İMAMOĞLU 2029 HEDEFİNİ KOYDU
|
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2029 yılına kadar 622 kilometre raylı sistem hattını İstanbul'a kazandıracaklarını söyledi.
|
“Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısında konuşan başkan, eski dönemde kenti yönetenlerin şehrin bu en büyük ve en hayati sorununu çözmek yerine, tam bir israf düzeni kurduklarını belirtti.
Başkan şu noktalara açıklık getirdi;
BİR GECELİK İHALELERE ÇIKILMIŞ
23 Haziran 2019’da görevi teslim aldığımızda, İstanbul’da, duran hatlar dahil, toplam 12 raylı sistem vardı. Toplam hat uzunluğu ise 140,90 kilometre civarındaydı.
Bir gecede ihale edilmiş olan 7 hat, 29 Aralık 2017’de bir yazıyla durduruldu. Bu 7 hatla birlikte, ödenek yetersizliğinden yarım kalmış veya hiç başlamamış 10 hatta, toplam 103,4 kilometrelik metro inşaatı, 1 ile 2,5 yılı aşkın bir süredir ilerlemeden duruyordu. Göreve geldikten sonra olumsuz durumları pozitife çevirmeye başladık. Finansman kaynağımızı yarattık ve durmuş tüm metro inşaatlarını yeniden başlattık.
YENİ HATLAR YOLDA
2021 yılı içinde, “Beylikdüzü – Esenyurt – Sefaköy – İncirli Metro Hattı” ile 17 ilçeden geçecek HIZRAY için ihaleye çıkacağız.
Bizim dönemimizde tamamlayacağımız toplam 100,3 kilometre dahil, İBB olarak inşa ettiğimiz raylı sistem ağımız, 253,45 kilometreye erişecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tamamlayacağı 91,5 kilometrelik hatlarla birlikte, İstanbul’un raylı sistem ağı, 424,85 kilometreye ulaşmış olacak.
2024 -2029 arasında projelerini hazırladığımız yeni hatlarla birlikte, toplam ağımız 622,15 kilometreyi bulacak.
BU KENTİN SORUNLARI BELLİ
Kovid-19 dönemi öncesinde yaptığımız araştırmalarda kentin en önemli sorunlarının, ulaşım ve trafik olarak sıralandığını gördük.
Vatandaşın bu yönde çözüm beklediğini tespit ettik.
Geçmiş dönemde şehri yöneten idareciler, kentin gerçek sorunları yerine, 18’nci yüzyıldan kalma “çılgın projelere yöneldi.
“Her yerde metro, her yere metro” sloganıyla kampanya başlatanlar, iş gerçekten metro yapmaya gelince sınıfta kaldılar.
USULSÜZLÜK HER YERDE
Dünyanın benzeri büyüklükteki şehirleri yılda 25-30 kilometre raylı sistem inşa ediliyor. Bizden önceki 25 yıl boyunca yıllık ortalama metro inşaatı, 5 kilometreyi bulmamış.
Bu şekilde çeyrek yüzyıllık büyük bir zaman boşa harcanmış.
Hayatı kolaylaştıracak kalıcı çözümler yerine, pahalı ve geçici işlerle uğraşılmış. Yapılan ihalelerin usulsüz, finansmanssız hayata geçirilmeye çalışılmış.
İBB'NİN GÜCÜ KADAR
Büyük çaplı projelerin İBB kaynakları ile yapılabilmesi neredeyse imkansız. Kendi kaynağınızla yapmaya kalkarsanız, İstanbul’da hayatı kolaylaştıracak ve trafik sorununu minimuma indirecek etkin bir raylı sistem ağının inşa edilmesi, belki 100 yıl alır.
Dolayısıyla başka kaynaklardan fon bulmak ve çeşitli finans modellerini geliştirmek zorundasınız.
Dünyanın her tarafında bu tür makro projeler, belediye bütçesi dışındaki fonlarla yapılıyor. Gücümüz oranında hareket etmek zorundayız.
KAMU YÖNETİMİ CİDDİYETİ
2017’de eş zamanlı ihale edilen 7 farklı metro hattının bütçesi, bugünün değerleriyle yaklaşık 27 milyar lira.
Bu rakam İBB’nin 2021 yılı toplam bütçesine yakın.
Rasyonel davranmayan eski yöneticilerin projeleri ihale etmeyi düşünmüş, ama kaynak bulmayı düşünmemiş.
Ve bulamamış. Uygulama projeleri unutulmuş.
İhale edilen Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt hattı bunun en iyi örneğidir. Söz konusu hattın inşaatına hiç başlanmamış.
Maalesef kamu yönetimi ciddiyetine uymayan işler yapılmış.
O sebeplerle, finans kurumları bu hatları fonlamaktan uzun süre uzak durmuş.
Geçici olarak işbaşına gelen Sayın Mevlüt Uysal yönetimi, aynı yıl, bu hatlardaki inşaatları tümden durdurmak mecburiyetinde kalmış.
YEDİ HAT BİR YAZIYLA DURDURULDU
23 Haziran 2019’da görevi teslim aldığımızda, İstanbul’da duran hatlar dahil, toplam 12 raylı sistem hattının uzunluğu 140,90 kilometre idi. Bir gecede ihale edilmiş olan 7 hat, 29 Aralık 2017’de bir yazıyla durdurulmuştu. Bu 7 hatla birlikte, ödenek yetersizliğinden yarım kalmış veya hiç başlaNmamış 10 hatta, toplam 103,4 kilometrelik metro inşaatı, 1 ile 2,5 yılı aşkın bir süredir ilerlemeden bekliyordu.
Şantiyelerin durdurulmasının toplam proje maliyetlerine etkisi, 11 milyar lira olmuştu.
Kredisi olup da yapımı devam eden 2 raylı sistem hattının toplam uzunluğu 37,50 kilometre idi. Çoğu başlangıç seviyesinde, neredeyse terkedilmiş şantiyeler devraldık.
Çeşitli semtlerde, merkezi noktalarda, etrafları panellerle çevrilmiş, bölge sakinleri için hayati riskler yaratan büyük çukurlar devraldık.
RAYLI SİSTEM TOPLU TAŞIMANIN OMURGASIDIR
Soruna, bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla yaklaştık.
İstanbul Ulaşım Platformu”nu kurduk.
Bu yolla, İstanbul vizyonlarını tüm paydaşlarıyla birlikte hazırlamayı amaçladık. İstanbul için belirlediğimiz yeşil, adil ve yaratıcı kent vizyonuna paralel olarak, kent içi yolculuklarda iklim değişikliği ve çevre sorunlarına öncelik veren, erişilebilir, ödenebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi hedefledik.
İstanbul ulaşım sisteminin, ekonomik olarak sürdürülebilir ve dayanıklı olabilmesi için kaliteli toplu taşıma öncelikli şarttır.
Toplu taşıma noktalarına yaya ulaşımı da önemsediğimiz başka bir konu. İstanbul’un yaya dostu ve yürünebilir bir şehir olmasını hedefliyoruz. Kent toplu taşıma sisteminin ana omurgası, raylı sistemler olmak zorundadır.
TAHVİL İHRAÇ ETTİK
Seçim kampanyası boyunca, halkın sorunlarını dikkate almayan israfa yönelik projelere değil, metroya öncelik verdik.
Önceki yönetim tarafından söz verilip de tamamlanmayan hatları bir an önce bitireceğiz.
Raylı sistem alt yapısında büyük bir hamle başlatmak için, fon bulmak üzere harekete geçtik.
2019 sonbaharında ilk yurtdışı finansmanı için imzalar atıldı.
Projelerin büyüklüğü nedeniyle, bulunan kredilerin yetersiz kaldı. Yeni bir finansman modeli olarak 2019 Ekim’inde tahvil ihracı projesini başlattık.
İstanbul’da şeffaflık, liyakat, kamu yararı ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını ortaya koyduk.
Uluslararası finans kurumları, 580 milyon dolarlık tahvil ihracımıza tam 4 katı kadar teklif verdi.
Sağlanan fonlarla “raylı sistemler hamlesi”ni başlattık.
SIRADAKİ PROJE
--Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ve Societe Generale Bankası ile Ağustos 2019 ‘da 175 milyon Euro’luk anlaşma imzalandı.
--10 Ekim 2019’da Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı’nda yapım işleri yeniden başlatıldı.
--Deutsche Bank ile Ekim 2019 yılında 110 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzalandı.
--7 Ocak 2020’de, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nın 1’nci kısım inşaatı yeniden başlatıldı.
Öncelikle hattın 1’nci kısmı olan Çekmeköy-Sancaktepe Şehir Hastanesi arasındaki çalışmalar tamamlanacak.
