.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
emlak rayiçleri, emlak vergisi, başakşehir emlak vergileri,

​EMLAK VERGİSİNE İNCE AYAR

213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ilgili maddeleri gereğince, dört yılda bir toplanan ve arsa ile arazilerin metrekare üzerinden birim değer tespitini yapan Emlak Vergisi Takdir Komisyonu çalışmalarını tamamladı.
Başakşehir ilçesi için belirlenen yeni oranlar ufak dilimli artışlara yol açarken, ilk toplantılarda %75'lerden başlayan zam pazarlığı, uzun görüşmeler sonucunda kabul edilebilir sınırlara uyarlandı.
Oluşan yeni rayiçlere karşı hiçbir mahalle muhtarının itiraz şerhi koymaması, üzerinde durulması gereken en önemli ayrıntıydı.
ZerParola Gazetesi ekibi Başakşehir'in on mahallesi adına tek tek durum değerlendirmesi yaptı.
 
BAHÇEŞEHİR 1.KISIM: Genelde %10 ile %20 arasında bir yükselme yaşandı. Kemal Sunal Caddesi ve çarşılar bölgesi daha üst seviyeden zam görürken, B5 ve B6 blokları için özel şerh düşülerek, farklı işlem uygulandı. Armina evlerinde düşüş gözlemlenirken, Eston konutlarından itibaren Tatarcık mevkine doğru ilerleyen hat üzerinde arazi statüsüyle ödenen vergilerin düşüklüğü göze çarptı. Bu tür özellik taşıyan yerlere konut değerinde emsal vergi oranlarının uygulanması kararlaştırıldı.
 
BAHÇEŞEHİR 2.KISIM: Artış oranları %20 sınırına dayandı. Emlak, istimlak sorunlarının çözülemediği alanlara yönelik hesaplamalarda çeşitli tartışmalar yaşandı. İskanı verilemeyen konutlara yönelik rayiç saptamalarında farklı görüşler ortaya atılsa da, yeni emlak rayiçleri Bahçeşehir 1.Kısım'a göre daha dengeli seviyelerde tanımlandı.
 
ŞAHİNTEPE MAHALLESİ: 35 yıllık mahalle Şahintepe, zor bir bölge. 38.600 nüfusu, 22.500 seçmeni var. Şahintepe Mahallesi, Kanal İstanbul'a bağlı proje beklentisi nedeniyle belirsiz günler yaşıyor. Mahallenin genelindeki emlak rayiç oran artışı %10-15 aralığında. Makul sayılabilecek noktada. Mahalle muhtarı Erol Çapan, yeni tarifenin vatandaşı üzmeyecek şekilde ayarlandığını ifade ediyor. Bölgedeki gecekondu sayısının fazlalığı, Aşık Veysel mahallesindeki evlere yönelik planların netleşmeyen detayları değer kriterlerini etkiliyor.
 
ALTINŞEHİR MAHALLESİ: Geçen dönem 450 lira olan yerler 480 liraya yükseldi. Osmanlı Caddesi 650 lira dolaylarında kaldı. Sosyal yaşam zorluğu, eğitim kurumu yetersizliği, uyuşturucu en önemli sıkıntılardan. Mahallenin değerini aşağı çeken problemler çözülmediği müddetçe emlak rayiç seviyelerinin pek bir anlamı yok gibi.
 
GÜVERCİNTEPE MAHALLESİ: İmara açık yerler 330 liradan 600 liraya yükseldi. Diğer lokasyonlardaki artış yumuşak geçişlerle tamamlanmış. 330 lira olan yerler 350, 190 lira olan yerler 200 liraya tırmanmış.
Güvercintepe'de 2941 dönüm imara açık durumda. 3135 dönüm ise henüz imara kapalı. Caddeler 670 liradan 800 liraya yükseldi. Kamusal alanlarda, elektrik tellerinin altında kalan noktalarda düşüş görülüyor. TOKİ şerhi olmasına rağmen imara açılan parsellerin durumu sorunlu. Girilmeyen cadde ve sokaklar mahallenin kamburu.
 
ŞAMLAR MAHALLESİ: Şamlar'ın köy statüsü kayboldu. Hayvancılık %95 oranında sona erdi. 29 ekim caddesi, 29 mayıs caddesi, 30 ağustos caddesindeki emlak rayiçleri 260 liradan 400 liraya yükseltildi. Sazlıdere Barajı etrafındaki araziler hala beklemede. Kanal İstanbul'un durumu mahallenin kaderini belirleyecek gibi. 1996 yılında baraj etrafını terk ederek köyün merkezine geçen halkın çoğu yaşlı ve emekli. Gençler çevredeki fabrikalarda çalışıyor. Toplam 300 hane nüfus yaşıyor.
 
KAYABAŞI MAHALLESİ: Başakşehir'in en fazla nüfus ve seçmen barındıran mahallesi Kayabaşı'nda, Kayaşehir gerçeğine rağmen emlak rayiç fiyatlarında artış gerçekleşmedi. TOKİ imalatı konutların yanı sıra özel sektör inşaatlarının da hız kazandığı bölge, planlanan projelerin tamamlanmasıyla beraber yakın zamanda imaj çıkışına geçeceğinin sinyallerini verdi.
 
ZİYA GÖKALP MAHALLESİ: Mall of İstanbul'un mahalle sınırlarına dahil edilmesi, İOSB gerçeği, kamulaştırılmaya çalışılan alanlar, mahallenin dağınık yapısı Ziya Gökalp'in başlıca sıkıntıları. Ayazma'nın kralı Ağaoğlu My World Europe sakinleri yüksek emlak rayici artışından şikayetçi. Garibanların yaşadığı sokaklarda ses yok. İş bölgelerindeki artış beklenen oranlarda.
 
BAŞAKŞEHİR MAHALLESİ: Mahalle genelinde artış seviyesi %20'lerde seyrediyor. Bir önceki dönemde vergi oranları düşük tutulan bazı yerlerde durum güncellenmesi yapılması bir takım tepkiler doğursa da, emlak rayiçlerindeki uyarlama, arsa-arazilerdeki tapu kayıtlarının gerçek değerine yaklaştığını gösteriyor. 
 
BAŞAK MAHALLESİ: Genellikle zengin kesimin ikamet ettiği mahallede, emlak rayiç oranlarındaki artış miktarı %15-20 seviyelerinde. Ana cadde ve bulvar bölgelerindeki zam oranı daha keskin rakamlarla kendini gösterirken, çarşı, pasaj ve iş merkezleri de listenin zirvesinde.
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
YENİ ŞEHRİN ESK...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEKENT FLORA...
Tümü
SON HABERLER
ESENYURT'A ÖZGÜ...
ŞAHİNTEPE MUHTA...
YEŞİLKENT HALKE...
POTLAÇ KADIN DA...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2025
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional