Yazdır  
TÜKETİCİ GÜVENİNDE KESKİN DÜŞÜŞ
Tüketici güven endeksi Ekim ayında yüzde yüksek oranda azalarak, Şubat ayından sonra yılın en düşük düzeyine geriledi. Genel ekonomiye ilişkin güvende de düşüşle, tüm alt kategoriler "kötümser" düzeye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlanan tüketici güven endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4.9 azalarak, 74.0 düzeyinden, 70.3 değerine düştü.

Tüketici güveninde Ekim'deki en sert düşüş "genel ekonomik durum beklentisi"nde gerçekleşti.
Eylül ayında 102.1 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 10.5 azalarak, Ekim ayında 100 düzeyinin altına inerek 91.3'e düştü.Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.
 
İŞSİZLİĞİN ARTACAĞI BEKLENİYOR

Tüketici güveninde ikinci büyük erozyon da işsizlik konusunda gerçekleşti. İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6.3 azalarak, Ekim ayında 73.7 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.
 
MADDİ DURUMLAR DA BOZULACAK

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı. Eylül ayında 91.2 olan endeks değeri Ekim ayında 90.2 düzeyine geriledi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
 
TASARRUFTA İYİMSERLİK

Hanelerde maddi durumların bozulayacağına ilişkin beklentilere karşın, tasarruf etme olasılığını ölçen endeks yüzde 9.4 arttı. Buna karşılık, endeksin değeri hala çok düşük düzeylerde kaldı.
 
Eylül ayında 23.9 olan endeks, Ekim ayında 26.1 değerine yükseldi. Bu yükselme, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını göstermektedir.
 
100'DEN KÜÇÜKLER KÖTÜMSER

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir