.
 

Köşe Yazarları
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     

ÇOCUK VE İLETİŞİM

ŞULE YURCU

prednisolon bivirkninger

prednisolon 5 mg go

İnsanoğlunun kendini çok kıymetli görmeye başladığı bir dönemde yaşıyoruz. İnsan için yaşadığı toplumun üyesi olarak varsayılmak, işe yarar ve değerli olduğunu hissettirmek çok önemlidir. İnsana bu duyguyu hissettirmenin en doğrudan yolu iletişim kurmak.

İnsan ve iletişimi irdelemeye çocukluk dönemiyle başlamak ergenlik dönemiyle bitirmek gerekiyor.

Küçük çocuklar çevresiyle sadece gereksinimlerini karşılamak amaçlı iletişim kurarlar. Bu yüzden de hep sizden isterler. çünkü Abraham Maslow’un insan gereksinimleri piramidine baktığımızda da ilk basamak “Fiziksel Gereksinimler” bölümüdür. Bu bölümde beslenme, su içme, soluk alma, boşaltım, ısınma, barınma gibi gereksinimler vardır. çocuk bu gereksinimlerinin farkında olarak gereksinimlerini gidermek amaçlı çevresiyle ilişki kurar. Sizin ona ne söylediğinizin ya da ne söylemek istediğinizin üzerinde durmaz, dikkatini size vermez, size odaklanmaz, sadece ister. Dolayısıyla bu dönemde model olarak iletişim kurmak, yöntem kullanmak çok önemlidir. çocuk sizinle iletişime geçtiğinde onu, onunla göz kontağı kurarak dinlemek ve cevaplamak anlamlıdır. Bu süreç yaklaşık olarak on yaşını bitirinceye kadar devam eder.

Bu dönemden sonra soyut kavramları fark etmeye başlayan çocuk için yavaş yavaş duyguları hazları devreye girmeye başlar. Artık sadece hazlarını ve duygularını doyurmak için iletişim kurma dönemi başlar. Müzik dinlemek, arkadaşlık, seçici olmak, yalnız kalmak özellikle de kabul görmek dönemine yani Maslow’un kendini “GüVEN”de hissetme dönemi başlamıştır. İletişimi kurarken çevresinin kendisine koşulsuz güven duymasını bekler, oda çevresine güven duyduğu sürece iletişimi sürdürür.

Evde öğrenilen değerler, tutum ve davranış özellikleriyle, okulda arkadaşlarında gördüğü aynı özellikler çocuk tarafından kıyaslanır. Bazı durumlarda çocuğun çelişkiye düşmesi, kafasının karışması normaldir. Bu gibi durumlarda aile büyüklerinin tutumu önemlidir. Tam da bu sırada evin kurallarını şiddetle savunmak tehlikeli olur. çocuğu dinleyen, anlamaya çalışan, gözleyen bir duruşla ama daha önemlisi sabırla onu izleyen, arkasında olunduğunu hissettiren iletişim dili kullanarak güvenini kazanmak ve aile değerlerini sunmak önemlidir. Bunun tersi tutumları uygulamak,  çocuğu baskı ve tehdit altına almak, sindirmeye çalışmak ve korkutmak, çocuğun dünyasına şiddet ve saldırganlık tohumlarının ekilmesine ve bu özellikleri taşıyan iletişim kurma biçimini geliştirmesine neden olur. çocuğun içinde yaşamak zorunda olduğu topluma ve dünyasına ve en önemlisi ailesine güveni sarsılmış olur.

çocuğun ergenlik dönemi olan 11- 15 yaşları arası, en çok onu anlayan bir aileye ve okula gereksinim duyduğu süreçtir. Tüm insanlar hangi yaşta olursa olsunlar, kendilerinin dinlenmesinden hoşnut olurlar. çocuğun aile bireylerinin ve öğretmenlerinin iyi bir dinleyici olması özellikle bu dönemlerde oldukça önemlidir. Onları dinlerken, samimi olduğunuzu, değer verdiğinizi, onları önemsediğinizi hissetmeliler. çocuklar son derece akıllıdırlar, aile bireyleri ve öğretmenlerinin hangi durumlarda kendilerini önemsediklerini, dikkatle dinlediklerini ve değerli bulduklarını hissettiklerinde sürekli bu durumları yaratırlar. Ancak arkadaşlarından dayak yediğinde ciddiyetle ilgilenildiğini fark eden bir çocuk özellikle kavga ederek büyüklerinin dikkatini çekebildiğini söylemiştir. Bütün yukarda bahsettiklerimiz özenle uygulanmazsa ergenlik dönemindeki çocuk giderek ailesinden ve okulundan uzaklaşmaya, hatta yabancılaşmaya başlar. Böyle durumlarda çocuklar, kendi dünyalarını kurarlar, iletişimi keserler. çocuklar iletişim kurarken bazı problemlerini tanımlamakta, duygularını ifade etmekte zorlanabilirler. Bunun için çocuğu dinlerken onun anlatabilmesine yardımcı olacak anahtar sözcükler kullanılmalıdır. “seni anlıyorum”,  ” öyle mi?”,  “ilginç” “yapabildin hayret!” , “anlatmak ister misin? “ , “duygularını merak ediyorum.” , “senin görüşlerin ilgimi çekiyor” , gibi anahtar cümleler gençle iletişimi devem ettirmenize olanak sağlar.

 

 

 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Pandora’nın Kutusu
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
SOĞUK HAVALARA ...
TECRİT İNSANLIK...
ŞELALE’DE GİZLİ...
DEVRİMCİ BOYUN ...
(Miracın Kutlu ...
EPİLEPSİ FARKIN...
KENT ASALAKLARI
MERAK DEDİKLERİ
TÜRK DİLİNE AÇI...
Tümü
SON HABERLER
PANDORA’NIN KUT...
SELFİE SİYASETÇ...
KURULUŞTAN YÜKS...
BİR ŞAH OLSAM
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional