1000 kadınından koro oluşturan İstanbul’un tek kadın başkanı: Sanatla sosyalleşeceğiz
|
Avcılar Belediye Başkanı CHP’li Handan Toprak Benli, hekimlik yaparken eşinden dayak yediği halde öldürülme veya sokağa atılma korkusunu yaşayan kadınları unutamadığını söyledi. 1000 kadının katıldığı koro oluşturan Benli, yapımı süren kadın sığınma evine Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan adını vereceklerini açıkladı.
|
Avcılar Belediyesi'nin evde oturan yaklaşık 1000 kadını kapsayan ‘Kadın Türkü Söyler’ projesi kapsamında oluşturulan ‘1001 Çiçek Korosu’nun son provasını yaptı. Son provaya İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki tek kadın Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de eşlik etti. Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan için 1 dakikalık saygı duruşu yapılan son provada korodoki kadınlarla birlikte iki türkü söyleyen Başkan Benli, 10 mahallede 10 ayrı koroya katılan kadınları ‘İzleyen’ konumdan çıkarıp ‘İzlenen’ hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Benli, kadınların önce kendi mahallesinde daha sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir ağızdan kendi türkülerini söyleyeceklerini belirtirken kadınların daha fazla sosyalleşmelerine katkı sağlamak için yanlarında eş veya çocukları olmadan 3 gün, 2 geceliğine bulundukları ortamdan uzaklaştırmak için ücretsiz olarak Çanakkale Asos’ta konuk ettiklerini bildirdi. Kadınların yaşamlarının her döneminde; mutluluk ve acısında, bebeğini uyuttuğunda bile türkü söylediğini ifade eden Benli, ‘Anadolu’nun tüm çiçeklerini’ bir araya getirerek inanılmaz bir güzelliği ortaya çıkardıklarını anlattı. Özgecan Aslan cinayetini kadının uğradığı vahşetin son tiksindirici örneklerinden biri olarak nitelendiren Başkan Dr. Handan Toprak Benli, şöyle dedi:
“20 yıllık doktorluk meslek hayatımdan, sivil toplum örgütleri, tabip odası ve hizmet ettiğim partimde kadına yönelik şiddet komisyonu başkanlığından belediye başkanlığına geldim. Hekim olarak her nöbetimde kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve şiddet olayları ile karşılaşıyordum. İntörlüğüm dönemindeki nöbetimde, kocası tarafından şiddetle dövülmüş bir kadın geldi. Kadın haklarına duyarlı bir doktor olarak ‘Sana öyle bir rapor yazacağım, kocan uzun süre hapiste kalacaktır’ dedim. Kadın korktu; ‘Sakın yapma doktor hanım. Beni öldürür ya da evden atar’ dedi. O kadın için öldürülmek ve evden atılmak aynı şeydi. Beni en çok üzen 3’üncü cümlesi; ‘Suçum olmadan beni dövmüyor?’ oldu. Zavallı yemeği yakmıştı ne? Ona göre bu suçtu ve bunu kabul etmişti; babası, ağabeyi, eşi onu dövebilirdi. Bu toplumumuzun acı bir gerçeği. Rahmetli İsmet İnönü de, Karadeniz gezisinde sırtında küfeyle hamile bir kadın odunları taşırken önünde tespih sallayarak giden eli arkasında giden adamı görünce paşa; ‘Bu ne hal?’ diyor. Adam anlıyor. Kadının elinden küfeyi almak istiyor, kadın bir türlü vermek istemiyor. Kadın İnönü’ye ‘Paşa, paşa; benim için kocasına odun küfesi taşıttırdı mı dedirtmek mi istiyorsun’ diyor. Kadın kocasına odun küfesini taşıtmayı kendisi için alçaltıcı bir hareket görülüyor. İnönü bunun üzerine ‘Başlamamız gereken küfeyi alıp zorla kocasına vermek değil. Kadına bunun asli görevi olmadığını öğretmemiz gerekir’ demiştir.”
'ÖZGECAN ASLAN KADIN KONUKEVİ'
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, cinsiyet eşitliği temelinde kadını özgürleştirmeyi, ekonomik ve sosyal hayata katmaya çalıştıklarını, kadın ve özellikle gençleri sanat ve spora çekerek sağlıklı ve toplumun eşit bireyleri haline getirmek istediklerini anlattı. Başkan Benli, şunları ekledi:
“Yapımı süren kadın sığınma evi bölgemizdeki en kapsamlı ‘Konukevi’ olacak. Sahip çıkacağımız kadınlarımız evden atılma, öldürülme korkusu ile dayak yemek zorunda kalmayacak. Kadın konukevine meclis kararı ile ‘Özgecan Aslan’ adını vereceğiz. Bunu, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, kadın ve erkek eşit yapan, birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza seçme ve seçme hakkını tanıyan Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden kadınlar olarak yapacağız."
|