Başakşehir Olimpiyat Parkı projesi kapsamında bazı arsalar üzerinde yaşanan yetki devirleri süreçleri, otopark alanlarının bedelsiz olarak tahsis edilmesi meselesi ve Sayıştay denetimlerinin ardından ortaya çıkan usulsüzlükler silsilesi, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul milletvekili Özgür Karabat’ın radarına girdi.
Karabat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na hitaben hazırladığı yazılı soru önergesiyle, önce kamuoyunu detaylı şekilde bilgilendirdi, ardından Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’na önemli sorular yöneltti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.
Özgür KARABAT
İstanbul Milletvekili
İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK), 3796 sayılı İstanbul Kentinde Yapılacak Olimpiyat Oyunları Kanunu ile İstanbul kentinin uluslararası olimpik anlaşma şartlarına uygun olarak olimpiyatlara hazırlanması amacıyla 1992 yılında özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliği haiz olarak kurulmuştur.
Bu kurulun oluşturulmasının ardından mülkiyeti Hazineye ait olup Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edilmiş, Atatürk Olimpiyat Stadı ve eki spor tesisini de bünyesinde barındıran Olimpiyat Parkı’na ait arsalar üzerinde gerekli spor tesislerinin yapılması, mevcut tesislerin işletilmesi, bunların bakım ve onarımı sorumluluğu İOOHDK’ya verilmiştir.
Ancak kurulun oluşturulmasının ardından işleyişte pek çok sorun meydana gelmiştir. Kurumun faaliyet döneminde yatırım harcamaları kapsamında bütçe ile planlanan ödeneklerin kullanılmadığı görülmüştür.
Ayrıca kurumun önemli gelir kaynaklarından yeterli nakit akışının olmaması, planlanan yatırımların hayata geçirilmesini zorlaştırmıştır. Bu durumlar Sayıştay denetimlerinde de tespit edilerek kayıt altına alınmıştır.
İşleyişte yaşanan sorunların başında Yürütme Kurulu'na çok önemli yetki ve sorumluluklar verilmesine rağmen Kurul üyeliklerine atamaların çoğunlukla ikinci görev olarak yapıldığı belirtilmektedir.
Ayrıca, bazı atananların asıl görevlerinin İstanbul dışında olması İstanbul Olimpiyat Parkı’nın işletilmesi ve korunması bakımından zaaflar oluşturduğu da denetimlerde tespit edilmiştir.
Kurul denetimlerine ilişkin diğer bir önemli tespit de Atatürk Olimpiyat Parkı alanında yer alan Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve çevresindeki yaklaşık 45 hektar büyüklüğündeki otopark alanlarının kullanım veya intifa hakkının TFF’ye bedelsiz tahsis ve devri hususunda hukuki ve teknik tedbirlerin alınması önerilmiştir.
Ayrıca, Maliye Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başakşehir Belediye Başkanlığı arasında 17.10.2016 tarihinde yapılan protokol sonucu tahsis edilen 2666 nolu parsel üzerinde A,B,C ile işaretlenen 300.001 m² arazinin mülkiyetinin Başakşehir Belediyesi’ne devredilmesine karar verilmiştir.
Belediyeye devredilen taşınmazların Olimpiyat oyunlarının Türkiye’ye verilmesi bağlamında değerlendirilmesi gerekirken söz konusu parsellerin bir bölümün satışa çıkarılması da usulsüz bir işlem olarak değerlendirilmiştir.
1-İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’nun bazı yetki, görev ve sorumluluklarının genel sekreterliğe devredilmesi ve Kurulda tam zamanlı olarak çalışan genel sekreterin yürütme kurulu üyesi yapılmasının sağlanması amacıyla konu ile ilgili mevzuat değişikliği girişiminde bulunulmuş mudur?
Sayıştay’ın konu ile ilgili önerileri uyarınca ne gibi adımlar atılmıştır?
2- Atatürk Olimpiyat Parkı alanında yer alan Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve çevresindeki yaklaşık 45 hektar büyüklüğündeki otopark alanlarının kullanım veya intifa hakkı hangi gerekçeyle TFF’ye bedelsiz tahsis ve devredilmiştir?
3- Mevzuata göre şans oyunları üzerinden elde edilen kamu payından ne kadarı İOOHDK’ya aktarılmıştır?
Bu konuda mevzuatta düzenleme yapılmamasının nedeni nedir?
4- Şans oyunları üzerinden elde edilen kamu payından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesaplayıp, İOOHDK’ya gönderdiği pay nasıl belirlenmektedir?
5- Olimpiyat arazisinin Başakşehir Belediyesi’ne devrine İlişkin yapılan protokolde ve uygulama imar planındaki hukuki sorunlar konusunda bugüne kadar ne gibi adımlar atılmıştır?
6-Olimpiyat arazisinin Başakşehir Belediyesi'ne devrine ilişkin yapılan protokolde ve Uygulama İmar Planı’ndaki hukuki sorunların çözülmememesinin ve kamulaştırma işlemlemlerinin tamamlanamamasının nedeni nedir?
7- Tarafları Maliye Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başakşehir Belediye Başkanlığı arasında 17.10.2016 tarihinde yapılan protokol sonucu tahsis edilen 2666 nolu parsel üzerinde A,B,C ile işaretlenen 300.001 m² arazinin mülkiyetinin Başakşehir Belediyesi’ne devredilmesinden sonra belediyenin mevcut parselin bir bölümünü bölerek satışa çıkardığı tespitleri konusunda herhangi bir iş ve işlem yapılmış mıdır?
8- Bahse konu olan Protokol hükümlerinde “Arazinin imarı ile ilgili işlemler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca sonuçlandırılır” denildiği halde Başakşehir Belediyesinin söz konusu alana ilişkin yaptığı iş ve işlemlere dair ne gibi adımlar atılmıştır?
9- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar yetkisinin fiilen ilçe belediyesine devredilmesi usule ve imzalanan protokollere uygun mudur?