.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
özgürkarabatmeclisaçıklamabahçeşehirçöpolmasın

KARABAT MECLİSİ TİTRETTİ

CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Özgür Karabat, Bahçeşehir’de yapımı devam eden “atık dönüşüm tesisi” konusunda TBMM’de bir basın açıklaması düzenledi.
CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Özgür Karabat, Bahçeşehir’de yapımı devam eden “atık dönüşüm tesisi” konusunda TBMM’de bir basın açıklaması düzenledi.
Çok önemli başlıklar içeren açıklamanın akışı şöyleydi;

BAHÇEŞEHİR ÇÖP OLMASIN! 

Saygıdeğer Basın Mensupları;
Bildiğiniz üzere hükümetin 6 yıl önce imzalayıp bir türlü Meclis onayına sunmadığı Paris İklim Anlaşması TBMM’de oy birliği ile kabul edildi. 
Kuşkusuz bu anlaşmanın onaylanmadan yıllarca bekletilmesi de 28 Eylül’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’ye 500 milyon Euro'nun üzerinde kaynak sağlayacak “Yeşil Ekonomi Finansman Programı” projesini onaylamasının da Anlaşmanın onay sürecini hızlandırdığını artık herkes biliyor. İktidarın insan yaşamı için hayati olan böylesi bir anlaşmaya dahi finans kaynağı olarak bakması yıllardır yaşadığımız çevre sorunlarının kaynağına da işaret ediyor.

YAŞAM ALANINA ATIK TESİSİ YAPILIYOR!

Bugün burada, AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin Bahçeşehir’de yapmayı planladığı bir atık dönüşüm tesisi konusunda açıklama yapmak üzere karşınızdayım. Başakşehir Belediyesi’nin “çevreci” söylemleri üzerinden propaganda edilen bu proje, inşa edildiği alandan, bu alanın hukuki yapısına, projenin ihale sürecinden işleyiş sürecine kadar çok problemli ve tartışmalı. 

‘Habitat’ ödüllü, ‘Uluslararası kaliteli kent yaşam’ sertifikalı bir bölgeye layık görülen ‘’Katı atık geri dönüşüm, plastik işleme ve çöp ayrıştırma merkezi’’ projesine dair eleştiri ve tepkiler bölgede yaşayan vatandaşlarımız ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından her fırsatta dile getirilse de halkın talep ve beklentileri görmezden gelen bir yerel yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız.    
 
PROJE KENTİN MERKEZİNDE İNŞA EDİLİYOR

İşletme için belirlenen nokta, Bahçeşehir 2.Kısım Mahallesi’nde. Yaklaşık 70 bin yurttaşın yaşam sürdüğü bir alanın merkezinde. Pazar alanlarına ve yerleşim yerlerine yürüme mesafesinde. Mesela Pazartürk kapalı pazar alanına 200, yerleşim bölgesine 100 metre mesafede. Hemen yanında minibüs ve otobüs durakları var. Önünde Halkalı-Bahçeşehir tren istasyonu. Dolayısıyla bu alan adeta ilçemizin bağrına saplanan bir hançerden farksız değil. 
 
MÜLKİYETİ SORUNLU 

Tesisin inşa edildiği alan da hayli sorunlu. Başakşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mer’i İmar Planı notlarında 450 Ada 1 Parselde yer alan bu proje, birden fazla plan bölgesinde kalıyor. Mülkiyeti de tartışmalıdır. Parselde, Boğazköy Üst Birlik Yapı Kooperatifi’nin hissesi olduğu, hemen yakınındaki bir alanın da Üst Birlik sosyal tesisi olarak projelendirildiği, ancak dere yatağının üzerinde kaldığı için ruhsat verilmediği bilgileri tarafımıza ulaştırılmıştır. İşin ilginci 450 Ada 1 Parsel’in belediye kayıtlarına bakıldığında böyle bir kaydın olmadığı bilgisi ‘’Kayıt bulunamadı.’’ İbaresi karşımıza çıkıyor.
 
TABELA YOK AMA İNŞAATIN YÜZDE ALTMIŞI TAMAMLANMIŞ!

Proje, 1250 metrekaresi kapalı mekân olmak üzere toplam 4 bin metrekarelik bir alana yayılacak. Bize iletilen şikayetlere göre hiçbir yasal izni, ruhsatlama ve yasal belgesi olmayan inşaatın yüzde 60’lık bölümü tamamlanmış durumda. Şantiye alanında iş bilgilerini içeren tabela yok. Bakanlık, valilik, resmi kurum onayı yok.
Kanuni prosedürlere, mevzuat ve yönetmeliklere bağlı kalmaya, resmi organları bilgilendirmeye, hatta proje duyurusu yapmaya bile gerek görülmemiş.
Halbuki, katı atık bertaraf tesisi imalatına başlamadan önce belirli kurumlardan izin, onay, rapor, yetki ve uygunluk belgeleri alınması gerekiyor. Belediye eliyle adeta bir hukuk katliamı yapılıyor.

