|
|
|
|
|
30 Haziran 2019 Pazar 19:24
|
|
|
2002
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Şahintepe’de vatandaşlarla buluştu. Mahallenin imar, iskan ve tapu sorunlarına dair önemli açıklamalar yapan bakan, 2019 yılı sonuna kadar tüm problemlerin çözümleneceğini belirtti, vaatlerde bulundu.
|
2013 senesinde dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan benzer ifadeleri duyan, fakat icraatla tanışamayan mahalle sakinleri, Kurum’un söylem ve sözlerine mesafeli durdu.
Bölgeye yönelik yeni imar planlarını ve imar uygulamalarını hızla gündeme alacaklarını açıklayan Kurum, başaramazsak o koltukta oturmayalım diyerek halkın beklentilerine ayak uydurdu.
SUÇLU CHP
Murat Kurum, Şahintepe imar planlarının gecikmesini Chp’ye bağladı. Konuşma üslubu anlam ve kavram kargaşası yarattı;
‘’Ada bazlı imar planlarımızı yapmıştık. Onaylatmıştık. Chp’nin itirazları sonucu süreç frenlendi. Ortaya hiçbir alternatif koyamayan takoz Chp zihniyeti, planları iptal ettirerek Şahintepe halkını zor durumda bıraktı. Mağduriyet yarattı. Şimdi yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Mahallede bir iletişim ofisi kurulacak.
Bakanlık yetkililerinin de bulunduğu bir ekip sizden gelen talepleri kayıt altına alacak. 1 Temmuz tarihinden itibaren işe koyularak yıl sonuna kadar hak ettiğiniz imar hakkı ve tapularınızı vereceğiz.’’
YANLIŞLIK VARSA DÜZELTİLİR
Şahşntepe’de ada bazlı planlarımızla ilgili yenileme çalışmaları yapılacak. İmar planları ve imar uygulamaları baştan ele alınacak.
İlk planlardan ötürü, ya da parsellerin üçe, beşe bölünmesinden dolayı haksızlıklar olmuş ise, bunlar düzeltilecek.
Enişteniz sayılırım. Sözüm söz.
BU KAÇINCI SÖZ?
Şahintepe Mahallesi, Kanal İstanbul projesinin tam ortasında kalıyor. Bölgesel konumu kritik değer taşıyor.
Daha önceki dönemlerde mahalleye yönelik imar planları ve tapu süreçlerinde bir dizi aksiyon yaşandı.
Verilen sözler havada kaldı, dağıtılan tapular geçersiz çıktı.
Bakın neler yaşandı;
YIL 2008
Şahintepe Mahallesi’ni de kapsayan 2008 yılına ait bölge planları, imar açısından değerli argümanlar barındırıyordu. Şahintepe’de hazinenin tek karış yerinin olmaması vatandaş için avantajdı.
TOKİ bölgeye giremeyecekti.
Emlak Konut GYO, Kiptaş vatandaş onayı almadan proje üretemeyecekti.
OYUN BAŞLIYOR
Dönemin Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal,
2008 planlarında vatandaş lehine mağduriyetler olduğunu ileri sürerek planları reddetti. Süreci kilitledi.
Çünkü, mevcut durum dahilinde ilçe belediyesinin buradan rant çıkarması mümkün değildi. Yeni plan hazırlığına girişildi.
2008’e ait 1/5000’lik planlarda 3 binden fazla konutun cadde üzerinde kaldığı, SİT alanı içinde yer aldığı, bu yüzden yıkılması gerektiği belirtildi. Belediyenin, halkın zararına gelişecek bu durumu engellemek için mücadele edeceği söylendi.
Başakşehir Belediyesi 2008 planlarına itiraz etti.
HAK KAYIPLARI
Başkan Uysal, 1/1000’lik planları yaptıklarını, 1/5000’lik planlar için İBB’ye öneri sunduklarını, yıkılması gereken 3 bin konuttan 1520 tanesinin kurtarılacağını, yıkılacak konut sayısının 1480’e indirileceğini açıkladı.
