Yazdır  
"Çanakkale savaşı bize erkekliğin 10'da 9'unun kaçmamak olduğunu gösterdi"
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bahçeşehir Şubesi, 15 Mart Pazar akşamı Bahçeşehir Koleji Konferans Salonu'nda Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılını anma etkinliği düzenledi.
Düzenlenen etkinliğe, AKUT Kurucu Üyesi ve Başkanı Nasuh Mahruki ile ADD Beşiktaş Şubesi Başkanı ve Bahçeşehir Koleji Tarih Öğretmeni İlhan Gülek konuşmacı olarak katıldı.
Yoğun katılımın olduğu anma etkinliğine, MHP Milletvekili Aday Adayları Muammer Recep Çeliktaş ve Arzu Erdem, MHP Başakşehir ve Esenyurt Kadın Kolları yetkilileri, MHP Başakşehir İlçe Başkanı Celalettin Akyol, CHP Milletvekili Aday Adayları Utku Öztürk ve Sinan Ercan, Milli Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Ülgen, ADD Avrupa Yakası İstanbul Şubeleri Başkanı Tahsin Sevindik, ÇYDD Başkanı Deniz Bayraktar, BADER Başkanı Uğur Barış Karabulut, ADD Bahçeşehir Şubesi Başkanı Serdar Bayraktar, ADD Bahçeşehir Şubesi üyeleri ve çok sayıda Bahçeşehirli katıldı.
Konuşmacılardan Tarih Öğretmeni İlhan Gülek, söz alarak konuklara Çanakkale Zaferi'ni anlattı. Bu savaşı güçsüzün güçlüyü yenmesi olarak nitelendiren Gülek, "İtilaf donanması Çanakkale'ye gelirken bir şeyi bilmiyordu; Gelibolu, kahramanlar yaratan bir yer, gemi kentiydi. Gelibolu, Piri Reis'i, Mustafa Kemal'i yarattı. Bu savaşın destan olarak anılmasının sebebi güçsüzün güçlüyü yenmesidir. İngiliz gemilerinin bir tarafındaki toplar 7,5 ton mermi atarken bizim bütün tabyanın attığı mermi ise 800 kilo atabiliyor. Çanakkale'de savaşı, işi bilmeyen Alman subaylara ve Enver Paşa'ya emanet ettiler. Asıl çıkarma yapılacak koylarda mevzilenmediler. Çıkarma yapılmaz dedikleri koylara gözlemci olarak sadece 9 Türk askeri koydular. İtilaf donanma askerleri bu koya 3 bin askerle saldırıya geçiyor. Gözlemci olarak koyulan 9 Türk askeri araziye yayılarak bu 3 bin asker üzerine mermiler yağdırıyor ve çıkarma durduruluyor. 3 bin asker karşısında 9 Türk askeri Çanakkale'de bize erkekliğin 10'da 9'unun kaçmamak olduğunu gösterdi." dedi.

"UYDURUK BİR TARİH YARATIRSANIZ, UYDURUK BİR GENÇLİK YARATIRSINIZ"

İlhan Gülek, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
"Bu kadar destanın yazıldığı Çanakkale'de birileri şimdi başka destanlar yaratmaya çalışıyor. Destanı, yalanlara hurafelere döndürdüler. Nusret Mayın Gemisi'nin Kurmay Başkanı gece rüyasında Tanrı'yı görür; 'Denize bak' der Tanrı. Denize bakar Arapça'yla bir kaf bir de vav yazısını görür. Uyandığında rüyasını anlatır. Rüyayı yorumlayan, kaf ve vav'ın anlamının 26 olduğunu söylemiştir. Sonra Nusret Mayın Gemisi'ne mayın atın emri gelir. 'Komutan kaç mayınımız var' diye sorar aldığı cevap ise 26'dır. İşte bazılarına göre Çanakkale'yi Mustafa Kemal'in bilgisiyle, stratejisiyle değil de evliyalar, embiyalar sayesinde kazandık. Şimdi böyle düşünenlere sormak lazım; bu evliyalar, embiyalar Kanal Cephesi'nde, Sarıkamış'ta bize neden yardım etmedi? Bu kadar yalan olmaz. Mustafa Kemal'i Mehmetçik'i küçümsemek için böyle yalanlar uydurdular. Siz, uyduruk bir tarih yaratırsanız, uyduruk bir gençlik yaratırsınız. Çalışmayan, çabalamayan, emek vermeyen bir gençlik yaratmaya çalışıyorlar."

"ÇANAKKALE SAVAŞI, EMPERYALİZME KARŞI KAZANILMIŞ BİR ZAFERDİR"

Zaferleri anmanın her zaman birleştirici ve gurur verici olduğunu belirten Nasuh Mahruki, "Çanakkale Zaferi'nin nasıl kazanıldığı son 10 yılda spekülasyonlara neden oldu. Çanakkale'yi kazandıran gencecik yaşta vatan için yaşamını yitiren şehitlerimizdir. Bir ülkenin ayakta kalma kapasitesi, o ülke uğruna gerektiğinde en büyük fedakarlığı yapmaya sahip olan yurttaşlarının sayısıyla belirlenir. En son gerçek savaştır. Savaş sırasında geri kalan her şey anlamını yitirir, sadece kazanmak ya da kaybetmek, ölmek ya da yaşamak kalır. Teknolojinin yanı sıra savaşlarda en çok fedakarlık yapan, canını ortaya koyan taraf kazanır. Tarihin gördüğü en büyük donanmaya karşı Çanakkale'nin geçilmeyeceğini Mustafa Kemal ve askerleri göstermiştir. Tabi ki zaferi sadece Mustafa Kemal'e mal etmek de doğru değildir. Çanakkale kahraman askerlerin destanıyla yazıldı. Mustafa Kemal, askerlerin içindeki vatan aşkını, mücadeleci ruhu ortaya çıkartarak ve doğru stratejilerle savaşın kazanılmasına etkide bulunmuştur. Savaşın kazanıldığı zamanda Enver Paşa medyaya sansür uygulayarak savaşın Mustafa Kemal'in zaferi olduğunun duyulmasını engellemiştir. Şimdi de bazıları medyaya sansür uygulayarak destanı farklı şekillerde anlatarak Mustafa Kemal'i zaferden silmeye çalışıyorlar.
Çanakkale Zaferi'nin bizim dışımızda da küresel anlamda müthiş bir etkisi vardır. Türk askerlerinin bu mücadelesi emperyalist ülkelerin sömürüsü altında olan diğer ülkeleri de cesaretlendiriyor ve bağımsızlıkları için savaşıyorlar. Çanakkale Zaferi emperyalizme karşı kazanılmış bir zaferdir." şeklinde konuştu.

ADD ÇOCUK KOROSU'NDAN ÇANAKKALE TÜRKÜLERİ

Konuşmacıların sözlerini bitirmesinin ardından Şef Atakan Konakçı yönetiminde sahne alan ADD Bahçeşehir Cumhuriyet Çocuk Korosu öğrencileri anneleriyle birlikte sevilen Çanakkale türkülerini seslendirdiler.