Yazdır  
AÇIK HAVA NARGİLESİ YASAKLANDI
İstanbul Valiliği, deniz kenarlarında, plajlarda, ormanlık ve mesire alanlarında açık hava nargile kullanımını yasakladı.
İstanbul Valisi Davut Gül sosyal medya hesabından duyurduğu bilgilendirme ile kentte nargileye yönelik yeni kısıtlamalar getirildiğini açıkladı.
Mesaj şöyle;
''İstanbul’da;
Plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve genel kullanımlı parklarda nargile içilmesi yasaklanmıştır.
Ruhsatlı nargile salonlarıyla ilgili bir düzenlemeye gidilmemiştir.''
İlgili yasağın yasal gerekçesi olarak İstanbul Hıfzıssıhha Meclisi'nin 29.06.2021 tarihli ve 54 sayılı kararının çerçevesi gösterildi.
SALONDA ZARARSIZ PLAJDA ZARARLI
Getirilen kısıtlamanın bilimsel tarafı tartışma yarattı.
Kullanımı sigaradan çok daha yüksek tehlikeler ve sağlık problemi riskleri barındıran nargilenin nargile salonu, kafe gibi kapalı alan mekanlarda tüketilmeye devam edilmesi, açık alandan el çektirilmesi sağlık uzmanları tarafından farklı yorumlandı.
Uzmanlar, nargiledeki arsenik oranının, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının sigaraya göre çok daha yoğun olduğunu vurguladı.
Uzmanlara göre; Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasına denk geliyor.
Sigara tüketen insan ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken, nargile içicisi ortalama 20-200 kez dumanı akciğerlerine yolluyor.
AĞIR METALLER DİYARI
Nargile özellikle genç kuşak arasında sosyalleşme, sohbet aracı şeklinde tercih görüyor. Zaman geçirme, bir araya gelme sebebi olarak adlandırılıyor.
Nargile içinde çok farklı ağır metaller var.
Bir birim nargile tüketiminin 4-5 paket sigara tüketimi kadar olumsuz sonuç doğurduğu yadsınamaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor.
Nikel, kobalt ve kurşun oranı, aromalı nargilelerin içinde hoş ve yumuşak bir içim hazzı verse de, nargilesi serbest işletme sayısının giderek artması, nargile kullanımının sosyal kültürün parçası koduyla masumlaştırılması, bağımlılığın ve tüketime bağlı hastalıkların artmasına sebep oluyor.