PROJE RİSKLİ BİR ALANDA

Proje, yüksek gerilim elektrik tellerinin tam altında kalıyor.
Bu tip enerji merkezlerinin altında hiçbir surette yapılaşmaya izin verilmemesi gerekiyor.
Geri dönüşüm ve ayrıştırma tesisinde çalışacak emekçilerin hayatı bu kadar mı değersiz görülüyor?
 
İşletmenin kurulacağı alanın altından çok yönlü yeraltı suyu geçişleri var. Eşkinoz Deresi’nden beslenen kollar, Bahçeşehir’in en yoğun su kaynağı rezervinin olduğu bir bölgede yapılacak bu tesisin yer altı suları açısından da ciddi bir risk teşkil ettiği biliniyor.

Projenin yüklenicisi Kamer İnşaat, İSKİ’den görüş almadan, yetkili kurum müracaatları yapmadan, suyun geliş ve işleyiş düzenini kendi inşaat planına göre şekillendirmiş.
Yer altına setler serilmiş.
Bariyerler dizilmiş.
Su yolu engellerle dizginlenmiş.
Doğal yapıya zarar verilmiş.
Yeraltı su hareketliliği, dengesiz bir müdahale ile yüzleşmiş.
Yüklenici şirket, zemini 6 metre yükseltmiş.
Kot ayarlarını kendisine göre belirlemiş.
Sayın Basın Mensupları içinden geçtiğimiz yıl, ülkemiz birçok felaket yaşadı. Özellikle Karadenizde dere yataklarına yapılan inşaatların, bunlara göz yuman belediyelerin insan hayatını nasıl hiçe saydığının sayısız örneğini yaşadık. Bahçeşehir’de de 2009 yılında bir sel felaketi yaşandı. Ancak yaşananlardan ders almayan Başakşehir Belediyesi, dere yatağı üzerine tesis kurma ısrarıyla yeni felaketlere davetiye çıkarıyor. Buradan uyarıyorum, söz konusu inşaata ruhsat verenler insan hayatını hiçe saymaktadır.
 
Tesis alanı Bahçeşehir’in, trafiği açısından son derece sıkıntılı.
Yeni yol üretimi konusunda İBB’nin başlattığı çalışmalar, sorunları kısmen hafifletse de, şehrin caddelerinde, sokaklarında yol almak hiç kolay değil.
Başakşehir Belediyesi’nin çöp ayrıştırma merkezi projesi gerçekleşirse;
..Tesis alanına çok sayıda yüksek tonajlı araç giriş çıkışı yaşanacak.
..Ağır bir trafik yükü oluşacak.
..Saatte 5 ton atık işleme hedefi, günde 120 ton ürünün tesise taşınması demek.
Bu kadar yoğun bir iş sirkülasyonu, araç yığılmasına ve zaten dar kapasite ile çalışan pazar yolunun şişip tıkanmasına sebep olacak.
..Çöp kamyonlarının trafiğe eklenmesiyle beraber, trafik kazalarında artışlar yaşanacak.
 
 
SON OLARAK;

Başakşehir Belediyesi tarafından kurgulanan katı atık dönüşüm ayrıştırma ve işleme merkezi projesi bölgede faaliyet veren sivil toplum kuruluşları, yerel halk, siyasi partiler, çevreciler, meslek odaları ve yurttaş inisiyatifleri tarafından reddediliyor.
İtiraz eylemleri yapılıyor.
İmzalar toplanıyor.
Davalar açılıyor.

BU SORULARIN CEVABINI BAŞAKŞEHİR ÖZELİNDE TÜM İSTANBUL HALKI ADINA SORUYORUZ!

Bahçeşehir 2.Kısım Mahallesi, Hoşdere mevki, 450 Ada 1 Parsel’de Başakşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘’Katı atık geri dönüşüm ve ayrıştırma tesisi projesi için;
--1/5000’lik Nazım İmar Planı yapıldı mı?
--İBB’nin ilgili daire başkanlığından kurum görüşü alındı mı?
--Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği raporu var mı?
--‘’Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Ön Fizibilite Raporu’’ tamamlandı mı?
--Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı var mı?
--ÇED Raporu hazırlanması işi ihalesi gerçekleştirildi mi?
--Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu hazırlandı mı?
--İstanbul Valiliği Mahalli Çevre Kurulu tarafından projeye ait “yer seçiminin uygunluğu’’ kararı verildi mi?
--Hidrojeolojik Etüt Raporu hazırlandı mı?
--ÇED Raporu Özel Formatı kapsamında yine ilgili kurumlarca istenen Flora-Fauna raporu için üniversitelerle protokol imzalandı mı?
--İnşaat ruhsatı var mı?
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
YENİ ŞEHRİN ESK...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEKENT FLORA...
Tümü
SON HABERLER
ESENYURT'A ÖZGÜ...
ŞAHİNTEPE MUHTA...
YEŞİLKENT HALKE...
POTLAÇ KADIN DA...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2025
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional