|
|
|
|
|
24 Ekim 2017 Salı 14:03
|
|
|
1333
|
|
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin kartoğlu, başakşehir belediye başkanı,başakşehir belediyesi haberleri,bahçeşehir yerel haber, bahçeşehir güncel haber,bahçeşehir gündem haber, bahçeşehir haberleri,bahçeşehir bölge haber, bahçeşehir kent haber,bahçeşehir etkinlik haber,bahçeşehirli haber,haber zerparola,bahçeşehir gazete, gazete zerparola, başakşehir haberleri |
|
|
YASİN KARTOĞLU Başakşehir Belediye Başkanı
Sıcak iletişim rengi, özgüveni yüksek ifade yeteneği, beyefendi kimliği ve samimi kişiliği ile tüm sorularımıza şeffaf yanıtlar üreten genç başkan, Başakşehir’in merak edilen konuları hakkında geniş bilgilendirmelerde bulundu.
|
İstanbul’un en genç belediye başkanı oldunuz. Nasıl bir duygu?
Evet, şu an 39 ilçenin belediye başkanları arasında en genç belediye başkanıyım. 1977 doğumluyum. En genç başkan olmak tabi ki beni hem heyecanlandırıyor, hem de motive ediyor. Madem ki en gencim, öyleyse en çok ben çalışmalıyım diyorum. Başkan ile birlikte başkan yardımcılarımızda da değişim oldu. İnşallah bu değişim enerjimiz sinerjiye dönüşerek “ilklerin ve enlerin belediyesi” iddiamız doğrultusunda özgün projelere imza atmaya devam edeceğiz.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1977 yılında Küçükçekmece’de doğdum. Ailem aslen Malatya’lı. İlk ve orta öğrenimimi Küçükçekmece’de tamamladıktan sonra İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni kazandım. Mezun olduktan sonra ticaretle uğraşmaya başladım. 2002 yılında AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte Küçükçekmece İlçe Teşkilatı Gençlik Kolları kurucuları arasında yer aldım. 2009 yerel seçimlerinde AK Parti Başakşehir Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçildim ve Belediye Başkan Yardımcılığı görevine geldim. İki dönemdir başkan yardımcılığını yürütüyordum. Kurucu Başkanımız Mevlüt Uysal’ın 28 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından 4 Ekim 2017 tarihinde Başakşehir Belediye Meclisi’nde gerçekleştirilen başkanlık seçimi ile ilçemizin ikinci belediye başkanı olarak göreve başladım. Evliyim ve biri kız, biri erkek iki çocuk babasıyım.
Proje önceliğiniz nedir?
Gelişen ve değişen Başakşehir için yeni özgün hizmet projeleri de önümüzdeki dönemde geliştiriliyor olacak. İlçemiz otoban yolları ile dışından, geniş yollar ve viyadüklerle içeriden örülüyor. Diğer taraftan Başakşehir’e üç metro, bir tramvay ve havaray hattı geliyor. İlçemiz adeta demir ağlarla örülüyor.
50’ye yakın durak ile ulaşımı en kolay ilçelerinden biri olacağız. Havaray projesi Başakşehir’e ayrı bir hava katacak. projemiz 362 bin metrekarelik alanı ile İstanbul’un en büyük ve en güzel meydanlarından biri olacak. Türkiye’nin ilk planlı "kayaşehir kent meydanı" 362 bin metrekarelik alanıyla, Türkiye’nin en büyük ‘’Engelli Rehabilitasyon Merkezi’’ olacak. 24 sınıf ve 9 bireysel eğitim sınıfının yer aldığı Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde, son teknoloji ve tekniklerle donatılmış uzay terapi, duygusal algı, duygusal bütünleşme ve robotik rehabilitasyon odaları yer alıyor.
Gölet Park proje krizi hangi yolla çözümlenecek?
Gölet Park’ta başlayan yeni proje, Gölet ve çevresinin kendine özgü mimari karakteristiği, fiili dokusu ve silueti göz önünde bulundurularak tek katlı dükkân, kafeterya, lokanta ve mağaza gibi günübirlik ihtiyaçlara cevap verebilecek kullanımlara hizmet edecektir.
Gölet Park yenileme projesi 2600 dönüme çıktı. Neler oluyor?
Gölet bölgesini de kapsayan Eşkinoz Vadisi ve çevresinde 5 km’lik alan boyunca uzanan, sınırları Tatarcık Bölgesi ve Hadımköy’e dayanan, yaklaşık 2600 dönüm alanda, dere boyunca devam eden yeşil aksların komşuluğundaki alanlarda spor alanları, rekreasyon alanları, temalı parklar gibi fonksiyonları da içinde barındıracak, ilçe halkı yanı sıra bölge ölçeğinde hizmet edecek bir proje yapılması hedeflenmektedir. Bu alanda plan çalışmaları ve kentsel tasarım projeleri devam etmektedir.
Bahçeşehir ulaşım problemini nasıl çözeceksiniz?
Bahçeşehir bölgesinde, Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt raylı sistem hattı projelendirilmiş olup; Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı üzerinde bir metro istasyonu yer alacaktır. Söz konusu raylı sistem hattı, bu bölgenin şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Ayrıca, Bahçeşehir ve Ispartakule arasında TEM ile Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yolunu birbirine bağlayacak, kuzey-güney yönlü karayolu ulaşım aksı ve TEM’e paralel olacak şekilde doğu-batı ekseninde ilçemiz kuzey kısmından geçen bağlantı yolu projelendirilmektedir.
Diğer yandan, İBB ile ilgili kısımda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu projeler hayata geçtiğinde ulaşım problemi önemli ölçüde çözülmüş olacak. Yurttaşlarımızdan biraz sabır bekliyoruz. Çünkü bunlar büyük projeler. Eskiden 10-15 yılda bitmeyen projeler, hatta bir çoğu hayal bile edilemeyen projeler.
Mevcut borç yükünü hafifletmek için özel çalışmalarınız olacak mı?
2018 yılı bütçemiz 529 milyon 100 bin lira olarak meclisimizden geçti. Gelir tarafında oluşturduğumuz mal hizmet alım giderleri ve sermaye giderleri bütçemizin yaklaşık %85-90’ını oluşturuyor. Sermaye gelirleri ile ilgili eleştiriler var. Belediyecilik aynı zamanda kaynak üretmek demektir. Kaynak üretirken bir sıkıntı yok. Arsa satışı yapılıyor, yapılmak zorunda. Hedef koyduysak ve bu hedefe ulaşmak istiyorsak, kaynağa ihtiyacımız var. Bize yasal olarak uygun olan hakkımızı kullanarak, ki bunun adı arsa almak, üzerinde proje üretmekse, bence faydalı bir hizmettir. Bir sanattır, beceridir. Bu da sermaye, yani hane geliri olarak bütçemize giriyor. Geçmiş dönem meclis toplantılarımızda, arsa alımı ile ilgili hepimiz el kaldırdık. Bizim kuruluştan itibaren, arsa ile ilgili oranlarımız hiç düşmedi, aksine artış gösterdi. Arsa miktarlarımız hep yükseliyor. Bu tablo, performansımızı geliştirerek devam ettirdiğimizi gösterir. Gelecek yıllara ait gelirlere dönük bizim bütçemizin borcu var gibi gösterilmek isteniyor. 755 bin liralık bir borç olduğu söyleniyor. Böyle bir borç yok. Uzun vade borçlarımız 400 milyon lira, kısa vadeli borçlarımız 200 milyon liradır. Bütçemiz ortadadır.
Yeşiltepe için ne düşünüyorsunuz?
Sıvat-Yeşiltepe bölgesi 2011 yılında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmiştir. 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiş, 2013 yılında ise rezerv alanından çıkarılmıştır. Bölgede plana altlık oluşturacak haritalandırma çalışmamız tamamlanmış olup, imar planı ve kentsel tasarım projeleri yapım aşamasındadır.
Şahintepe’nin ifraz sorunu çözüldü mü?
Şahintepe de ifraz konusunun çözümüne yönelik, daha önce 2012 yılında başkanlığımızca gerçekleştirilen imar uygulamasına karşı açılan davalardan dolayı, hukuki süreç devam etmektedir. Bununla birlikte, bu mahallemizi de etkileyen “Kanal İstanbul” projesi güzergâhının ve detaylarının belli olmasından sonra, anılan konulara, mahalle sakinlerimizin beklentilerini karşılayacak bir çözüm getirilecektir.
Güvercintepe’de yüksek gerilim hattı için bir çözüm öneriniz var mı?
