|
|
|
|
|
19 Eylül 2016 Pazartesi 16:26
|
|
|
1334
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ali ÖZDEĞİRMENCİ Bahçeşehir Okullları Bahçeşehir Kampüsü Okul Müdürü Aslen Kıbrıslı, genç, başarılı, yenilikçi ve enerjik bir yönetici. Sorumluluk aldığı kampüslerdeki olağanüstü pozitif iş sonuçları onu farklı kılan en önemli özelliği. Özgüveni, samimiyeti, entellektüel iş prensipleri ve tartışılmaz kariyeri ile ekibine motivasyon aşılayan kaliteli bir eğitimci. Eğitim dünyasına yönelik önemli bir röportaj gerçekleştirdik. Bahçeşehir Okulları'nın özelinde Türkiye eğitim gerçeklerini ve geleceğini tahlil ettik.
|
cheap abortion clinics in phoenix az cheap abortion clinics in dallas tx charamin.com Hoşgeldiniz diyerek ve röportaj paylaşımı adına teşekkür ederek sohbete başlamak istiyorum. Belirtmiş olduğunuz üzere Bahçeşehir Koleji 1994 yılında, Uğur Eğitim Kurumları’nın bir parçası olarak Behçeşehir semtinin ilk özel okulu olarak doğuyor. Tabi şu anda Bahçeşehir Okulları 81 kampüs ile hizmet veren Türkiye’nin en büyük eğitim kurumu. Bizler ilk kampüs olmanın verdiği gurur ve zorluğun farkında olarak kurucumuz sayın Enver Yücel’in izinden devir aldığımız bayrağı kendimizden emin adımlarla taşıyacağız.
----Beylikdüzü Kampüsü’nün kuruluşunda çok önemli performans katkısı verdiniz. Florya Kampüsü'nde yöneticiliğiniz başarılı iş sonuçlarıyla dolu. Bahçeşehir diğer iki lokasyona göre daha oturmuş, daha hazır bir görev alanı gibi duruyor. Yeterli tecrübe biriktirdiğinize inanıyor musunuz? Bundan sonraki görev-yetki-sorumluluk çıtanızı hangi pozisyonlarda kodluyorsunuz?
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'ndaki görevime 2007 yılında Florya Kampüsü'nün kurulum aşamasında başladım. Yönetici olarak Florya Kampüsü'nün kuruluş ve büyüme aşamasında yedi yıl hizmet verdim. 2014 yılında Beylikdüzü Kampüsü'nün kuruluşu için görevlendirildim. İki yıl gibi kısa bir sürede Beylikdüzü Kampüsü'nü bölgenin en iyi okulu pozisyonuna getirmeyi başardım. Şu an Bahçeşehir Okulları'nın amiral gemisi olan Bahçeşehir Kampüsü'nün müdürü olarak aldığım sorumluluğun farkındayım. 2001 yılında yola çıktığım eğitim hayatımın 15 yıllık yöneticilik tecrübesi ile gerek akademik başarılar, gerek yabancı dil eğitimi, gerekse STEM-A eğitimleri ile Bahçeşehir Kampüsü'nü en iyi yerlere taşıyacağıma inanıyorum.
----Dershanelerin kapatılmasıyla birlikte, eğitim sektörü kulvarında, adını, tadını, namını bilmediğimiz onlarca yeni girişim, özel okul, kolej ve benzeri yapı türedi. Eğitim kurumu skorlarındaki bu hızlı artış, kaliteyi nasıl etkiliyor? Bahçeşehir Koleji bu hızlı değişime kendisini ait hissediyor mu? Yeni tabloya yönelik güncel tavırlarınız var mı?
Türkiye’de şu anda özel okul oranı %3 tür. Bu oran dünyadaki birçok ülkenin çok gerisinde. Dolayısıyla özel okulların çoğalması eğitimdeki çıtayı yükseltmek ve kaliteyi artırmak adına güzel. Fakat unutulmamalıdır ki bizler, Türkiye’nin gelecek nesillerini yetiştiriyoruz. Bu hassas yolda yürürken geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın çok iyi bir eğitim alması gerekmekte. Bu noktada özel okul arayışı içinde olan velilerin çok titiz davranmalarını, seçecekleri okulun akademik başarıları, yabancı dil eğitimi başta olmak üzere sosyal, sanat ve spor alanlarında çocuklarına neler katacağını sorgulamalarını, eğitim kadrosunu iyi araştırmalarını tavsiye ederim.
