.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

“Kadına yönelik her düşünce, tutum ve davranış erkekleri de etkiler”… Bu cümle çift ve Aile Terapileri Derneği - çATED’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumda gittikçe yaygınlaşan kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkat çektiği metnin girişi.

çift ve aile terapisinin ülke genelinde tanıtılması, kullanılması, tanımlanması, geliştirilmesi, araştırılması ve yaygınlaşması amacıyla kurulan çATED, kadına yönelik şiddetin toplumun her kesimini derinden etkilediğine dikkat çekiyor. Şiddet ve ayrımcılığın doğuracağı olumsuz sonuçların daha çocuk yaştan bireylere aşılanması gerektiğini savunan dernek, bu amaçla en önemli görevin çiftlere yani anne ve babalara düştüğünü anlatıyor.

Kadın ve erkek aynı ailede, toplumda ve sistemler içinde iletişim halindedir. Bir bütünün parçaları gibi düşünürsek, kadını olumsuz etkileyen her şey erkeğe de olumsuz olarak geri dönecektir. Dolayısıyla, kadının mutsuzluğu erkeğe güç ve mutluluk katmayacaktır” diyen çATED Başkanı Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir, “Ailede kız ve erkek çocuklarını büyütürken benzer kavramlarla ilgili, farklı değerler verilebiliyor. Bu kalıplar kadının da erkeğin de tüm yaşantısını etkiliyor” diyor.

Bu nedenle kadına yönelik duygusal ve fiziksel şiddetin daha çocuk yaşta öğretilen değerlerle önüne geçilebileceğine değinen Baydemir, “Ebeveynlerin çocuklarına ne gibi değerleri öğrettikleri, onlara nasıl davrandıkları konusunda, farkındalık kazandıracak yeni düzenlemeler ve eğitim çalışmaları yapılabilir. Ayrıca şiddet gören kadının korunmasının yanı sıra şiddet gösteren erkeğin anlaşılması ve erkeğin durumunun değerlendirilmesine yönelik program ve yasalar geliştirilmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz” diyor.

Suçun kaynağı neresi?

Peki, aile içinde başlayan kadına yönelik şiddetin asıl kaynağı nedir? Bu sorunun yanıtını DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucu Başkanı ve çATED Genel Sekreteri Psikolog Emre Konuk veriyor.

Konuk; “Araştırmalar çok net; Amerika’da şiddet suçu ile mahkûm olmuş kişilerin tamamı erken yaşlarda ya şiddete maruz kalmış ya da şahit olmuştur. Bu durum bireyin çocukluk döneminde yaşadığı travmaların; davranışlara, düşünce tarzına ve duygulara nasıl yansıdığına iyi bir örnektir. Ayrıca bu örnek, içinde yaşanılan kültürün, yaşam felsefesi ve alışkanlıkların kuşaklar boyu bir sosyal miras olarak nasıl aktarıldığını da gösterir” diyor.

 

Toplumdaki ayrımcılığın temelinde genellikle sosyolojik ve ekonomik nedenlerin yattığını anlatan Konuk, “İş gücüne aktif katılmayan kadın hem kendi hem de erkek tarafından eşit algılanmaz. Kadının işgücüne katılması bu konuda bir miktar sorunu dengelemektedir” diyor.  Eşitliğin değerlerle ilgili bir kavram olduğuna da dikkat çeken Konuk, “Kadın ve erkek arasındaki farklılıkların konuştuğumuz anlamda “eşitlikle” bir ilgisi yoktur. çünkü eşitlik değerlerle ilgili bir kavramdır. Sosyolojik düzeyde gerekli yasaları geçirerek, yaptırımları uygulayarak, sosyal dönüşüm programlarını hayata koyarak bu konuda önemli gelişmeler sağlanabilir” dedi. 

 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
YENİ ŞEHRİN ESK...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEKENT FLORA...
Tümü
SON HABERLER
ESENYURT'A ÖZGÜ...
ŞAHİNTEPE MUHTA...
YEŞİLKENT HALKE...
POTLAÇ KADIN DA...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2025
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional