Yazdır  
BAHÇEŞEHİR ÖDEV EVİ PROJESİ
LAİK EĞİTİM AYAKLAR ALTINDA
İstanbul Valisi Davut Gül, Ağustos ayının son haftasında sessiz sedasız Bahçeşehir'e geldi.
Hoşdere Cami'ndeki "Ödev Evi" uygulamasının işleyişini denetledi.
İmamla, hafızla, manevi değerler hocalarıyla sohbet etti.
Öğrencilerin ilkokul çağlarından itibaren camiye alıştırılmaları, namaza teşvik ve ilim irfan edinmeye yönlendirme amaçlarını kapsayan projenin faydalarına değinerek hizmet verenlere teşekkürlerini iletti.
İÇERİĞİ ANLAYALIM
Proje, 10 Şubat 2024 tarihinde başladı.
İlk aşamada 10 pilot il seçildi.
Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Konya, Manisa, Samsun, Şırnak, Tekirdağ, İstanbul’un Ümraniye, Beykoz ve Sarıyer ile Ankara’nın Yenimahalle ve Keçiören ilçelerinde faaliyete geçildi.
Projede Diyanet Gençlik Gönüllüleri adıyla bilinen genç eğitmenler seçildi.
Ancak söz konusu gruba dahil kişilerin akademik kariyerlerinin olmaması, eğitim formasyonu almamaları, uzmanlık özelliği taşımamaları projenin sakat doğduğunun göstergesiydi.
Belirlenen sözde eğitimciler ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencilerine rol model olacak, kız öğrencilere ablalık, erkek öğrencilere abilik yapılacaktı.
Öğrencilerin okul ödevlerinin yapılmasına Diyanet Gençlik Gönüllüleri yanı sıra manevi danışmanlar ve din görevlileri destek verecekti.
Sistem karmaşık, işleyiş belirsizdi.
ASIL AMAÇ NEDİR
Diyanet İşleri Başkanlığı projeye masum bir isim belirledi;
"Genç Gönüller, Çocuk Gönüllerle Buluşuyor”
Yaklaşımını şu tezle destekledi;
"Toplumları derinden sarsan çok sayıda sorunun yaşandığı günümüz dünyasında; değerleriyle büyümüş, erdemlerini kuşanmış ve böylece geleceğe emin adımlarla yürüyen fertler yetiştirmek elzemdir.
Bu sebeple ilkokul 3. ve 4. Sınıflarda eğitim gören çocuklara yönelik, okullarda aldıkları akademik eğitimi de destekleyerek değerler eğitimi verilecektir.”
ANA FİKİR TARTIŞMAYA MUHTAÇ
Ödev Evi etkinliklerinde “öğle namazı buluşması” önem kazandı.
Katılımcı öğrenciler için cami bahçelerinde günübirlik kamp programları düzenleniyor, ikramlarla, oyunlarla camilerde daha fazla zaman geçirilmesi hedefleniyordu.
İkinci amaç okul öğretmenlerinin de projeye dahil edilmesiydi.
Öğrencilerle beraber öğretmenler de camiye gelecek, okullar boşalacak, camiler dolup taşacaktı.
YAYGINLAŞACAK
Hoşdere Cami, Ödev Evi Bahçeşehir mevzisinin ilk deneme alanı oldu.
Laik eğitim sistemini boşa düşürecek, Cumhuriyet değerlerini ve bilimsel eğitim anlayışını hükümsüz hale getirecek bu girişime karşı ilerici kurumlardan ses çıkmadı.
Ne Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ne Atatürkçü Düşünce Derneği, ne sendikalar, ne yerel dernekler ve inisiyatifler duruma tepki koymadı.
Bahçeşehir'de ÇEDES ile başlayan yeni eğitim stratejisi, istem dışı Cuma namazına götürme, manevi değerler danışmanı adı altında imam öğrenci buluşması, azalan fen bilimleri dersi sayısı, İmam Hatip güzellemeleri ile artarak devam edecek.
Sessiz, tepkisiz kalındığı sürece tehlike büyüyerek ilerleyecek.