----Okulunuzda eğitim gören çocukların gelişim seyrini tanımlar mısınız?
Bahçeşehir Okulları'nda çocuklar yetenekleri ile büyürler. Gelişmelerine sadece akademik başarı olarak bakmayız. Sistem içinde, sanat, spor, kültür donanımlarının artmasına yönelik programlar üzerine çalışırız. Uygulamalı derslere ağırlık veririz. Öğrencilerimizin yeteneklerini açığa çıkaracak yöntemlerle, onlara en uygun, en uyumlu olan branşları ya da dalları görür, bu gerçekler üzerinden ilerleriz.
----Beylikdüzü'nde bölgenin eğitim sektörüne öncülük ettiğinize inanıyor musunuz?
Elbette. Bahçeşehir Koleji öncü bir harekettir. Beylikdüzü bölgesi, yerleşim bazında yeni yeni potansiyel bulan, göç alan bir özellikteydi. Bizden sonra açılan kırka yakın özel okulla beraber eğitimcilerin gözdesi haline geldi. Bahçeşehir Okulları o lokasyona yatırım kararı aldığında, sahada sadece bir okul vardı. Üç yıllık zaman zarfında Beylikdüzü'nün en iyi okulu olarak farkımızı kanıtladık. Eğitimcilik işine hiçbir zaman ticari felsefeyle bakmadık. Her zaman kaliteyi ön planda tutacak şekilde davrandık. Tablo ortada.
----Amerikan yatırım fonu Carlyle ile bir dönem ortaklığınız oldu. Bu yılın Temmuz ayı gibi sonlandı. Nasıl bir gelişme yaşandı?
Bana göre Carlyle öncesi ve sonrasında pek bir şey fark etmedi. Beş yıl öncesinde yirmi civarında olan kampüs sayımız şuan 77 ye ulaştı. Bu tip fon girişimleri belirli bir sektöre yönlendirdikleri yatırımları beş yıldan fazla tutmuyorlar. O nedenle süreç doğal akışında yaşandı diyebilirim.
----Okulunuzdaki yabancı dil eğitiminden bahsedelim
Çocuklarımız ana okullarından itibaren bir kaç yabancı dille tanışma fırsatı buluyorlar. Türkiye ölçeğinde çift dilli eğitim sistemini uygulayan ilk kurumuz.
Ana okulu seviyesinde natürel şartlarda yabancı dil bilincini tanıyan öğrencilerimiz ilkokul ikinci sınıftan itibaren daha geniş programlarla destekleniyorlar. Sanat, spor aktivitelerinde sürekli yurtdışıyla ilinti halinde olmamız, BAU bağlantılı projelerle devamlı gelişen iletişim ağımız, birden fazla yabancı dilin çok iyi öğrenilmesine temel yaratıyor. Bahçeşehir Okulları'nda eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimizin üniversite kazanmak gibi dertleri olmuyor. Yetişme dolulukları öyle iyi bir noktaya geliyor ki, seviyeleri12.sınıfta yurtdışı üniversitelere kabul edilme standardına çoktan ulaşmış oluyor.
----Öğrencilerin teknik potansiyelleri nasıl işleniyor?
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimizin bilimsel çalışmaları uluslararası düzeyde. Çok sayıda patent müracaatımız var. Bir öğrencimizin elinden çıkan projeyi örnek olarak vermek istiyorum. Türkiye'de elektrik birim fiyatı o dönem 30 kuruş. Akşam 22.00 den sonra yapılan tüketimlerde 11 kuruşa kadar iniyor. Öğrencimiz bu gerçeği tema yaparak mantık projesi oluşturuyor. Elektriğin ucuz olduğu saatlerde cep telefonlarına uyarı geliyor. Bu yolla insanlar, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama ve elektriğe bağlı diğer işlerini anılan zaman dilimine göre ayarlıyor. Çok yaratıcı, faydacı bir proje. Liseden sonra gelişim programlarıyla yurtdışında ortaklaşa çalıştığımız kurumlar var. Bu sistemden de önemli katkılar alıyoruz. Çeşitli bilim yarışmaları düzenliyoruz. Koçluk görevini Bahçeşehir Fen Teknoloji Lisesi öğrencileri üstleniyor. Ortaokul ve lise dengi okulların katıldığı bir yarışma organizasyonu. Değerli üretimlerle yüzleşiyoruz. Öğrencilerimizin becerilerine tanıklık ediyoruz. Robotik çalışmaları takip ediyoruz. Bu yılın teması ''Sosyal Gerçeklik''
----Spor ve beden eğitimi sisteminizi kısaca açıklar mısınız?
Seçiciyiz. Branşlarında uzman öğretmenleri tercih ediyoruz. Sadece beden eğitimi öğretmeni değil, basketbol koçu, voleybol hocası özelliğindeki eğitimcileri değerlendirmeye alıyoruz.
Her kampüsümüzde yüzme havuzu bulunuyor. Tenis, masa tenisi, badminton öğrencilerimizin severek ilgilendikleri sportif branşlar. Spor ve beden eğitimini yalnızca okul dersi olarak nitelendirmiyoruz. Öğleden sonra takım çalışmalarımız oluyor. Hafta sonları kış okulları programlarımız devreye giriyor.
----Müzik ve resim?
Müzik dersleri dörtten başlıyor. Flüt, yan flüt, piyano, gitar, perküsyon ilgi görüyor. İstanbul katılımlı yıl sonu konserlerimiz oluyor. Geçen yıl Mayıs ayında 700 kişilik koromuzla muhteşem bir gösteriye imza attık. Öğrencilerimizin müzik potansiyellerini ölçümlüyoruz. Koordinasyon becerilerini, ritm kulağı özelliklerini gözlemliyoruz. Kapasitesine göre yönlendirme yapıyoruz.
Görsel sanatlar bölümümüzde resim çalışmalarımız yoğun tempoda devam ediyor. Yeteneğini ortaya koyan öğrencilerimize bireysel resim sergileri açıyoruz.
Bu yıl bando takımı kurma niyetimiz var. Modernize edilmiş bando ekibimizle güzel üretimler çıkarmayı hedefliyoruz.
----Eklemek istedikleriniz var ise alalım lütfen.
Velilere de eğitim veriyoruz. Anneler çocukların yeteri kadar ders çalışmadığını düşünerek onlara teknolojiyi yasaklama yoluna gidebiliyor. Yasaklayarak bir yere ulaşılamayacağını anlatmaya çalışıyoruz. Ailenin çocuğu tabletten uzaklaştırarak aslında merakını daha da çoğalttığını açıklamaya gayret ediyoruz. Asıl amaç çocuklara sadece bilgiyi değil, bilgiye nasıl erişeceklerini de öğretmektir. Ansiklopedi devri bitti. Artık google amca dedikleri çok hızlı ve dolu içerikli arama motorları var. Soruya cevap bulmak saniyeler alıyor. Geleceğin olmayan mesleklerine öğrenci yetiştiriyoruz. Robot mühendisliği gibi, mekanik robot programcılığı gibi meslekleri hayal ettiriyor ve odaklanmalarını destekliyoruz. Sosyal medya uzmanlığı gibi geleceğin meslek çeşitlerine dair analizler yapıyoruz. Başarılı olan ihtiyaç sahibi her öğrenciye burs imkanı tanıyoruz. Şubat-Mart ayları arasında 4-7 sınıflara yönelik kabul sınavlarımız var. Eş zamanlı olarak düzenliyoruz. Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal Bilimler derslerinde başarılı olan öğrenciler burs edinme hakkına sahip oluyor. Bu yıl Iğdır'da yeni bir okul açıyoruz. Doğu ve güneydoğudaki illerimizde yaygınlaşma atağımız devam edecek. Batman'da süper bir kampüs projemiz var. Diyarbakır sırada. Türkiye'de mesleki eğitimin çok önemli konuma geldiğini düşünüyoruz. Ara eleman yetiştirilmesi konusunda daha fazla yatırım yapmak gerekliliğini hissediyoruz.
Röportaj paylaşımı adına ZerParola Bahçeşehir Gazetesi ekibine teşekkür ediyor, öğrencilerimize sevgi, velilerimize saygı gönderiyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
POPÜLER HABERLER |
|
|
|
|
SON HABERLER |
|
|
|
|
|
|