|
|
|
|
|
31 Mayıs 2018 Perşembe 10:24
|
|
|
1620
|
|
|
0
|
|
|
|
|
FUAT ÇİMEN. West İstanbul Marina Genel Müdür Yardımcısı
Beylikdüzü’nün denizle kucaklaşan en güzel yüzü. Tertemiz mavi deniz, gülümseyen gökyüzü. Burada yaşam var.
|
Yat ve tekne marinacılığı konusunda Türkiye’nin en iyisi.
Avrupa’nın gözdesi, tutkunların favorisi.
İstanbul’un ilk ve tek villalı marina projesi.
Nereden nereye?
Faaliyetimiz altı sene önce başladı. İlk tekne 2012 yılında bağlandı. Değişik iş geliştirme projeleri belirledik ve bu günlere geldik. Şimdi, 700 tonluk travelliftimiz ile büyük tekne ve mega yatları karaya alabiliyoruz. Akdeniz bölgesinde yer alan marina kompleksleri içinde en büyük lift bizde. 60-65 metreye kadar olan yatların bakım ve onarım uygulamalarını yapıyoruz.
Çekek alanımız 60 dönüm. Yerin büyük olması bizi daha cesaretlendiriyor. Değişik hangar yapıları dizayn ettik. Kimi kapalı alanda sandviç panel düzeninde, kimi ise brandalı tip hangarlar. Tüm altyapı donanımları ile hizmet veriyoruz. Kapalı alan kapasitesi ölçeğinde dünyada benzeri olmayan bir marina işletmeciliği yapısını yönetiyoruz. Endüstriyel marinacılık konusunda iddialıyız. Hangar bölümü, mobil vinç ve ekipmanlarımızın yatırım değeri 8 milyon Euro civarında. Travelliftimiz 2017 yılının Nisan ayında hizmete alındı ve kısa sürede 24 mega teknenin bakımını üstlendik. 2018 Yılında yeni megayatlarımızla başladı. Doluluk oranımız olumlu seviyelere ulaştı.
Yakuplu bölgesini özellikle mi seçtiniz?
Tam olarak değil. Özellikle seçilmedi. Şartlar öyle gerekti. %100 Polonya sermayesi olan Marinamızın yatırımcısı ve sahibi Türkiye'de Kömür bazlı termik santrallesi yapan Polonya merkezli bir şirkettir. Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet üretiyor. Ana sektörümüz enerji. Villalı yaşam için ayrılmış arazilerin en büyük hissesi şirketimize aitti. Temel, 1998 yılında atıldı. Bu ilk projede Amerikan tipi villalar üretilecek, burada konut sahibi olup teknesi olacaklar için önce 300 tekne kapasiteli Marin City adında bir işletme oluşturulacaktı. Yola çıkış fikri buydu. 1999 Marmara depreminden sonra. Proje, 2006 yılına kadar bekledi. 2006 yılında Eston firmasıyla konut projelerine yönelik bir anlaşma yapıldı. Ardından2006'da başlayan marinanın izinleri ve inşaat süreci ile West İstanbul Marina dünyaya geldi.
Hedeflere ulaşıldı mı?
Marinacılık sektörü çok kolay bir iş değil. Büyük yatırımlara ve yüksek teknik bilgiye ihtiyaç var. Tabi, bir de yönetim anlayışında profesyonel bakış açısının hakim olması gerekli. Bizim hedefimiz sadece Türk pazarı değil. Uluslararası arenada iddialıyız. Rus pazarını önemsiyoruz. Geçen yıl Moskova’nın hem deniz hem nehir fuarlarının yanı sıra, Soçi, Karadağ, Genoa, Monaco, Cannes gibi yerlerde gerçekleşen önemli sektörel organizasyonlara katıldık. Rus yatırımcılara ait büyük yatlara verebileceğimiz hizmetleri tanıttık. Güzel sonuçlar yakaladık. Akdeniz’de süper yat ve mega yat konusunda Ruslar ve Körfez’deki Arap ülkeleri müşteri potansiyelimiz. Dubai ve Beyrut fuarlarında yer aldık. 600 tekne bağlama kapasitemiz var. Şu an denizde bağlama yapmış 400 teknemiz var Doluluk ortalamamız yüzde 65 civarında. Yaptığımız finansal yatırımın dönüşü için on beş yıl belirlemiştik. Bu tempo ile devam edersek, dört yıllık bir daha erken biz zaman dilimi içinde öngörülerimizi karşılayacağız.
Teknik personeliniz uzman kadrolardan mı oluşuyor?
İTÜ Sakarya Mühendislik fakültesi Elektrik bölümünden 1986 yılında mezun oldum Sonrasında çalışırken İktisat ve Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerine ilişkin iki fakülte mezuniyetim daha oldu. 1981 yılından beri yelken sporu yapıyorum. Hobim, sonradan işim oldu. Sektörde 30 yıllık tecrübem var. Ataköy Marina’da uzun dönem teknik müdür olarak sorumluluk aldım. İkili ilişkiler ve arkadaşlık kaynaklı insan portföyü elbette belirli konularda avantajlar yarattı. West İstanbul Marina teknik müdürü İlyas bey gibi operasyonel anlamda ilk zamanlar ve sonradan istihdam ettiğimiz 17 personeli miz diğer marinalardan yakından tanıdığım bize katılan genç ama ortalama 15 yıllık marinacılık deneyime sahip personeldir. Ataköy Marina’dan getirdik. Bünyemizde özellikle Mega yat projemiz sonrasında Türk Vatandaşı Ukrayna’lı gemi inşaat mühendisi arkadaşımız, yine uluslararası pazarlama departmanında görevli Rusça, İngilizce dillerine hakim Ukrayna’lı elemanlarımız var. Çok dilli bir personel yapısına sahibiz İngilizce, Almanca, Rusça,Fransızca, Lehçe, Sırpça ( Boşnakça-Hırvatça), Bulgarca dilleri marinamız personelimiz içinde hakim olunan diller Genç ve uzman bir ekibiz. Yalova'da Mega yat üreten Bilgin Yatçılık ve İngiliz Princess Türkiye distribütörü Alfa Beta, teknik çözüm paydaşlarımız.
West İstanbul Marina’nın sosyal yaşam dokusu nasıl?
Projede daha tek tekne dahi yokken, ‘’Burada Hayat Var’’ sloganını attık. Bir hayale sahip çıktık. Endüstriyel marinacılığın yanında, doğayla bütünleşen yanımız da var. Aslında biz burada, yaşamı yönetiyoruz. Restaurantlar, kafeler, et ve balık dükkanları, eğlence, dinlenme yerleri yoğun talep görüyor. 17 dükkan yeme içme odaklı hizmet sunuyor. Marka karması seçkin. Koyduğumuz vizyon paralelinde devam ediyoruz. Batı tarafında 300 metre kumsalımızda, plaj işletmeciliği, beach club, iki katlı, 37 odalı butik otel ve çarşı bölümlerinin yer alacağı yeni bir projeyi konsepte dahil ediyoruz. West Life spor kulübü 1800 aktif üyeye ulaştı. İlgiden ve genel kaliteden memnunuz.
Kanal İstanbul hakkındaki görüşleriniz?
Kanal İstanbul kapsamındaki çalışmalar ölçeğinde, Ambarlı Limanı buradan kalkabilir. Etkileşim içinde olduğumuz bir süreç başlayabilir. Yakuplu, Bakırköy’ün Florya’sı gibi. Özel bir yer. Ambarlı Limanı ile yoğun ve uyumlu çalışıyoruz. Liman Başkanlığı, pasaport işlemleri, gümrük birimlerinden hizmet alıyoruz. Onların burada olmasından mutluyuz.
Marinacılık ve denizcilik algısı Türkiye’de gerçek yerini buldu mu?
Türkiye’de 6500 tekne ve yat sınıfı bağlama yeri var. 4 bin tanesi dolu. Sektörün durumu parlak değil. İşletme kısmı çok masraflı. Yabancı müşterilerin, genele oranı yüzde 10. İnsanlar bütün tekneler gelir, bu iş iyi kazanç getirir sanıyorlar. Yanılıyorlar. Türkiye’deki belirli kitleler tekne alabilecek potansiyele ulaştı. 1990’lı yılların hızlı zenginlerinin çocukları artık daha bilinçli. Yeni nesil, seçici ve doğru karardan yana. Bizler, ikinci el teknelerin yurt dışından ithalatının serbest bırakılmasını istiyoruz. Sektörü canlandıracak önemli bir gelişmedir bu. Denizde yaşayan insanlar çok mutlu. Hayatlarını minimize edip, teknelerine sığdırmışlar. Hafta sonu açılıyorlar. Hafta içi marinamızda yaşam sürüyorlar. Denizden korkmayan bir kuşak geliyor. Algı oturuyor.
Beylikdüzü Belediyesi ile sinerjiniz nasıl?
Belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu ve ekibi ile başarılı projeler yönetiyoruz. 2017 ekim ayında müzik festivali düzenledik. Bu yıl Beylikdüzü Belediyesi'nin 10.yıl etkinliklerinde de birlikteliklerimiz var. Mayıs ayı içinde bazı programlar organize edeceğiz. Ekim ayında geçtiğimiz yılda olduğu gibi, yine bir kültür sanat festivalimiz olacak. Tekne modelleri sergisi ve denizcilikle ilgili resim sergisi, kent kültür belleğine değerli izler bırakacak. 10.Yıl Yelken Kupası yarışlarını marinamızda yapacağız. Beylikdüzü’nün denize açılan en güzel yüzüyüz.
Belediye ile ortak projeleriniz var mı?
Öncelikle belirtmem gerekir ki, belediyenin sorumluluk alanına giren bölümlerde, fiziksel koşullar ve altyapı hizmetleri açısından sorun yaşamıyoruz. Ekipler plan dahilinde sürekli hizmet akışı içinde. Bu da, kaliteyi ve yaşam konforunu destekleyen bir durum. West İstanbul Marina bünyesinde 6 yaşından yetişkinlere kadar olan yaş kategorilerinde yelken okulumuz var. Federasyonun yetkili eğitim merkeziyiz. Beylikdüzü Belediyesi ile dalış okulu projesi geliştiriyoruz. Hemen bir mil kadar, yani 3.5 kilometre batımızda kalan bölgede batık liman bulunuyor. Yenikapı limanı tarihinden daha eski olduğu söyleniyor. Batıklarla ilgili araştırmaların anlatıldığı sunum programı burada gerçekleşti. Belediyeye ait 18 metrelik dalış ve araştırma teknesinin tadilatı tarafımızdan yapılıyor. Sanıyorum, Haziran ayı gibi denize iner. Beylikdüzü Belediyesi bilim kurulu bölgede geniş çaplı inceleme başlattı. Su altı ve su üstü arkeologları raporlar hazırlıyor.
Antik çağ, 1.Dünya savaşı ve yeni batıklar ortaya çıkarılacak. İstanbul’da yasal dalış yeri yok. Dalışçılar Saros Körfezi’ne gitmek zorunda kalıyor. Buradaki çalışmalar tamamlandıktan sonra, bölgemiz çok daha değerli ve nitelikli konum alacak. Deniz altı florası çok zengin. Atık yok. Balık bolluğu söz konusu. Karagöz, çupra ve diğer balıklar sürekli burada. Balon balığı gibi ekolojik tahribat yaratacak, zehirli balık riski mevcut değil. Dalış okulu için mükemmel bir yer. Projemiz, ilçemize prestij katacak.
Övünme sebebiniz, koru bölgenizle röportajı tamamlayalım.
Yamaç sırtı diye tabir ettiğimiz noktada, 1000 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde rekreasyon alanımız var. Buraya altı yıl içinde 8712 ağaç diktik. Beş bin adet fıstık çamımız doğayı selamlıyor. 2019 yılında ağaç sayımızı 10 bine çıkarmayı amaçlıyoruz. Korumuzun doğu tarafında, Şehit Bilal Özcan İlköğretim Okulu sürekli etkinlik yapıyor.
O bölgeye okulun adını verdik. Batı tarafı ise rahmetli gazeteci abimiz Mesut Baran’ın adını yaşatan koruluk alanımız. Geçtiğimiz aylarda son sayısını çıkaran ve kapanan Türkiye’nin ilk amatör yelken dergisinin kurucusu. En doğuda kalan koruluk alanımız ise, Bilgin Yatçılık firmasının trafik kazasında ölen oğullarının anısını canlı tutuyor. Ağaçlarımızın bakımı konusunda Beylikdüzü Belediyesi belediye başkan yardımcısı Mehmet Çalık beyden teknik destekler alıyoruz. 2020 yılından sonra, burada yaban tavşanı ve sincap beslemeyi düşünüyorum. Doğaya borcumuz var. Bunu biliyor ve hissediyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
POPÜLER HABERLER |
|
|
|
|
SON HABERLER |
|
|
|
|
|
|