Yazdır  
BAŞAKŞEHİR'DEN İBB GEÇTİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi'nin açılışına katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi'nin açılışına katıldı.
Alanında kentin en büyük tesisi olma özelliğine sahip işletme 9 ilçeye hizmet verecek kapasiteye sahip.
Tesiste yılda 5,5 milyon litre yakıt tasarrufu sağlanacak.
Tamamı kurum öz kaynakları ile karşılanan proje 30.5 milyon lira finans değeriyle dikkat çekiyor. 
Açılış töreninde söz alan İmamoğlu, şunları söyledi;

ÇEVREYE SAYGILI ADIMLAR 
Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi açılışımızda hizmete yeni alınan toplama ve temizlik araçlarımızı tanıtma imkanı bulacağız.
İSTAÇ, İstanbul'un temizliğine, yeşil olma bilincine ve iklim değişikliğiyle mücadele sürecine en yoğun katkıyı sunan birimlerin başında geliyor.
Bu gün, atık yönetimi ve çevrenin korunması adına çok kıymetli bir tesisin açılışını yapıyoruz.
Daha önce, iklim değişikliğiyle olan mücadeleyi, bir marka altında vatandaşlarımıza sunma noktasında ‘Yeşil Çözüm’ vizyonumuzu ortaya koymuştuk. 
Ve bu vizyonumuzun İBB’ye kurum olarak 360 derece bakan ve ‘Ben de bu vizyonun bir parçasıyım’ diyerek hareket eden bir bilince sahip olmasını arzu etmiştik. 
İBB’de oluşturacağımız ortak anlayışı, aynı şekilde İstanbul’un bütün kurumlarına ve 16 milyon kent halkına yansımasıyla büyük bir başarıyı elde edebileceğimizin mümkün olduğunu, her bulunduğumuz ortamda anlatmaya devam ediyoruz.

ARAÇ FİLOMUZ YENİLENDİ
Bu güzel ve önemli tesisin yanı sıra, araç filosunun yenilenmesi de önemli bir husus. Filo yenilenmesi, Yeşil Çözüm vizyonunun bir parçası. 
Proje 2017 senesinde başlamıştı.
Çevreye katkı sunacak ve İstanbullu için anlamlı olan her projeyi sahiplenerek, bir kısım revizyonlar yaparak nasıl takip ettiğimiz ve bitirdiğimiz kamuoyunun bilgisi dahilinde.
Burası da tamamlayıp, kentimize kazandırdığımız önemli projelerimizden bir tanesi.
Halkımızın faydasına olduğuna inandığımız her projeye tümden bakışımızın pozitif olduğunu, özellikle devlet kurumlarının icraatlarında ve yönetiminde sağlıklı işlerin devamlılık noktasında esas bir anlayış olduğunu dile getiriyoruz. 
Burada da onlardan bir tanesini hayata geçirmiş ve başarmış durumdayız.

ÖZ KAYNAKLARLA TAMAMLANDI
Projeyi, borçlanmadan, sadece öz kaynak kullanımıyla tamamladık. Araç filosunun yenilenmesi ile, aynı işi daha az araç ve sefer sayısıyla gerçekleştiriyoruz. 
Bu sayede yılda 5,5 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlanıyor. 
Bakım-onarım ve yedek parça maliyetlerinde önemli düşüşler olacak. Yeni araçlarda karbon emisyonu salınımı da düşük oluyor. Ayrıca bu araçlarla beraber daha az arıza olacağı için, verimlilik artıyor.

İSTAÇ’ın yeni Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay da konuşmasında tesis ve filo yenilemesiyle ilgili teknik bilgiler paylaştı. Buna göre; toplam alanı 26 bin 288 metrekare olan tesisin proje başlangıç tarihi 10 Mayıs 2017. Projenin planlaması, 2017 tarihinden ö
Tasarruf tarafı çok kıymetli. 
Çevrenin temiz olması çok kıymetli. 
Diğer hususlarla birlikte, insanın yüzünü güldüren, 16 milyon insana daha fazla güzel nefes, temiz hava sağlayacak bir kent sunulması kıymetli. 

ÇOK GÜZEL OLDU
Proje, İBB Atık Yönetimi Müdürlüğü ve Üstyapı Projeler Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. 
Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak tesis, banka kredisi kullanılmadan öz kaynaklarla yapıldı. 
Toplam 30 milyon 513 bin 555 liraya mal oldu. 
Merkezimiz, Başakşehir, Arnavutköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Küçükçekmece, Esenler, Bayrampaşa ve Esenyurt olmak üzere toplamda 9 ilçe belediyesine hizmet verecek. 
12 adet katı atık yükleme sistemine sahip merkez, yükleme sistemi birbirinden bağımsız 12 adet konveyör hattından oluşuyor.

118 KAMYON VE TIR YENİLENDİ
Tesise atık taşıyacak araç filosu yenilendi. 
Toplam 118 katı atık toplama aracına sahibiz. 
17 tane de 'Orion' olarak tanımlanan temizlik aracımız devrede. İstasyonda 50 adet atık taşıma TIR'ı çalıştırılması planlanıyor. 
Günlük olarak yaklaşık 450 sefer ile ilçe belediye atık toplama araçlarının aktarma istasyonuna gelmesi öngörülüyor. 

İlçe belediye araçlarından 'konveyörlü katı atık yükleme sistemi' vasıtasıyla atıkların taşıma TIR’larına yüklenmesiyle atıklar, yaklaşık 150 sefer ile bertaraf tesislerine taşınacak. 
Hacimce daha büyük kapasiteli araçlar sayesinde yıllık olarak yaklaşık 5 milyon 500 bin litre yakıt tasarrufu sağlanacak. İstanbul’un en büyük katı atık aktarma tesisinin, günlük 3 bin ton/gün kurulu kapasitesi bulunuyor.