Fakat, devam eden süreçte ortaya çıkan gerçekler söylemlerle bağdaşmadı.
Çünkü, Şahintepe Mahallesi 65 adadan oluşuyordu ve her adanın kendisine has değerleme ölçütleri vardı. Başakşehir Belediyesi parseller üzerindeki çok sayılı hissenin ve hissedarın oluşturduğu tapu/tapusuzluk kaosunu lehine kullandı.
Vatandaş aleyhine hak kayıpları yaşandı, dengeler sarsıldı.
BAŞAKKENT A.Ş DEVREDE
2011 senesinde kurulan ve yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Şahin’in yaptığı Başakkent A.Ş adındaki şirket, tüzel kişiliğini Başakşehir Belediyesi’ne devretti. Böylece Başakşehir Belediyesi, Başakkent A.Ş üzerinden iş pazarlamaya, gayrimenkul alıp satmaya, yatırım yapmaya, ticaret hacmi oluşturmaya ve kazandığı paraları legal zemine oturtmaya başladı.
Rantın önü açılmıştı.
ÜÇ SEÇENEK
Mevlüt Uysal, yıkılması gereken 1480 konut için üç seçenek sundu;
1-) Daireyi alalım, yerine yeni daire verelim.
2-) Enkaz bedeli ödensin. Arsa statüsünde işlem yapalım.
3-) Kamulaştırma bedeli ödeyerek konutları alalım.
1480 konut sahibinin çoğu, üç öneriye de sıcak bakmadı.
Başakşehir Belediyesi, bölgede 2012’den sonra ruhsatlı inşaatların başlayacağını ve sitelerin yükseleceğini, bu nedenle dönüşümün bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyerek, baskıyı artırdı.
HESAPLAR DEĞİŞTİ
Zaman ilerledikçe Şahintepe’nin imar iskan durumu da karıştı. Başakkent A.Ş, paraya sıkışan ve mahalleyi terk etmeye hazırlanan vatandaşlardan arsa, hisse toplamaya başladı.
Toplantılardaki üslubunu değiştiren Mevlüt Uysal, yıkılması gereken konut sayısının 1480’den 1534’e yükseldiğini vurguladı.
Uysal’ın 2012 yılı açıklamaları şöyleydi;
‘Yıkılması gereken konut sayısı 1534. Çoğu Aşık Veysel Caddesi’nin alt kısmında kalıyor. Yıkım kararları zaten önceden alınmıştı. Sahiplerine haber verildi. Önce yeni konutları üretip vatandaşlarımızı bu evlere yerleştireceğiz. Sonra yıkım işlemlerini gerçekleştirerek, söz konusu grupta kalan evleri yasal duruma uygun hale getireceğiz. (Yeni konutların Taner Sokak’ta inşa edileceği belirtilse de, sonradan bu karardan vazgeçildi.)
Hasan Pehlivan diye bir yurttaş, zamanında 100 dönüm yer satın almış. 1398 parsel. Mert Sokak, Eski İstanbul Caddesi, Aşık Veysel Caddesi’nin temas alanında. 50 dönümü tapulu, 50 dönümü tarla. Şimdi biz 100 dönüme tek tip uygulama yaparsak hak ihlali olacak. Ayrı ayrı değerlendirmeye kalkarsak, yeni kayıtların, yeni hesaplamaların yapılması gerekecek. Bu tip durumlar yüzünden yavaş ilerliyoruz.
1371 NOLU PARSEL
Mevlüt Uysal devam ediyor;
‘’Şahintepe Mahallesi’nin büyük bölümünü oluşturan parsel.
6100 hissedarı olduğu iddia ediliyordu. 1681 dönüm yerden bahsediyoruz. Hissedarların ellerindeki belgeleri inceledik, tapuları topladık. 1800 dönüm çıkıyor. Yani arada, 120 dönüm fark görülüyor. 120 dönüm için sahte tapu düzenlendiğini tespit ettik. Tek parselin ortağı binlerce hissedarla mevcut durumu çözmek olası değil. Tapuların müstakil hale getirilmesi şart.
