Başakşehir Belediyesi,10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü onuruna bölgede bulunan yerel basın temsilcilerine kutlama yemeği düzenledi.
Başakşehir'de bulunan Hasırlı Restaurant'ta organize edilen yemek programına ilçede faaliyet veren basın-medya organlarında görevli otuza yakın basın emekçisi katıldı.
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Basın Danışmanı Ayhan Kıskaç davetin ev sahipliğini üstlendi.
Salonda bulunan gazetecilere teker teker merhaba diyen ve ellerini sıkan Mevlüt Uysal'ın moralinin yerinde olduğu gözlendi.
Salonda bulunan gazeteciler sırasıyla kendilerini tanıttı. Bazı gazetecilere özel sorular soran Uysal, Başakşehir'le ilgili haberlerin ayrıntıları hakkında fikirlerini açıkladı. Ardından başkanın hoşgeldin konuşması geldi.
Uysal'ın sunum konuşması şöyleydi ;
'' Değerli basın çalışanları, kıymetli Başakşehir'li arkadaşlarım. öncelikle dünyanın en özel mesleklerinden biri olan gazeteciliğin bu önemli gününde hepinizi saygıyla selamlıyorum. Belediye olarak basın mensupları ile bir araya gelebilme konusunda zaman zaman kopukluklar yaşıyoruz. Bu konudaki eksiklerimizi biliyoruz. Umarım bundan sonra daha olumlu şartlarda ve daha sık aralıklarla toplantı yapma şansı yakalarız. Gazetecilik zor, meşakkatli, bir o kadar da keyifli ve zevkli bir meslek. Ben de avukatlık mesleğine başlamadan önce üniversite yıllarımda bu heyecanı yaşadım. Onbin tiraja ulaşan bir dergide aktif olarak sorumluluk aldım. Herkesin dışardan gördüğü gibi sayfalar kolay oluşmuyor. İki satır haber çalışması yapmak için bile hemen her konuda bilgi sahibi olmak, yazı dilini iyi kullanmak ve herkes tarafından anlaşabilecek ifadeleri yakalamak gerekiyor. Bizim zamanımızda şartlar o kadar gelişmiş değildi. Haber çalışmalarımız için yazılarımızı daktilo ile yazardık. Düşünün, tüm sayfayı dolduracak kadar bilgi yazmışsın, bir yerde hata olmuş, kağıdı yırtıyorsun, haydi sil baştan. Bu kadar özveri isteyen bir meslek. O nedenle çalışma şartlarınızın zorluğunu biliyor ve yaşadığınız problemleri anlayabiliyorum. Basın-medya demokrasilerde çok değerli sorumluluklar üstleniyor. Bir haber, bir bilgi paylaşımı bile gündemi derinden etkiliyor. Dijital ortamdaki bilgi havuzu çok fazla kalıcılık özelliğine sahip değil. Hızlı gelen bilgi, hızlı tüketiliyor. özenli, seçici bir katkı değil bu. Sadece anlık olaylardan haberdar olmamıza yarıyor. Ama, iş, yorum, detay ve görüş penceresine gelince orada ciddi bir bilgi kirliliği durumu riski yaşanıyor.
Bu açıdan bakarsak yazılı basının, gazete ve dergilerin daha nitelikli çalışmalar olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi hem yemeğimizi yiyelim, hem de serbest sohbet edelim. Siz eleştirilerinizi, düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız, bizde belediye olarak hem kendimizi sınamış oluruz, hem de yorum ve bakış açılarının zenginliğinden fayda yaratırız. Hepinize afiyet olsun. ''
BAHçEŞEHİR'E HEYKELİM DİKİLMELİ
Basın mensuplarının soru sorma aşamasına gelindiğinde kutlama yemeği bir anda farklı bir atmosfere sürüklendi. Kısa başlıklarla sorulan soruları ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından verilen yanıtları aktaralım.
SORU : Bahçeşehir'den oy alamadığınız için belediye olarak buraya ne yazık ki kaliteli hizmet vermiyorsunuz. Ne verdiler ki ne bekliyorlar gibi bir yaklaşımınız var sanki. Bahçeşehir, yeni dönemde de üvey evlat muamelesi görecek mi ?
Bahçeşehir'den aldığınız yüksek emlak vergilerini buraya yatırım olarak sunmak yerine orta bölgenin ihtiyaçlarına yönlendiriyorsunuz. Bu adaletli mi ?
CEVAP : Bahçeşehir'den 2009 yılında iki mahalle ortalamasında % 16-17 arasında oy almıştık. Oy potansiyelimizi bu seçimde en az % 30-35 lere taşıyacağımızı düşünüyorum. Yani söylediğinizin aksine Bahçeşehir'de yapılan hizmetlerde halkın memnuniyeti var. Bahçeşehir halkının benim heykelimi dikmesi lazım. Belediye olarak o kadar önemli işlere imza attık ki, vatandaşın gerçekleri görmemesi imkansız. Bizim belediye olarak Bahçeşehir'e borcumuz yok. Bahçeşehir'in bize borcu var. Göreve geldiğimizde Gölet ve çevresinde birçok yerin özel şahıslara ait olduğunu gördük. Mesa-Nurol, Mustafa Süzer ve TOKİ. Haydi TOKİ kanadını devlet düzeni içinde bir yere kadar çözersin, ama özel mülk alanlarına ne yapacaksın. Bizim Gölet'te Bahçeşehir'den başlayan ve Boğazköy'e uzanan toplam 1550 dönümlük büyük projemiz var. Süzer'den 76 dönüm yer satın aldık. Sayın Süzer, sırf bu projemize inandığı için sözkonusu yerleri 27 Milyon TL. gibi uygun bir rakama belediyemize sattı. Mesa-Nurol ile görüşmelerde tıkanıklarımız oldu. Biliyorsunuz Gölet ile alakalı bazı planlar gitti, geldi. Ama, yeşil alan olarak 350 dönüm yeşil alana sahibiz. Biz yeşil alanları azaltmadık, azalttık. Türkiye'deki belediyeler arasında ilk defa hasılat paylaşımı esasıyla Sofa projesinde gelirler elde ettik. Eski belediye zamanında adeta kronik hale gelen Boğazköy'de kooperatiflerin yapılarından kaynaklanan problemleri en aza indirdik. İskan sorunlarını çözebilir hale geldik. Bahçeşehir'de öyle bakış açıları var ki, direkt siyasi ön yargıyla cephe alınıyor. Badem villalarda 30 villalık adada yönetim oluşmamış. çözümü belediyeden istiyorlar. Tamam çözelim. Versinler aylık biner lira aidat, yıllık 12 bin lira, oradaki eksikler düzelsin, ada yönetimi oluşsun. Boş evler kiralanabilir hale gelsin. İnsanlar orada yaşamaktan çekinmesin. Biz önerileri söylüyoruz, halk başka duygularla olaya bakıyor. Böyle olmaz. Ben haftada en az üçgün ev ziyaretleri yapıyordum. Birgün Nihat Emeksiz'in oturduğu bloğa gittik. Saat 18.00 de siteye girdik, gece 01.30 da çıkabildik. Baştan aşağı saygısızlık ve çözümsüzlük hali. Ne yaptık ? Koca bir hiç. O kadar zaman heba oldu. Komşular örgütlenmiş, belediye başkanını nasıl zora sokarız diye organzie olmuşlar. Hal böyle olunca Bahçeşehir kendi durumunu kendisi belirliyor.
EN BAŞARILI BELEDİYE BİZİZ
SORU : Başakşehir Belediyesi'nin yönetimi sizce başarılı mı ?
CEVAP : İstanbul