--Eurobond ihracı ile el edilen fondan, projeye, 60 milyon Euro’luk ek bir finans daha sağlandı. Böylece bu finans ile hattın Sultanbeyli’ye kadar olan çalışmaları da hızlandırıldı.
--Fransız Kalkınma Ajansı ile Şubat 2020’de 86 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzalandı.
--20 Şubat 2020’de, Kaynarca-Pendik-Tuzla 1’nci kısım çalışmaları yeniden başlatıldı. Ek olarak Eurobond ihracından kullanılacak 34 milyon Euro’luk finansmanla hattın 1’nci kısmı olan Pendik Merkez-Kaynarca-Hastane arası inşaatları tamamlanacak.
--2016 yılında başlatılan Eminönü-Alibeyköy-Tramvay Hattı projesinin 100 milyon Euro’luk kredisi bitmiş ve yapım işleri tümden durmuştu. Mart 2020’de, projeye İBB öz kaynaklarından fon aktarıldı ve inşaatlar yeniden başlatıldı.
--2017 yılında başlatılan Rumelihisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı projesi, Mart 2019 itibariyle, ödenek yetersizliğinden dolayı tamamen durmuştu. Haziran 2020’de, öz kaynak yaratılarak, inşaatlar yeniden başlatıldı.
--Yine 2016 yılında başlatılan Dudullu-Bostancı Metro Hattı projesinin kredisi bitmiş, Mart 2019 itibariyle yapım işleri tamamen durmuştu. Haziran 2020’de öz kaynak yaratılarak, inşaatlar yeniden başlatıldı.
--Eurobond ihracından elde edilen fondan, Kirazlı-Halkalı Metro Hattı projesine, 170 milyon Euro finans sağlandı. Bu finans ile hattın yapım işlerine bu ay içerisinde yeniden başlanacak.
--Yine Eurobond ihracından elde edilen fondan, Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı projesine de 220 milyon Euro’luk finans aktarıldı. Bu finans ile yapım işlerini yeniden başlatma çalışmaları kapsamında, tasarım işleri devam etmektedir.
--Göreve gelindiğine inşaatı devam eden iki projeden birisi olan İkitelli-Ataköy Metro Hattı’nda ise kısa sürede yüzde 64 oranında ilerleme başarıldı. Bu sene 2.1 kilometrelik kısmını, önümüzdeki yıl ise tamamı hizmete açılacak.
--2024'e KADAR 10 PROJE TAMAMLANACAK
Yapımlarına başlanan hatlarda, hızlı sonuçlar almaya başladık. Bunlarla ilgili, “28 Ekim 2020 tarihinde Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı’nın, Mecidiyeköy-Mahmutbey arası 18 kilometrelik kısmını İstanbulluların kullanımına açtık.
1 Ocak 2021 tarihinde, Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nın Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı arası 9 kilometrelik kısmını hizmete açtık. Yeniden başlatılan 10 projenin tamamı, 2021 ve 2024 yılları arasında bitirilip, İstanbul halkının kullanımına sunulacak.
2021 yılında 10, 2021 yılında ise 12 hatta birden raylı sistem inşaatı yapmakla mümkün olacak.
Böylelikle; bizim dönemimizde tamamlayacağımız toplam 100,3 kilometre dahil, İBB olarak inşa ettiğimiz raylı sistem ağımız, 253,45 kilometreye ulaşacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tamamlayacağı 91,5 kilometrelik hatlarla birlikte, İstanbul’un raylı sistem ağı, 424,85 kilometreyi bulacak.
2024 -2029 arasında projelerini hazırladığımız yeni hatlarla birlikte, toplam ağımız 622,15 kilometreye çıkacak.
BEYLİKDÜZÜ-İNCİRLİ METROSU VE HIZRAY İÇİN İHALE
Yeniden başlatılan projeler sayesinde önemli ölçüde istihdam yarattık. Bugün itibariyle, devam eden 10 projemizde, toplam 5.000 kişiye istihdam sağladık.
Haziran 2019’dan bu yana, 4.000 kişiye istihdam sağlamıştık.
Yeni başlayacak projelerle, istihdam sayımız daha da artacak.
2021 yılında projelendirilecek 2 yeni ve büyük hat için ihaleye çıkacağız.
“Beylikdüzü – Esenyurt – Sefaköy – İncirli Metro Hattı” ile Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Kağıthane, Beşiktaş, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik dahil 17 ilçede yaşayan İstanbul halkının hayatını kolaylaştıracak.
|