Yazdır  
BİLGİSAYAR OYUNLARI
ŞULE YURCU

Velilerle yapılan görüşmeler, Sınıf Rehber öğretmenleri ile yapılan söyleşiler ve basında yazılan yazılar, “Bilgisayar, Oyunlar ve çocuklar” Konusunu gündeme yerleştirmiş durumda,

Ailelere ve eğitimcilere yardımcı olabilmek amaçlı bu ay yazımda bu konuya yer vermek istedim. Bu konuda birçok görüş inceledim ve okudum. Sonuçlar, bilgisayar oyunlarının yanlız çocuklarda değil, yetişkinlerde de bağımlılık haline dönüştüğünü göstermektedir.

Bilgisayar oyunlarının hem yararları hem de zararları konuşulmakta, bu konuda farklı görüşler ortaya atılmaktadır. Bazı görüşler yararlarını, bazı görüşler zararlarını savunuyor. Ancak hiç kimse bilgisayar oyunlarına karşı oluşan bağımlılığı desteklemiyor, savunmuyor. Herkesin birleştiği nokta, bilgisayar ve bilgisayar oyunları bağımlılık haline dönüşmemelidir. Bir tarlaya ne ekersen onu biçersin, çocuklar geniş ve verimli bir tarlaya benzerler. Onların gelişiminden sorumlu yetişkinlerde çiftçilere… Patates ekilen tarladan enginar biçilmez. Televizyon, bilgisayar ve haz veren diğer birçok alanda yetişkinler, çocukların modeli olduklarını farkında olmamalılar. Bu verimli tarlaya bu durumlara dikkat ederek tohum ekmeliler. Bilgisayar oyunlarının yararlarını ve zararlarını paylaşmaya geçmeden önce önerim, evde veliler tarafından bu araçların ortak bir alana konulmasının sağlanması ve herkesin belirli süreli kullanmasına olanak sağlayacak program yapılması ve programın uygulanmasıdır.

Ancak teknolojinin yararlarının olduğu da bilinen bir gerçektir öyle ise “Bilgisayar Oyunlarının Yararları” da vardır.  

Oyun, küçük çocuklar için önemli bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntemle;

Teknolojiyi tanır, kavrama, algılama, akıl yürütme ve teknoloji araçlarını kullanma becerilerini kazanır. Düşünmeyi geliştiren ve üretmeye yardımcı olan oyunlar aracılığıyla, öğrenmeyle ilgili zihinsel süreçler harekete geçer. Stres altında soğukkanlı kalma, dikkatini uzun süre sürdürme becerileri kazanabilir. özellikle hiperaktif çocukların acelecilik, sabırsızlık gibi belirgin dürtülerinin törpülenmesine katkısı olur.

“Bilgisayar Oyunlarının Zararlarına” yöneldiğimizde ise, çocuğun sanal dünyada kaybolmasına, şiddet eğilimli çocukların, şiddet dürtülerini arttırdığına tanık olunmaktadır.

Oyunda kazanmanın verdiği hazla ve yine bir makinayı kullanma başarısının övülmesiyle çocuklar bağımlılık geliştirirler. Bağımlılık her durumda tehlikelidir. çocuklarda gerçeklik kavramı 7 yaşından sonra gelişmeye başlar. Yedi yaşından küçük çocukların, gerçekle hayal arasındaki farkı ayırt edemediğini ve aradaki sınırı çizemediğini biliyoruz. Gördüklerini anlamlamdıramayan çocuk, hayalleri gerçekmiş gibi yaşamaya başlar ve anne babasının tepkisini sınar. Anne-baba panik yapıyorsa çok daha fazla etkilenir ve çeşitli tepkiler geliştirir. Anne babanın soğukkanlı olması ile tepkilere gerek kalmadan gerçekle hayal sınırını belirginleştirir. çocuk için tüm ilişkilerin ve geliştirdiği becerilerin sağlıklı olması amaçlı, çocuk gelişiminden sorumlu kişilerin bilgisayar kullanımı konusunda oldukça bilinçli olmaları ve çocukları yönlendirmeleri beklenmektedir.

Ailelerin, çocukla bilgisayar arasındaki yerleri neler olmalıdır?

 

“Bilgisayar oynamıyorsun.” Demek asla gerçekçi değildir. Gerçekçi olmadığını çok iyi bilen çocuğun tepkisini çekeriz ve ilişkilerimiz bozulur. Bilgisayar kullanım süresini düzenlemekle işe başlamalıyız. İkinci adım bilgisayar dışında hobiler geliştirmesine hem örnek hem de destek olmalıyız. Bilgisayarın eve alındığı ilk günlerde keyfini çıkarmasına izin vermeliyiz, makul bir süre sonra programlı ve süreli kullanımını sağlamalıyız. Bu arada çocuğa bilgisayar kullanım kültürü kazandırmak için aile içi oturumlar düzenleyip, kullanım hak ve sorumluluklarını birlikte oluşturmalıyız. çocuk kendisini tam bilgisayara kaptırmış oynarken konulan sorumlulukları unutması son derece doğaldır. Tam bu sırada ders çalış demekle, çocuğun derse karşı olan düşmanlığını sadece arttırmış oluruz. Bunun yerine vaktin doluyor. Son 10 dakikan, daha sonra programda ders çalışman var. Hatırlatırım diyoluğunu oluşturmak asla hadisene hadisene gibi işi sürümcemede bırakmamak, kararlı olduğumuzu göstermek önemlidir. Değerli ebeveynler bol şans.