Yazdır  
YEŞİL ALAN HESABI KARIŞTI
Başakşehir Belediyesi, ilçede kişi başına düşen yeşil alan miktarının İstanbul ortalamalarının çok üzerinde olduğunu iddia etse de, bilimsel yaklaşımlar ve Avrupa Birliği standartları farklı görüşler etrafında birleşiyor.

Başakşehir Belediyesi, ilçede kişi başına düşen yeşil alan miktarının İstanbul ortalamalarının çok üzerinde olduğunu iddia etse de, bilimsel yaklaşımlar ve Avrupa Birliği standartları farklı görüşler etrafında birleşiyor.

Başakşehir Belediyesi'ne göre İstanbul'un 39 ilçesine bakıldığında fert başına düşen yeşil alan oranı ortalama 6.05 metrekare iken, bu rakam Başakşehir'de 10.50 metrekare seviyesinde.

Fakat profesyonel şehir plancıları ve modern kent yönetimi uzmanları aynı görüşü desteklemiyor.

AKTİF YEŞİL ALAN öNEMLİ

Avrupa Birliği standartlarında yeşil alan tanımı halkın kolay ulaşabildiği, etkin kullanabildiği, özetle aktif olarak yararlanabildiği yeşil dokuları ifade ediyor.

Otobanın yanlarında kalan, atıl pozisyonda bulunan ve sadece yeşilin rengini taşıyan sahalar kişi başına düşen yeşil alan fonksiyonunu temsil etmiyor.

Modern Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen gerçek yeşil alan miktarı 11 metrekare civarında. Parklar, gezinti alanları, sosyal donatılar, küçük ağaçlık ve koruluklar, çardak dinlenme alanları, doğal yürüyüş yolları bu potansiyelin içinde değerlendiriliyor.

BAŞAKŞEHİR BAŞKA YEŞİL 

Başakşehir Belediyesi kişi başına düşen yeşil alan hesaplamasında Mahmutbey gişelerine gidiş gelişte kullanılan otoban kenarı yeşil alanları ve 3.5 Milyon metrekare sahaya yayılan Şamlar Tabiat Parkı Orman alanının geniş katkısını kullanarak bu sonuca ulaşıyor. Oysa, Başakşehir ilçesinin özellikle orta bölge diye tabir edilen mahallelerinde yaşamını sürdüren tahmini 150 bin kişi sözkonusu yeşil alan kapasitesinden hemen hiç faydalanamıyor.

Yeni kurulan Kayaşehir etaplar kısmında yaşayan vatandaşlar da sosyal donatı alan yetersizliği ve yeşil alan eksikliği nedeniyle hak ettikleri yeşil zenginlikten mahrum bırakılıyor.

BAHçEŞEHİR'E KöTü DAVRANIŞ

 Bahçeşehir, belediye olmadan önce Habitat ödülü'ne, belediye olduktan sonra da 2002 yılında Avrupa çevre Diploma ödülü'ne ve 2005 yılında Şeref Bayrağı ödülü'ne layık görülmüş, doğal yeşilliğiyle ve şehir kalitesiyle ünlenmiş bir yaşam alanı. 2008 yılında yani Başakşehir ilçesine bağlanmadan önce Bahçeşehir'de kişi başına düşen yeşil alan 14 metrekare. Başka bir deyişle, Avrupa Birliği standartlarının bile çok üzerinde.

Türkiye'de Şeref Bayrağı ödülü'nü alan tek belediye olan Bahçeşehir Belediyesi'nin bıraktığı bu önemli doğa mirasına gösterilen büyük duyarsızlık ve sürekli artan yapı yoğunluklarıyla şehre vurulan beton karanlık Bahçeşehir halkını derin derin üzmekte.