Güvercintepe’de yüksek gerilim hattı altında kalan binalar için plan hükümleri ile imar hakkı transferi mümkün kılınmıştır. Tamamı, ya da bir kısmı enerji nakil hattı altında kalan binalar bu haktan yararlanabilmektedir.Güvercintepe mahallemizde başkanlığımızca geliştirilecek projelerde üreteceğimiz konutları, yine bu mahallede ‘’Enerji Nakil Hattı’’ altında veya kamulaştırmaya konu alanlarda kalan parsellerin takasında kullanmayı düşünüyoruz. Böylece uzun süredir bekleyen vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayacak bir çözüm üretmiş olacağız.
261 Ada 9 Parsel Filistin Mahallesi’nde neler olacak?
261 ada 9 parsel ve çevresindeki alanlarda bulunan yapılar hem ruhsatsız, hem de deprem riski taşıyan kaçak yapılardır. Bunun yanında, kamuya ait alanda yer almaktadır. Başkanlığımız tarafından bölgedeki yapılara ilişkin, ‘’Gecekondu Kanunu’’nun sağladığı imkânlardan da yararlanarak bir proje geliştirdi. Projenin detaylarını paylaşmak üzere mahalle sakinlerimizi davet ettik. Başkan yardımcımızı ve müdürlerimizi mahalleye gönderdik. Otobüs tahsis ederek kendilerini belediyemize davet ettik. Ancak, ne yazık ki davetimize icabet etmediler. Dolayısıyla proje başlamadan rafa kalkmış oldu. Şimdilerde, Kayaşehir istikametinden, TEM yoluna doğru yapılacak bir yolla ilgili İBB’nin çalışmaları mevcut.
Ziya Gökalp Mahallesi hukuki pürüzlerinden ne zaman arınacak?
Ziya Gökalp Mahallesi’nde 40 ha’lık alan, başkanlığımızın teklifiyle 6306 sayılı kanun kapsamında üzerindeki yapı stokunun depreme karşı dayanıksız olması dolayısıyla, 2015 yılında “Riskli Alan” ilan edilmişti. Ancak bir önceki dönem muhalefet partisi meclis üyeliğini de yürüten Müslüm Aksoy tarafından açılan idari dava sonucu, tamamı ruhsatsız, mühendislik hizmeti görmemiş, en yenisi 30 yaşından yaşlı olan kaçak yapılardan oluşan alandaki “Riskli Alan” kararı iptal edilmiştir. Bu alanın yeniden riskli alan ilan edilmesine ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir. Riskli alan ilanı akabinde imar planı, imar uygulamaları çalışmalarına başlanılacaktır.
Kayabaşı Hayvan Barınağı ne zaman belediyemize kalacak?
Başakşehir Belediye Başkanlığı ile Küçükçekmece Belediye Başkanlığı arasında imzalanan ‘’Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’’nin ortak kullanımına ilişkin protokol kapsamında, Küçükçekmece Belediyesi anılan merkezde 01.07.2019 tarihine kadar hizmet verecektir.
Uyuşturucu sorunu hakkında rehabilitasyon çalışmanız olacak mı?
Başakşehir ilçesinde bağımlılıklarla mücadele amacıyla rehabilitasyon faaliyetlerinin başlatılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çerçevesinde, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Başakşehir Belediye Başkanlığı arasında 30.01.2017 tarihi itibariyle protokol imzalanmıştır. Geliştirilen YEDAM hizmet modeli ile, alkol ve madde bağımlılığı konusunda eğitim, seminer programları, psiko-sosyal danışmanlık desteği, sosyal rehabilitasyon desteği, danışma hattı desteği, süpervizyon desteği sunulması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Kaçak binalara elektrik ve su aboneliği yapılamıyor. Niçin?
Türk Ceza Kanunu’nun 184. Maddesi uyarınca, 12 Ekim 2004 tarihinden sonra yapılmış olan kaçak yapılara elektrik ve su aboneliği bağlanmasına müsaade eden kişilere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerekmektedir. Söz konusu kanun maddesi gereği, bu tarihten sonra yapıldığı tespit edilen ruhsatsız yapılara abonelik yaptırılması mümkün değildir.
Olimpiyat Stadı etrafındaki parseller nasıl kamulaştırılacak?
