ENGELLİYE ENGEL OLMA
|
3 ARALIK Dünya Engelliler Günü öncesi engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları dile getirmek için, bir grup engelli İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıttı. Engelliler, " Mimari engelleri kaldırmayıp, erişilebilir yaya yolları olmayan parka engelli salıncağı koyan belediyeleri, BM’nin en ağır cezası olan utandırma cezasına mahmum ediyor ve yüzleşiyoruz. 9 milyon engelli, ailelerimizle 40 milyon vatandaşız, 30 milyon seçmeniz. Şehirlerde engelsiz mimari düzenlemesi yapmayan belediyeye oy yok” dediler.
|
Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasını okuyan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu “Engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata katılabilmesi için birinci şart mimari ve fiziki engellerin kaldırılmasıdır. Belediyeler 2005 yılında çıkan kanunlar gereği kentleri ve binaları engelsiz, erişilebilir yapmak zorundadırlar. Ancak 2 - 3 belediye dışında kanunları ve TSE standartlarını uygulayan belediye yoktur. Belediyeler bütçelerinde ve stratejik planlarında engelsiz, erişilebilir mimari düzenlemeler için ödenek ayırmalıdırlar. Belediyeler toplumun engelli olmayan kesimine, ‘Engellileri düşünen duyarlı belediye’ imajı oluşturmak için toplumun acıma duygularını beslemek ve oy almak için engellileri acınacak zavallılar olarak göstermekten artık vazgeçmelidirler”dedi.
TOPLUMUN YÜZDE 60’I ENGELLİ KOMŞU İSTEMİYOR
Yapılan basın açıklaması sonrasında grup üyeleri tek tek taleplerini dile getirdi. Sayın başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun kanunun sahada uygulanması konusunda yetkilileri uyarmasını talep ediyoruz. Engellilerle ilgili konulardaki duyarlılığını bildiğimiz sayın Cumhurbaşkanımıza çağrımız şudur ;
“Ak Parti hükümetinin döneminde çıkması başarılmış olan Engellilerle ilgili kanunların hayata geçmesi için başbakanlığı döneminde yayınlattığı 2006/ 18 sayılı kararnamede, ‘Engellilerle ilgili düzenlemeler hızlıca yapılsın’ talimatındaki duyarlılığını daha etkin bir şekilde ve uygulamaların yapılmasını zorlayacak ölçüde yapmasını talep ediyoruz. Engelli komşu istemeyenlerin oranı yüzde 60 tan fazladır. İş hayatında ve sokakta engelli görmek istemeyenlerin oranı yüzde 70 civarındadır. Apartmanlarda mimari düzenlemelere izin vermeyen komşuları yaşam hakkına saygı göstermeye davet ediyoruz” dedi.
|