Bölüşme, ayrıştırma çalışmalarının hızlanması gerekiyor.
Ada bazında çalışma yapacağız. İBB’ye onaya sunacağız.
Sizleri Bahçeşehir kalitesinde yaşam standardına kavuşturacağız. Sakın yerlerinizi satmayın.’’
BAKAN TAPUSU İŞE YARAMADI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2013 yılının Nisan ayında Şahintepe Şafak Meydanı’ndaki düzenlenen tapu teslim törenine katıldı. Mahalle sakinlerinden bazıları toplantıyı protesto etti ve alandan ayrıldı. Bakan şu cümleleri aktardı;
‘Şahintepe’de binlerce yapı var. 6200 hissedarlı yerler mevzu bahis.
5200 metrekarede 1670 hissedar belirledik. Başakşehir Belediyesi, titiz çalışmalarla hissedar sayısını 66’ya düşürdü. Mahallede 91 bin metrekare alanı kamuya ayırdık.
3194 sayılı İmar Kanunu 18.maddesi ve 2981/3290 sayılı kanunun ek 1 maddesi gereğince işlemler, kesintiler yapıldı.
Her adaya belediye hissesi gelecek.
Uygulamaya ayrılan alanlarda bulunan arsa payları kamu alanlarını karşılamıyor. 65 adanın her birinde %39.5 kesinti yapılacak.
30 yıl süren tapu sorunu çözüldü. 7936 hak sahibine tapularını teslim edeceğiz. İlk etapta 75 vatandaşın tapularını veriyoruz. Bakanlığımız Şahintepe’yi rezerv konut alanı ilan etti.
Artık, kdv, harç ödemeyeceksiniz. Arazinizi satmayın.
Bölge değerlenecek. Otadoğunun en büyük hastanesi, 3.Havalimanı, Kuzey Marmara bağlantı yolları gibi projeler, mahalleyi inanılmaz cazibe merkezi haline getirecek. Bölge planları hazırlanıp kesinleştikten sonra bankalardan kredi alabileceksiniz.
Şahintepe üç yıla kadar şahane bir yer olacak.
Şahintepe’ye borcumuzun bir kısmını bugün ödüyoruz.’
FAYDA KİME?
Erdoğan Bayraktar şunu demek istiyordu;
‘Mahalle yıllardan gelen çözümsüzlükle uğraşırken, biz size tapu dağıttık. Ama, bölgeyi de rezerv yapı alanı ettik. Yani riskli alan. İmar hareketlerinin önü şimdilik kapalı. Tapunuz elinizde. Bekleyin, sabredin. Büyük projelerin detayları netleştikçe zaten yerleriniz değerlenecek. Ayrıcalıklısınız, şanslısınız.’
18B RÜZGARI
Başakşehir Belediyesi 18B uygulamasıyla 65 adanın tamamında en büyük hissedar oldu. Vatandaşın hakkından %39.5 yer gitti.
Başakkent A.Ş komisyoncular aracılığıyla önüne gelen arsayı topladı. Mahallede artık yurttaşın değil, belediyenin sözü ve gücü önem kazandı. Bazı hak sahipleri tapulara itiraz etti.
Çünkü, tapuların arkasında yazılı isimlerin çoğunu tanımıyorlardı.
Yabancı insanlarla ortak, komşu olmuşlardı. Hem tapulara, hem de 18B uygulamasına karşı davalar açıldı. Müstakil tapuların aslında hiçbir işe yaramadığı anlaşıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başakşehir Belediyesi Şahintepe’li insanları büyük bilinmezlerin ortasında bıraktı.
MUHTAR HÜSEYİN UÇAR: ‘’DEVLET İSTERSE ÇÖZÜM KOLAY’’
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Şahintepe Mahallesi muhtarı Hüseyin Uçar, halkın beklemekten yorulduğunu, adil, uyumlu, vatandaş lehine imar planlarıyla, mahallenin haklarını koruyacak kararları beklediklerini ifade etti.
