinin yeni döneme dair kontrat oluşturmaları gerekiyor. Büfelerin lokasyonu, konumu ve özellikleri esas alınarak düzenlenecek anlaşmalarla birlikte, 1065 ile 2100 lira olan aylık kira bedellerinin günümüz şartlarına uyarlanması hedefleniyor.
İBB’DEN KİRA DESTEĞİ
İBB, yeni dönemin altyapı koşullarını adil bir anlayışla yönetmek için bazı kararlar aldı. Yaşanan pandemi sürecini ve ülke genelindeki ekonomik sıkıntıları göz önünde bulunduran yönetim, büfe işletme sahiplerini mağdur etmemek için bir takım teklifler üretti. Eski dönemden kalan borçlarını kapatmak isteyen firmalar için önemli oranlarda indirimler yapıldı. Ocak-Şubat aylarının kira bedelleri normal tarifeden tahsil edilirken, pandemi kısıtlamalarının yaşandığı Mart-Nisan-Mayıs dönemi kira bedellerinin %75’inden feragat edildi. Normalleşme sürecinin başladığı Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi için ise kira bedelinin %75’i talep edildi.
DAYANIŞMA İÇİNDE
Yeni tasarımlı büfelerin maliyetleri 70-100 bin lira arasında. İBB, aldığı kararla, maliyetin işletmelere ekstra yük yaratmaması için taksitlendirme seçeneğini gündeme getirdi. Firmalar, yenileme bedelini 12 taksit halinde Kültür A.Ş’ye ödeyebilecek. Anılan bedel, daha sonraki dönemlerde kiralardan mahsup edilerek işletmelere geri transfer edilecek. Sultanahmet, Taksim, Üsküdar gibi tarihi mekanlarda ise özel tasarımlı büfeler inşa edilecek.
İHALE CANLI YAYINDA
Oluşan yeni süreci ve beraberindeki teklifi kabul edip uzlaşan işletmelerle 01 Ekim 2020 tarihinden itibaren sözleşmeler yenilenecek. Yeni büfeler en geç bir sene içinde sahiplerine teslim edilecek. O zamana kadar eski büfelerdeki faaliyet devam edecek. İşletmeler, İBB komisyonları tarafından belirlenen yeni sözleşme şartlarını kabul etmezlerse, ilgili büfe için, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu 45.maddesi çerçevesinde ihaleye çıkılacak. İhale, 16 milyon İstanbul’lu tarafından canlı yayında takip edilebilecek.
|