Atatürk Olimpiyat parkı alanında yıllardır çözümlenemeyen mülkiyet ve imar problemlerinin çözümüne yönelik olarak Başakşehir Belediye Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK) arasında 17/10/2016 tarihinde protokol imzalanmıştır. Protokol kapsamında, Olimpiyat Parkı alanında kalan özel şahıs parselleri ve hisselerinin ihtilafları çözümlenerek, kamuya kazandırılacak olup; meri planlarda ayrılan Olimpiyat Parkı alanının etkin ve verimli şekilde kullanılması sağlanacaktır. Dolayısıyla, yıllardır çözümlenemeyen mülkiyet ve imar sorunu ortadan kalkacak, bahse konu alan kamu eline geçecektir. Şu anda, başkanlığımızca açılan kamulaştırma davalarında bilirkişiler tarafından tespit edilecek bedelleri beklemekteyiz. Bütün süreç, tabi olduğumuz kanun hükümleri ve vicdani sorumluluk duygumuz çerçevesinde ilerlemektedir. Vatandaşlarımızın yıllardır süren mağduriyetlerini çözmek için taşın altına elimizi değil kolumuzu koymuş bulunmaktayız. Olimpiyat Stadı çevresindeki yaklaşık 4 milyon metrekare alanda gerçekleştirilecek projeyle, her sporun yapılabileceği dünya çapında bir Olimpiyat ve Spor Köyü oluşturacağız.
Kent Meydanı’na ne durumda?
Kayaşehir’de yer alacak kent meydanı ve 300 dönümlük rekreasyon alanının inşaatı, Emlak Konut GYO tarafından başlatılmış olup, 2019 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Belediyemiz ve diğer kamu kurumları meydanda olacaktır. Yeraltı metro istasyonu ve otoparkın yer alacağı meydanın karşısında inşaatı devam eden ve İstanbul’un yeni yakası olarak tanımlanan ‘Kuzey Yakası’ projesi de hızla devam etmekte. Emlak Konut GYO tarafından gerçekleştirilen proje; konut projeleri, sosyal ve kültürel alanlar, alışveriş merkezleri, ticari alanları, oteli, hayvanat bahçesi ve dünya metropollerinde görmeye alıştığımız şehir parkıyla dikkat çekiyor. ‘’Kayaşehir Meydan’’ ilçemizin vitrin projelerinden biri olacak.
Hoşdere Romanlar Derneği’nin müzik akademisi talebi karşılanacak mı?
Müzik Akademisi projemiz ikinci yılında ve kayıtlar devam ediyor. Akademi düzeyinde ücretsiz eğitim programları düzenleniyor. Ayrıca, Bilgi Evleri bünyesinde, ilk ve orta okul öğrencilerine keman, saz, ney, piyano dersleri veriliyor. Bu çocuklarımızın müzik eğitimi yarıda kalmasın diye ‘’Tiyatro ve Müzik Akademisi’’ projemizi hayata geçirdik. Öyle ki, burada eğitim gören gençlerimiz, akademiye hazırlık eğitimi almış gibi oluyor.
Pazartürk’ün kaderi ne olacak?
Başkanlığımız mülkiyetinde olan alanda, yangına sebebiyet veren malzemelerle ilgili önlemler alınmış olup, bu alanı değerlendirirken Başakşehir ilçesine en yüksek faydayı sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.
Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu neden aktif değil?
Geçen yıl bildiğiniz üzere, tadilat çalışmaları biter bitmez kültür-sanat sezonunun ortasına gelinmiş olmasına rağmen BKSM hizmete yeniden açıldı. Kapasitesi oldukça geniş ve büyük ölçekli sanat etkinliklerine hizmet edecek nitelikte bir yerden bahsediyoruz. Belediye programları daha büyük ve kullanışlı olan bu merkezde yapılmaya devam ediliyor. Muhsin Ertuğrul da, özel etkinlikler için hala kullanılmaya devam ediliyor. Çürümeye bırakıldı gibi ifadeleri kabul etmemiz mümkün değil.
Loca’daki ruhsatsız dükkanlar ne olacak?
Ruhsatsız yerlerin tespiti yapıldı. 15 ruhsatsız işyerinin tebligatları yazıldı işlemleri devam ediyor.
Ali Baba çay bahçesinin imar durumu?
Ali Baba çay bahçesi projesinde ve imar planında irtifa 6,50 metre olup, yapının irtifası 6,50 metreyi geçmemektedir. Projesi ve yerindeki uygulamasında, yürürlükteki imar mevzuatı ve yönetmeliklere aykırı bir durum bulunmamaktadır. Yine ikinci kat gibi algılanan alan, mevzuat gereği çatıya ulaşan merdiven ve merdiven evidir. Orada her şey kanunlar çerçevesindedir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
POPÜLER HABERLER |
|
|
|
|
SON HABERLER |
|
|
|
|
|
|