Uçar düşüncelerini şöyle özetledi;
‘’Sayın Murat Kurum’un buraya gelip kamuoyuna açıklama yapması elbette önemli. Fakat, halk geçmiş tecrübelerine bakarak artık icraat istiyor. Bakan bu gün konuşur, yarın başka yere gider.
Bizim için öncelikli ve önemli olan ev sahibi kimliğindeki Başakşehir Belediyesi yönetiminin iradesidir. Sayın Kartoğlu’nun sözleri ve eylemleridir. Halk belediye başkanını esas alır. İBB yönetimini esas alır. Sonuçta, mahalleyi bilen, tanıyan, hassasiyetleri algılayan yerel belediyedir.
Çözüm için iyi niyet, kararlılık ve samimiyet gerekir. Devlet istesin, sorunun giderilmesi iki dudak arası mesafedir.’’
KESİNTİLER MAKUL OLMALI
Geçmiş planlar ada bazlıydı. Belediye, 18B uygulamasıyla yerlerimizden %39.5 kesinti yaptı. Bu bana göre çok yüksek bir oran. Yurttaşların durumları da dikkate alınarak kesinti maksimum %15-25 bandında kalmalıydı. Yeni imar planları yine ada bazında olacak. Mahalleyi neyin beklediğini bilmemek gerçekten insanları zorluyor. Haritaya bakarsak çevremizdeki her yerin geliştiğini görürüz. Ispartakule, Kayaşehir, hatta Bayramtepe ve Güvercintepe. Biz ortada kaldık. Devlet buraya mutlaka bir şeyler düşünüyordur. Alınacak kararların halkın yararına şekillenmesi en büyük temennimiz.
KANAL İSTANBUL DENKLEMİ
Kanal İstanbul bölgenin ana damarı. Planların belli olduğu söyleniyor. Nereden ne kadar istimlak yapılacağı, kamulaştırmaların hangi kriterlere göre esasa bağlanacağı, halka ait yerlere ne tip bir yaklaşım olacağı merak konusu. İnsanlar düşük rayiçler üzerinden kamulaştırma istemiyor. 30 yıldır buranın kahrını çekenler, emeklerinin karşılığını almayı umut ediyor.
SONUNA KADAR HALKIN YANINDAYIM
Yasin başkanla sıkça görüşüyoruz. İmar ve tapu konularına dair fikirlerimi beyan ediyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilgievi binası içinde bir iletişim ofisi açtı. Vatandaşın talep ve önerilerini almak istiyor. Mahallenin insanı teknik detaylara hakim değildir. Prosedürleri, hukuki çerçeveyi, ince çizgileri ayrıntılı şekilde bilmez.
Başakşehir Belediyesi böyle bir uygulamaya gitmeden önce konuyu belediye meclisinde ele almalı ve tartışmaya açmalıydı.
Her şey çok hızlı ve ani oldu. Belediye, bakanlık talimatıyla ofis açarsa, halk ilgi göstermez. Çünkü, neyi nasıl anlatacağını bilemez. Siz insanlara kolaylık sağlamaz, destek yolları sunmazsanız, işler umulduğu gibi gitmez. Başakşehir Belediyesi yönetiminden ricamız, Şahintepe gerçeğini olduğu gibi kabul etmeleri ve mahalleye yapıya uygun yaklaşımlar geliştirmeleri. Aksi halde çok sayıda hak kaybı yaşanır. Mahalle sakinleri huzursuz olur, mutsuzluk ortaklaşır.
Muhtar olarak, sürecin başından sonuna kadar halkın faydasına odaklanmış karar ve uygulamaların mücadelesini vereceğim.
Bu iş, tam, net, açık ve anlaşılır biçimde çözülünceye kadar bir an bile motivasyonumu düşürmeyeceğim. Şahintepe halkı iyiyi ve güzel olanı hak ediyor. Duygularımızın karşılık bulması için her türlü fedakarlığı sergileyeceğim. Yolumuz bellidir.
Gücümüz birliğimizden gelir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
POPÜLER HABERLER |
|
|
|
|
SON HABERLER |
|
|
|
|
|
|