VADİDE RANT SELİ
|
Sular vadisi, Başakşehir 4. ve 5.Etabı birbirinden ayıran doğal bir vadide, 547 dönümlük park rekreasyon alanı üzerinde kurulmuştur. 383 dönümü yeşil alan, 14 dönümü dere ve havuzlar, 150 dönümü ise yürüyüş ve bisiklet yolları ile sosyal tesislere ayrılmıştır.Vadide, camiler, dere, havuzlar, marketler, kafeteryalar, restoranlar ve amfi tiyatro bulunmaktadır.
|
KİLER PLAZA
Kiler Gurubu Kiler Marketin şimdi bulunduğu araziyi Kiptaş’tan satın aldığı ve bu arazının üstüne 25 Katlı Rezidans yapacak haberi 2012 yılında vadide yaşayanların gündemine girdi. Bölge sakinlerinin itirazları ve mücadelesi projenin yapılmasını engelledi. Plan değişiklikleri yapıldı. Ama hala nasıl bir çözüm geliyor belli değil.
OTOBAN GEÇİŞİ
Başakşehir'de sitelerinin ortasından otoban geçecek. Çevre sakinleri, bağlantı yolunun tamamlanmasıyla oluşacak motor, egzoz, süspansiyon ve özellikle fren-klakson kullanımından kaynaklanan gürültü ve kirliliğin toplum sağlığını birçok açıdan olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyor. Güzergâh üzerinde bulunan peyzaj alanlarının, yeşil alanların, otoparkların ve sosyal alanların yok edileceğini belirtiyorlar.
Şikâyetlere konu olan güzergâhı içeren Kuzey Marmara Otoyolu, Başakşehir geçişi-Ispartakule bağlantısı, Başakşehir Devlet Hastanesi'ne 100 metrelik bir mesafeden ve Sular Vadisi'nin hemen üzerinde yer alan Aşiyan, Yeniköy, Hisar, Salacak ve Özkaymak Siteleri'nin orta kısmından geçerek yaklaşık 4 bin meskeni tehdit ediyor. Projeye karşı 10 bin imza toplayarak örgütlenen bölge sakinleri "Vadide Otobana Hayır Platformu" adı altında bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştılar. Ama yol inşaatı başladı.
VADİDE SEL
Başakşehir'de 'Sular Vadisi' sular altında kaldı. Başakşehir ilçesinde sosyal alan olarak inşa edilen Sular Vadisi, selle birlikte harabeye döndü. Alt yapı yetersizliği nedeniyle kanalizasyonlar sel suları ile doldu. Sular Vadisi ile birlikte kavşaklardaki marketler ve iş yerleri de sular altında kaldı.
EĞLENCE MERKEZİ
20 Haziran 2014 Cuma günü Akdeniz Girişim Holding, Başakşehir’in dokusunu değiştirecek ‘Hasbaççe’yi hizmete açtı. Yapılan açılış törenine Libya eski Devlet Başkanı Muhammed El Mugaryef, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın aralarında bulunduğu bir davetli topluluğu katıldı.
YETKİ DEVRİ
Kiptaş tarafından yapılan Başakşehir Sular Vadisi'nin hizmet yetki ve sorumlulukları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Başakşehir Belediyesi'ne geçti. İki kurum arasında 2013 yılı ekim ayında imzalanan protokole göre, daha önce Sular Vadisi'nin sadece temizlik işleriyle ilgili hizmetlerini yürüten Başakşehir Belediyesi, yeni süreçte vadinin bakım, aydınlatma, sulama, sert zemin, ağaç dikme gibi birçok hizmet unsurunun sorumluluğunu da üstlenmiş oldu.
Başakşehir 1997 yılında kurulurken ev alanlara sular vadisinde gölet yapılacak diye proje sunuldu ve satışlar öyle yapıldı. Yandaki iki resimden sağda olan, KİPTAŞ’ın Başakşehir tanıtım kitapçığında nasıl bir Başakşehir vaat edildiği görülmektedir. Solda olan ise Başakşehir Belediyesi kayıtlarına göre Sular Vadisi’nde bugün itibarı ile hangi alanların konut alanı, hangilerinin yeşil alan olduğu görülmektedir. Park ve rekreasyon alanları, KİPTAŞ’ın çiziminde yeşil, belediye resminde mavi olarak görülmektedir. Özellikle Eğlence Merkezi Vadi Çarşı, Vadi Çarşının arkasındaki villalar, Metro Kentin karşısında İmamı Azam Caminin yanındaki yapılar, Büyükşehir Park ve Bahçeler Şefliği, Boğaziçi Konut A.Ş. hep yeşil (park rekreasyon) alanı olarak görülüyor. Başakşehir genelinde daha fazla kazanmak amacıyla nüfus yoğunluğu artırıldı. 5 kat 10 oldu, 10 kat 15 oldu. Kamu kuruluşları ellerindeki ihtiyaç duyulacak alanları sattılar. Onları hep tanıdıklar aldı. Sonra artan nüfusa okul alanı, cami alanı, donatı alanı arandı. Bulanamadı. Yeşil alanlara göz dikildi. Okulu, camiyi yeşil alana yapmakta hiçbir beis görmedik. Diğer taraftan da tanıdıkların yeşil alanlardaki ticari faaliyetlerine göz yumduk teşvik ettik.
|