.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
BOĞAZKÖY CAMİİ ALLAHA EMANET , Modern Tasarım Firması,

BOĞAZKÖY CAMİİ ALLAHA EMANET

Yok böyle marifet
Boğazköy Merkez Camii.
Boğazköy Özgürlük Vadisi'nin eğimli arazisine kurulu, dere yatağıyla kesişen zemini hep sulu, imalatı, inşaatı, tasarımı, mantığı sorunlu tipik bir başarısızlık örneği.
Cami, 2015 yılının Temmuz ayı sonlarında mevcut aksaklıklarıyla hizmete girdi. Ancak, inşaat temeline doğru ivmelenen su akış damarlarının geliş baskısının önlenememesi konuyu çok tehlikeli bir eşiğe getirdi.
Proje yüklenicisi Modern Tasarım firma yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen, temel altında yapılması gereken su drenaj işlemi Başakşehir Belediyesi ilgili birimleri tarafından inşaat çalışmalarının son aşamasına kadar bekletildi. Drenaj yüzeyden yapılan dar kapsamlı uygulamalarla küçük ölçekte çözümlendi. Üzerine asfalt serildi. Faaliyete geçmesinden birkaç gün öncesine kadar bodrum otopark katını tamamen kaplayan suların hortumlarla yola tahliye edilmesi, güçlü su kaynağı potansiyelinin hesapların dışına itilmesi ihmalkarlık, tutarsızlık ve duyarsızlık boyutlarında vatandaş eleştirilerini körükledi.
 
TEMELİNDE ÖLÜM VAR
 
Boğazköy Camii'nin öyküsü hem jenerik, hem de dramatik. Bahçeşehir 2.Kısım Mahallesi, Boğazköy mevkii, 434 Ada 8 Parsel'in 7300 metrekarelik kısmı, 28 Mart 2010 tarihli İBB meclis oturumu, ardından 07 Mayıs 2010 tarihinde de Başakşehir Belediye meclisi oturumunda alınan kararlarla ''Dini Tesis Alanı'' olarak ilan edildi, tanımlandı.
İnşaat 2010 yılının sonlarına doğru başladı. Üst yoldan 30 metre aşağıya doğru hafriyat alındı, temel çukuru açıldı.
Jeolojik etüd gerektiren bir alanda (JE3) olmasına karşın, zemin iyileştirme çalışmaları yapılmadı. Boğazköy İlkokulu ve İMKB Meslek Lisesi yolu üzerinde bulunduğu için her gün yüzlerce öğrencinin yürüyerek geçtiği bir alanda yer alması, inşaat çevresinin gerekli güvenlik tedbirlerinden yoksun bırakılması farklı risk unsurlarını da tartışmaya açtı. 
Temel ruhsatı ve inşaat ruhsatı olmaksızın imalata başlandı. Cami projesi için Boğazköy Merkez Cami Yaptırma Yaşatma ve Kültür Derneği isminde bir dernek kuruldu.
Dernek başkanlık görevine Osman Baydemir getirildi. Osman Baydemir, Başakşehir Belediyesi'nin tam desteğiyle ''Bir tuğla da sen koy'' adında bir yardım kampanyası başlattı.
Bahçeşehir Luxist sergi salonunda yapılan kermes organizasyonu ile yurttaşlardan 30-35 bin lira kadar bağış alındı.
2013 yılının Şubat ayında, aracıyla bölgede seyir halinde olan 1979 doğumlu İsmet Yüksel adındaki bir vatandaş, yağışla kayganlaşan zeminin de etkisiyle virajı alamadı ve cami inşaatı çukuruna aracıyla yuvarlandı. Suyla dolu zemine gömülen araç balıkadamların saatlerce süren çalışmalarının ardından suyun içinden çıkarıldı. Ancak İsmet Yüksel kurtarılamadı.
İnşaat alanı çevresinde, güvenlik bariyerleri, korkuluk demirleri ve önleyici yol tedbirleri yoktu ve bu ihmal bir cana mal oldu. 
Kazanın ardından cami inşaatı yetkisini Başakşehir Belediyesi üstlendi.
 
MİMARİ KONFORLU ZEMİNİ SORUNLU
 
Boğazköy Merkez Camii, kompozit kaplama. Uygulamalarda betopan plus kaliteli malzeme kullanıldı. Güneş ısısına ve yağmur suyuna dayanıklı. İç kısımlar çelik profil, ısı yalıtımı istenilen seviyede. Kubbe gri renkte. Paslanmaz çinko kaplama. Çinkoların etrefında su gider boruları bulunuyor. Caminin alt katında arıtma sistemi mevcut. Yağmurla gelip çatıda biriken sular, borular kanalıyla arıtma ünitesine yönlendiriliyor. Böylece hem su tasarrufu sağlanıyor, hem de yedekleme yapılıyor. Su, abdest almak için ve yeşil alan sulaması için kullanım uygunluğu gösteriyor. Caminin hemen alt tarafında, geçici mescid olarak kullanılan alanda, Başakşehir Belediyesi tarafından kurulan konteynerde erkek yatılı Kur-an kursu öğrencileri ikamet ediyor. Böylesine ciddi gündem maddelerini barındıran bir projede, bu karmaşık görüntüye ve plansız işleyişe bir an önce son verilmesi gerekiyor.
 
SU SIZINTISI ÖNLENEMEDİ
 
Caminin üzerinde bulunduğu vadi yatağında yolu olan su kaynakları mevcut. Ana kademelere giden su sızıntısı duvardan geliyor. Asıl sorun toprak altında. Su basıncının arttığı yerlerde debi kuvveti daha net şekilde kendini gösteriyor. O suyun mutlaka bir yerlerden akması gerekiyor. Aksi halde akamayıp birikmesi çok daha tehlikeli sonuçlara işaret ediyor. Bölgede güçlü bir yeraltı su kaynağı potansiyeli var. Yağmur suyuyla birleştiğinde daha etkili olabiliyor. Cami temelinde yapılan son dakika su drenaj çalışmaları ve asfalt serimi uygulamaları, yetkililerin suyun kullandığı ana kayayı yakalayamadığı ihtimalini güçlendiriyor. Yaz ayları ilke olarak yeraltı sularının azalmış olduğu dönem. Yani en az su yoğunluğunun yaşandığı mevsim. Kış aylarında çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalınması muhtemel. 
Yerel gazete kimliğiyle, bu hayati konuda kamuoyunu bilgilendirmek, sorumluların dikkatini çekmek ve olası bir facianın önlenmesi yönünde bilinç üretmek görevi de bizlere düşüyor.
 
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Şelale’de Gizli Ajandalar
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
​BU CUMHURİYETE...
UYUŞTURUCUYA BA...
Tümü
SON HABERLER
USTAYA BÜYÜK ON...
BU DUYGU ÇOK BA...
CHP BAŞAKŞEHİR ...
YASİN KARTOĞLU ...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional