.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
zerparola, bahçeşehir haberleri, pelit çikolata müzesi,

​SANAT ÇİKOLATAYA BOYANDI

Pelit imzalı bir sanat şaheseri.
Dünyanın en büyük, en geniş, en kapsamlı, en tatlı, en iştah açıcı, en duygu okşayıcı, en göz kamaştırıcı çikolata müzesi.
Amerika'da, Almanya'da, İspanya'da benzerleri olan, ancak barındırdığı özelliklerle zirveyi kimseye kaptırmayan müthiş bir el emeği mucizesi.
135 bin metrekare alana yayılan, 3500 çalışanı ile dev bir üretim imparatorluğunu andıran ünü bilindik, kalitesi tescilli, şöhreti evrensel Pelit'in üretim müdürü sayın Bülent Baki ile 5 bin metrekarelik muhteşem çikolata müzesini gezdik.
Sanat koridorları arasında ruhumuzu kakao kokusuyla aydınlatır, gönlümüzü  çikolataya kaptırırken, sevincimiz dudaklarımıza yayılsın diye sunulan tüm ikramları kabul ettik.
 
KEŞFE DEĞER
Müzenin gezme planı önceden ayarlanmış. Üniteler ve konsept arenaları tek tek numaralandırılmış. Ziyaretçilerin herhangi bir şekilde kafa karışıklığı yaşamamaları için bölümler arasında ince geçişler, odalar arasında anlamsal bütünlükler sağlanmış. Müzeye adım attığınızda sizi görevliler karşılıyor. Hem gezintinize rehberlik ediliyor hem de olası sorularınıza tatmin edici yanıtlar veriliyor. Her şey kontrol altında, her detay olması gereken kıvamda.
Keşfin ilk durağı kakao fanuslarından başlıyor. Çekirdek halinden, işlenmesine dek olan üretim aşamalarını gösteren düzenler şemasına, çikolata ve gıda boyasından oluşan resim tabloları eşlik ediyor. Ressam İsmail Acar'ın eserlerinin çikolata alfabesine uyarlanmış versiyonları sanatın güçlü ifadesine yer açıyor.
Kakao tozunun Hollanda'dan ithal edildiğini, tablolarda yağlı boya malzemesine yer verilmediğini ve kakao tozunun koyu renkli hamur ile karıştırılarak kakao yağına erişildiğini öğreniyoruz.
 
ÇİKOLATA HÜNERLERİ
Avrupa'lı kaşiflerin kakao meyvesiyle ilk kez karşılaşmalarını anlatan toplumsal iletişimler çikolata kompozisyonu ile anlatılıyor. Aztek ve Maya uygarlıklarına gönderme yapan kakao meyvesi işleme kareleri ise dönemin yaşamını figürize eden motiflerle tarihe selam yolluyor. Kakaoya belirli evrelerde vanilya ilavesini vurgulayan çizgiler özenli çalışmanın ince ruhunu temsil ediyor.
 
ESKİ OSMANLI EVLERİ
Müzenin etkileyici köşelerinden bir tanesi. Önde tüm heybetiyle duran Zaro Ağa. Arkada tipik Osmanlı evi mimarisi. Tuğlalar çikolatadan. Evin önünde kestane satıcısı, ayakkabı boyacısı gibi esnaf tiplemeleri yer kapmış. Sokak ambiyansı gerçekliği aratmıyor.
 
SİVAS AĞACI
Pelit'in ismini aldığı ağaç Sivas'la bütünleşmiş. Patron Selahattin Ayan Sivas'lı olduğu için, markaya memleket kokusu sinmiş. Meşe ağacının bir alt türü olan Pelit, gizli kuvveti, uzun ömrü ile bilinen bir ağaç. Gövdesi ve dalları çikolatadan imal edilmiş ağaca atfedilmiş el işçiliği gerçekten büyüleyici.
 
SULTANAHMET MEYDANI
Tam bir çikolata mimarlık harikası. 25 metrekarelik platform üzerine konuşlandırılmış, malzeme üretimi bitter çikolatadan yapılmış Sultanahmet Meydanı görseli. Konsepte dair tüm ayrıntılar yerinde ve perspektifine göre uyarlanmış. Meydandan mis gibi çikolata kokuları yükseliyor. Pelit sanatçılarının kıskandıran performansı müzeye hayat veriyor.
 
AH İSTANBUL
Geliyoruz İstanbul'u anlatan güzelim eserlere. Kız Kulesi, Galata Kulesi, Boğaziçi Köprüsü, camiler, çeşmeler.
Sıkıştırılmış çikolatadan yansıyan birbirinden estetik kesitler. Bir tarafta Taksim nostalji tramvayı, öte yandan beyaz çikolata ile ruh bulmuş Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a giriş anları.
Semazenler dönüyor, 400 kilo çikolatadan oluşan Mevlana insanlığı ve güzel ahlakı öğütlüyor.
 
NUHUN GEMİSİ
Tevrat'ın yaradılış bölümünde yer alan efsanevi gemi. Tanrı'nın büyük bir tufanla ''yarattığım tüm insanları, hayvanları yeryüzünden sileceğim'' dediği, ancak Nuh'un şahsında insanoğluna ve diğer canlılara son bir şans daha verdiği Nuh'un gemisi çikolata ile şahane bütünleşmiş. Aslanlar,,maymunlar, ördekler, kaplumbağalar, kuşlar ve diğer hayvanlar asılları kadar canlı şekilde ustaca yerleştirilmiş. Nuh'un Gemisi ise gayet başarılı işçiliğiyle sanatı içine çekmiş.
 
ÜNLÜ TÜRK BÜYÜKLERİ
Büstler bölümünde Türk tarihine adını yazdırmış ünlü devlet adamlarının, komutanlarının sırayla dizildiği galeri alanı bulunuyor. Muhteşem Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan, Osman Gazi, Selçuk Bey, Atilla, Mete Han gibi döneme iz bırakmış liderler çikolata yorumuyla ihtişamlarını simgeliyor.
Büyük Taarruz, Atatürk ve Seyit Onbaşı büstleri zaferleri ve mücadeleyi anılarımıza işliyor.
 
ÜNLÜ TABLOLAR GEÇİDİ
Andy Washol, Mona Lisa, Van Gogh, Kaplumbağa Terbiyecisi, Pablo Picasso, Salvador Dali. Resimler ve ressamlar reyonunun ünlü müdavimleri.
 
MEDENİYET HOLÜ
Pelit Çikolata Müzesi'nin tarihi ve uygarlıkları anlatan başka bir eğitim köşesi. Kalıplama ve oyma tekniği ile işlenen çikolataların 360 derece çikolata rölyef şeklinde sergilendiği, Halikarnas Mozolesi, Göbeklitepe, Maya Takvimi gibi eserlerin tarihle yüzleştiği önemli ünite.
 
TATLIKÖY
Pelit tesisleri içinde beş ayrı sanat atölyesi mevcut. Müzeyle ilgili çalışmalar bu noktalardan yönetiliyor. Sergi bölümlerine hemen her dönem yeni bir şeyler ekleniyor. Başka bir ifadeyle müzenin yapımı hiç bir zaman bitmiyor. Sürekli dinamizm duygusu hakim.
Alt kata iniyoruz. Çocukların bol bol eğleneceği, cici tasarımların boy gösterdiği, fantastik masal kahramanlarının şirince gülümsediği harikalar diyarı. Konukları ilk karşılayan, çikolatadan Michael Jackson portresi. Pamuk prenses ve 7 cüceler, Karayip korsanları, mutlu çiftlik evi, hayvanlar alemi çocuk dünyalara hitap eden kreatif çalışmalar.
Tatlıköy'ün köşe alanında vefat eden sanatçılarımızın hep birlikte yer aldığı bir konser sahnesi yer alıyor.
Zeki Müren, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Barış Manço ve diğerleri sırayla şarkılarını seslendiriyor. Mikrofondan, enstrümanlara, sahne dekorundan, podyuma kadar her şey çikolatadan.
Pelit Çikolata Müzesi, tarihi, sanatı, kültürü, uygarlığı çikolatayla resmediyor.
Çikolatadan dünyalar, sanat pelerini ile dans ediyor.
 
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Bizlik Haller
Erol Turan
Tecrit İnsanlık Suçudur
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Mor Gün
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Şelale’de Gizli Ajandalar
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
​BU CUMHURİYETE...
UYUŞTURUCUYA BA...
Tümü
SON HABERLER
USTAYA BÜYÜK ON...
BU DUYGU ÇOK BA...
CHP BAŞAKŞEHİR ...
YASİN KARTOĞLU ...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
 
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
   
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional